Ilustrátor – nepovinný, ale často důležitý kolega

Spolupráce s ilustrátorem

Už víš, že žádná kniha nevznikne bez redaktora, korektora, grafika a sazeče. Proto je také tahle čtveřice kolegů na Pointě povinná. Ilustrátor už ne, ale pro řadu knih je to podobně zásadní figura. Přečti si, co jeho práce obnáší, jak si ho správně vybrat a jak by měla vypadat efektivní spolupráce.

„Knižní ilustrace je v rámci oboru specifická tím, že vypráví nebo pomáhá vyprávět příběh. Obálka má přirozeně blíž k ilustraci produktové, která produkt prodává a pracuje spíš s pocitem. Ilustrace uvnitř knížky pak bývají úzce provázané s textem, a kdybychom je vytrhli z kontextu, možná by jim lidi ani neporozuměli,“ vysvětlila nám Barbora Žižková, která v rámci Pointy zatím pracovala na dvou knihách: Letušce z economy Petry Jirglové a Americké sprše Davida Teichmanna.

Co dělá ilustrátor a co už grafik?

„Zjednodušeně řečeno: ilustrátor se stará o výtvarno, grafik o technickou stránku věci. Práce s formáty a programy, typografie, estetika, samotné umístění ilustrací – to všechno je na grafikovi,“ vysvětluje Barbora Žižková.

Ilustrátor například připraví kresbu na obálku, její celkovou barevnost a rozložení si už pod křídla vezme grafik. Vždycky ale jde o společné dílo všech zúčastněných a komunikace je základ úspěchu. Výjimkou není ani to, že se o ilustraci a grafický design knihy (a někdy i sazbu) stará jeden a tentýž člověk.

Jak poznáš dobrého ilustrátora?

Vzdělání může být vodítkem – ale taky vůbec nemusí. V první řadě se podívej na jeho portfolio, na to, co už má profesně za sebou, jestli už na nějaké knize dělal a jak je ve svém oboru celkově aktivní.

Už v první fázi „vyjednávání“ není od věci hlídat, zda je tvůj budoucí kolega spolehlivý, jak se ti s ním komunikuje, jestli je ochotný ti poradit nebo vysvětlit cokoli, v čem se nevyznáš. To, aby byl autor spokojený s kvalitou provedení a aby si s ilustrátorem stylově seděli, pak není luxus, ale nutnost.

Jak si ilustrátora vybrat s ohledem na svou knihu?

Jen na Pointě jich máme desítky. Takže od čeho se odpíchnout? Barbora Žižková doporučuje si potenciální kolegy pracovně rozdělit na dva typy, a tím si výběr hned na začátku zúžit.

Ilustrátoři se širším záběrem
„Mají široký rozhled a rozsah, co se týče stylizace. Je vidět, že umí kreslit v různých stylech, většinou jsou zběhlí i v realistické kresbě, zvládají perspektivu i anatomii. Máš-li relativně přesnou představu o tom, co chceš, můžeš počítat s tím, že se ti přizpůsobí.“

Ilustrátoři s vyhraněným stylem
„Ti už jsou poměrně úzce zaměření a vypilovali si jeden konkrétní styl. Pokud nemáš v hlavě nic specifického, ale jejich tvorba se ti líbí, jdi do toho. Jestli někdo kreslí samé kulaté obličeje a tobě to ke knížce sedí, proč ne. Nečekej ale, že jim řekneš: Super, ale já chci radši zvířátka udělaná z kytek. To jdi radši za tou první kategorií.“

Ilustrace Báry Žižkové v knize Letuška z economy
Foto: Nathalie Peyrichout

Jak bude vaše spolupráce vypadat?

Když ti něčí tvorba padne do oka, můžeš ho na platformě poptat. Pokud se domluvíte na spolupráci a zadání, virtuálně si plácnete (o tom ještě níže), později si zadání upřesníte a nastavíte si pravidla spolupráce.

Kolegové na knize začínají pracovat až po úspěšném předprodeji, tvorba obálky ale může být výjimkou. Právě obálka totiž knihu pomáhá „prodávat“ už v crowdfundingu, v době, kdy samotná kniha ještě neexistuje.

