Grafik a sazeč – čím se liší a jak je oslovit

Co dělá grafik a co sazeč

Žádná kniha nevznikne bez týmu profíků. A zatímco redaktor a korektor se postarají o její textovou stránku, grafik a sazeč vyladí tu vizuální. Tentokrát se zblízka podíváme na to, v čem se tyhle dvě profese odlišují, kde se jejich práce potkává a podle jakého klíče si je vlastně vybrat.


Nejspíš už víš, že na Pointě budeš do svého knižního týmu hledat čtyři kolegy či kolegyně, kterým říkáme „povinní“. Redaktora, korektora, grafika a sazeče. Tedy ať jsme přesní – ne vždycky musí být čtyři. Zrovna grafiku a sazbu si často bere na starost jeden a tentýž člověk. Podstatné je opravdu obsadit obě role, a to lidmi, se kterými si sedneš a kteří už nějakou zkušenost s výrobou knih mají. A nezapomeň, že i v případě, že se o grafiku a sazbu bude starat jeden kolega, musíš na každou roli uzavřít zvláštní smlouvu.

Čím se sazeč liší od grafika?

Jednoduše řečeno – úlohou grafika či grafičky je navrhnout, jak bude kniha vypadat. Sazeč nebo sazečka to pak uvede do praxe.

A teď trochu konkrétněji. Hned na začátku grafik spolupracuje na nastavení fyzických parametrů knihy. Měly by se odvíjet od šesti druhů knih, které najdeš u nás na webu, je ale možné se domluvit na drobných změnách.

Společně s grafikem a s týmem Pointy budete rozhodovat:

  • o vazbě – bude pevná, nebo brožovaná?
  • o rozměrech knihy
  • o její barevnosti
  • o druhu papíru – bude lesklý, nebo matný? jakou bude mít gramáž a odstín?
  • o zušlechťování, jako je třeba lakování nebo ražba

Kromě toho grafik vytváří obálku a připravuje návrh celé sazby; k tomu se ještě dostaneme. Sazeč pak na základě návrhu rozmístí text celého rukopisu a případně obrazové materiály – prostě knihu vysází. To ale není všechno, postupně přijde řada ještě na zanášení korektur a přípravu finálních podkladů pro tiskárnu.

Grafikův nejlepší kamarád – barevný vzorník Pantone.

Se kterými kolegy spolupracují?

Pokud si na grafiku a sazbu vybereš dva různé lidi, je důležité, aby si sedli i navzájem. Jejich role jsou sice odlišné, ale úzce propojené. Kromě toho budou v úzkém kontaktu nejen s tebou jakožto autorem či autorkou, ale také s dalšími lidmi v týmu.

Budeš-li využívat i služby ilustrátora, případně fotografa, měl by spolupracovat s grafikem – i tady se někdy stává, že oboje dělá jeden člověk. Každopádně spolu budou řešit obálku, popřípadě rozmístění obrázků v knize. Sazeč zase bude pracovat v tandemu s korektorem.

Jak bude vaše spolupráce vypadat?

Pomineme teď úvodní seznamování a zmiňovanou diskuzi nad technickými parametry. Do samotného procesu výroby knihy vstupuje naše „vizuální“ dvojka hned několikrát.


1 •— Příprava obálky

Grafik ji připravuje buď sám, ve spolupráci s ilustrátorem či fotografem, nebo s použitím obrazových materiálů, které mu dodáš. Určitě od tebe bude potřebovat texty – titul a případný podtitul knihy, tvoje jméno nebo pseudonym, anotaci. ISBN a další potřebné podklady od nás dostaneš po úspěšném předprodeji. (Obálku se ale hodí mít už na jeho začátku, během crowdfundingu je to důležitý prodejní nástroj. Můžeš ji grafikovi zadat jako zvláštní zakázku.)

Grafikovi je vždycky dobré předem nastínit představu o tom, jak by obálka měla vypadat. Na něm pak bude, aby doladil písmo, barevnost, rozložení obrázků i textu. Domluvte se taky na tom, kolik návrhů připraví, my většinou doporučujeme dva až tři. Dostaneš je v PDF a až si vybereš, nachystá grafik finální verzi.


2 •— Návrh sazby

Jak už jsme zmínili, připravuje ho taky grafik. Bude k tomu potřebovat rukopis (klidně ještě před redakcí a korekturou) a aspoň nástřel toho, zda v knize budou obrazové materiály a jaké. Navrhne zhruba jednu kapitolu – to aby bylo jasné, jaká má sazeč použít písma, jaké má mít stránka okraje a číslování, kam umístit jednotlivé grafické prvky. Společně můžete návrh doladit, a když s ním budete oba spokojeni, pošleš ho ještě ke schválení Pointě. Neboj, cenzurovat tě nebudeme, jde nám o technickou stránku věci.


