Jak to bude s distribucí

jak na distribuci knihy

Distribuce. Jeden z posledních kroků celého procesu poté, co je kniha dopsaná, vysázená a vytištěná. Možností, jak vlastní knihu dostat do knihkupectví a e-shopů, je víc. Pokud ji ale vydáš s Pointou, budeš mít na rozdíl od spolupráce s jinými nakladateli příležitost její distribuci ovlivnit.

Každý rok vychází nespočet titulů a všechny čeká vstup do distribuce. Na českém knižním trhu existuje víc možností, jak je ke čtenáři dostat. Pokud vydáváš knihu u tradičního nakladatele, ten ji zařadí do své distribuční sítě. Jestli se ale rozhodneš pro samonáklad, může být oříšek ji do distribuce dostat. A co když ji vydáš u nás? Budeš si moci vybrat jeden ze tří distribučních modelů.

Pointa vše zařídí

Nejenže u nás seženeš knižní kolegy (redaktora, korektora, grafika a sazeče), ale po úspěšném předprodeji za tebe zařídíme i ISBN a distribuci knihy. Navíc si u nás jako autor budeš moct vybrat jeden ze tří distribučních modelů:

  • Distribuci vyřeší Pointa

Naši autoři obvykle volí právě tuhle možnost. V tomto případě si distribuci bereme kompletně pod svá křídla a máme výhradní právo knihy distribuovat. Distribuční síť Pointy zahrnuje všechna hlavní kamenná knihkupectví a e-shopy.

  • Distribuci si řešíš sám (sama)

Pointa si po vytisknutí přebírá maximálně desetinu nákladu, které má právo distribuovat pouze přes svůj e-shop. O zbytek nákladu se staráš ty a knihu můžeš distribuovat podle svého uvážení.

  • Distribuci řeší Pointa i autor

Existuje i třetí varianta, kombinace předchozích možností. Část nákladu přebíráme my (minimálně třicet procent) a máme výhradní právo knihy distribuovat přes kamenná knihkupectví i knižní e-shopy. Ty si převezmeš zbytek nákladu, ale bez souhlasu Pointy nesmíš knihy distribuovat prostřednictvím kanálů, které jsou pro nás konkurenční. Sám (sama) si určíš, jak velká část nákladu zůstane Pointě a jak velkou si vezmeš pro sebe.

Kam dál?