1 •— Domluva a nacenění

Ilustrátorovi dej vědět:

  • jestli máš konkrétní představu, nebo mu dáš volnou ruku
  • jestli chceš jen ilustraci na obálku, nebo i dovnitř knihy
  • kolik ilustrací dohromady bude
  • jaké budou rozměry ilustrací (budou na celou stranu, nebo menší v textu?)
  • jaká má být barevnost ilustrací (černobílé, dvoubarevné, plnobarevné?)
  • jaké jsou rozměry knihy

Hhned na začátku se také domluvte na předběžném deadlinu pro dodání ilustrací a ujasněte si, jestli budou tradiční, nebo digitální. Na základě této prvotní domluvy ilustrátor svou práci nacení.

2 •— Konkrétní zadání

Když si plácnete, je čas se domluvit na detailech. Ilustrátorovi se určitě bude hodit rukopis nebo aspoň ukázky z něj. Budou ho zajímat i technické parametry, formát knihy a tvoje představa o výsledku. „Osvědčilo se mi to, že autora poprosím, aby mi poslal obrázky pro inspiraci, co se týče stylu, barevnosti. Prostě si vytvoříme takový moodboard,“ popisuje Barbora Žižková. Pokud se jedná o knihu autobiografickou, šiknou se třeba i tvoje vlastní fotky.

Fází zadávání se nenech zastrašit. Je v pořádku, že zrovna neznáš terminologii nebo že se něco rozhodneš nechat na zvážení ilustrátora. Je to profík a od toho tu je. K profesionalitě ale samozřejmě patří i to, že bude vždy respektovat tvou vizi.

I když se potkáváte osobně, dobrým nástrojem bude e-mail nebo sdílené poznámky. Všechno si jasně sepište ve stylu: Chci tři ilustrace, černobílé, v tom a tom duchu, v tom a tom formátu.

3 •— Odevzdání návrhů a zpětná vazba

Pro odevzdání je naprosto zásadní stanovit pevný deadline. Co se týče prvních návrhů, je lepší hned požádat o několik variant. Někdy se návrh líbí hned, jindy tím teprve startuje fáze vyvíjení a úprav. Mění se třeba barvy, linky, rozložení… To všechno je normální, proto si na tvorbu a vracení určitě vyhraďte dostatek času. Jen samotná obálka může vznikat dva týdny až měsíc.

4 •— Finalizace a příprava k tisku

Tady končí práce ilustrátora a otěže přebírá grafik či sazeč.

Jak ilustrátora na Pointě najít a poptat?

  • Tlačítkem NAJÍT KOLEGU u role ilustrátora se dostaneš k výběru kolegů a kolegyň. Jakmile ti někdo padne do oka, profil rozklikni a v sekci Moje ceny klikni na POPTAT SPOLUPRÁCI. Na každou roli můžeš poptat až tři kolegy nebo kolegyně.

  • Do e-mailu ti pošleme jejich kontaktní údaje.

  • Napiš jim e-mail, ve kterém popíšeš svůj projekt a služby, které od nich potřebuješ.

  • Co by kolegu nebo kolegyni mohlo zajímat? Technické specifikace (počet stran, vazba, barevný/černobílý tisk atd.), cílová skupina (věk, zájmy atd.), žánr a téma knihy, příklady podobných vydaných knih od jiných autorů (stylem, tématem, tónem).

  • Domluvte se také na předběžném harmonogramu prací na knize.

  • Pokud se s kolegou nebo kolegyní nedomluvíš, můžeš poptávku smazat. Přihlas se do Pointy, otevři svůj knižní projekt, kolegu nebo kolegyni si najdi u relevantní role a klikni na ikonku koše.

  • Pokud se domluvíte na spolupráci, jejím rozsahu i odměně, přihlas se do Pointy, otevři svůj knižní projekt, kolegu nebo kolegyni si najdi u relevantní role a klikni na PLÁCNOUT SI.

  • Do kolonky „Domluvený rozsah práce“ vyplň celkový rozsah, například: „ilustrace na obálku knihy + 10 ilustrací v knize“. Do kolonky „Domluvená cena za rozsah“ vyplň odměnu za celou práci (ne například jen za jednu hodinu nebo ilustraci).

  • Vygeneruj si smlouvu a zkontroluj, že je všechno správně. Kliknutím na ODESLAT NÁVRH DOHODY návrh smlouvy odešleš příslušnému kolegovi nebo kolegyni.

  • Kolega nebo kolegyně dostane upozornění, že jsi specifikoval(a) údaje ve smlouvě. Údaje pak na Pointě zkontroluje a potvrdí.