3 •— Sazba

Až rukopis projde rukama redaktora i korektora, všechno (včetně obrázků, tiráže a poděkování) sazeči zkompletuješ, aby to mohl podle připraveného návrhu vysázet. Je normální, že během sazby vzniknou drobné nejasnosti, takže buďte i s grafikem na příjmu.


4 •— Korektura sazby

Korektor ji vyznačí do vysázeného textu – buď v PDF nebo ve vytištěné sazbě. Sazeč pak korekturu zanese.

Je to už několikáté kolo korektur, ale je v mnoha ohledech specifické. Nejde tu už jen o gramatiku a pravopis (i když chybička se ještě vloudit může). Korektor musí především vychytat typografické chyby, jako jsou špatně rozdělená slova a jednoznaky na konci řádků nebo nejednotné formátování nadpisů. 


5 •— Příprava tiskových dat

Od tiskárny dostaneme rozkres obálky a do hry naposledy vstoupí grafik, který podle něj připraví PDF k tisku. 

Sazeč ti zase po korektuře sazby pošle tiskové PDF knihy s tiskařskými značkami. Ty předáš všechny podklady Pointě – a my zase tiskárně. Pak už nezbývá než se těšit, až za pár týdnů dorazí dodávka plná knih s tvým jménem na přebalu.

Obálky mají svá pravidla. Přečti si o tom víc.

Jak si je správně vybrat?

Kolegů a kolegyň máme na Pointě doslova stovky, takže si na výběr „těch pravých“ vyhraď čas. U grafika se zaměř na styl – podobně jako u ilustrátora ti nemusí vyhovovat každý. Každý taky nemusí dávat smysl právě s tvojí knihou. Když tě někdo zaujme, pečlivě si prohlédni jeho předchozí práce, případně se neboj doptat. U sazeče se zase můžeš podívat, jestli už připravoval nějakou knihu typově podobnou té tvojí. V obou případech je pak samozřejmě důležitá cena, ale také to, aby kolegové měli na práci dostatek času a abyste si lidsky sedli.

Jak je na Pointě najít a poptat?

  • Tlačítkem NAJÍT KOLEGU u role grafika či sazeče se dostaneš k výběru kolegů a kolegyň. Jakmile ti někdo padne do oka, profil rozklikni a v sekci Moje ceny klikni na POPTAT SPOLUPRÁCI. Na každou roli můžeš poptat až tři kolegy nebo kolegyně.
  • Do e-mailu ti pošleme jejich kontaktní údaje.
  • Napiš jim e-mail, ve kterém popíšeš svůj projekt a služby, které od nich potřebuješ.
  • Co by kolegu nebo kolegyni mohlo zajímat? Žánr a téma knihy, tvoje představy o fyzických parametrech i samotném grafickém pojetí a samozřejmě rozsah textu v normostranách.
  • Domluvte se také na předběžném harmonogramu prací na knize.
  • Pokud se s kolegou nebo kolegyní nedomluvíš, můžeš poptávku smazat. Přihlas se do Pointy, otevři svůj knižní projekt, kolegu nebo kolegyni si najdi u relevantní role a klikni na ikonku koše.
  • Pokud se domluvíte na spolupráci, jejím rozsahu i odměně, přihlas se do Pointy, otevři svůj knižní projekt, kolegu nebo kolegyni si najdi u relevantní role a klikni na PLÁCNOUT SI.
  • Do kolonky „Domluvený rozsah práce“ vyplň celkový rozsah, například: „Grafické zpracování obálky na základě ilustrací dodaných autorkou včetně vyexportování dat obálky pro tisk. Příprava návrhu sazby.“ Nebo: „Sazba 140 NS textu včetně 10 celostránkových ilustrací, zanesení korektur sazby a vyexportování dat pro tisk.“
  • Vygeneruj si smlouvu a zkontroluj, že je všechno správně. Kliknutím na ODESLAT NÁVRH DOHODY návrh smlouvy odešleš příslušnému kolegovi nebo kolegyni.
  • Kolega nebo kolegyně dostane upozornění, že jsi specifikoval(a) údaje ve smlouvě. Údaje pak na Pointě zkontroluje a potvrdí.

Kam dál?