Korektor – jak ho najít, vybrat a oslovit

Jednou z profesí, bez kterých se kniha v žádném případě neobejde, je korektor. Čím se liší od redaktora? A jak najít toho pravého, co ven nepustí hrubky, chybnou interpunkci ani špatně vysázenou stránku?

Práce korektora či korektorky se s tou redakční v mnoha bodech protíná. Někdy se dokonce do obou pouští jeden a tentýž člověk. V každém případě platí, že čím lépe si celý tým na začátku nastaví spolupráci a čím přesněji si definuje kompetence, tím lepší bude výsledek.

Jak poznáš dobrého korektora?

Nejdůležitější je, aby měl takzvané „oko“. Je to trochu talent a trochu naučená dovednost. „Na hustě popsané stránce musí být schopný uvidět čárku na místě tečky. Musí si pamatovat, že v předchozích třech receptech byly číselné údaje psané kurzívou, a v tom čtvrtém ne,“ vysvětlila nám Eva Kadlecová, která kromě Pointy spolupracovala i s řadou tradičních českých nakladatelství.

Musí být pozorný a schopný se absolutně soustředit a „ošidit“ vlastní mozek, který má sklon chyby přeskakovat. To, jestli v tom někdo exceluje, přirozeně na první pohled nepoznáš. Na Pointě máme spoustu skvělých profíků, ale je nám jasné, že nechceš koupit zajíce v pytli. Začni tím, že si prohlédneš portfolio, které má ten který kolega ve svém profilu, a v ideálním případě nakoukneš do knih, na kterých pracoval a které už vyšly.

Jak je to se vzděláním v oboru?

Řada korektorů má za sebou studium bohemistiky nebo příbuzného oboru. Není to ovšem nutnost. Důležité je, aby měl člověk „načteno“, aby dobře znal jazyk i s jeho zapeklitostmi, sledoval jeho vývoj, ale také aby uměl hledat informace a věděl, kam se obrátit, když si není jistý. Je-li tvůj korektor blízký kamarád s Internetovou jazykovou příručkou Ústavu pro jazyk český, je to přinejmenším dobré znamení.

Co od korektora očekávat?

Kromě výše zmíněného ještě respekt k tobě jakožto autorovi a k tvojí práci. V jazyce je možné spoustu věcí vyřešit různě a je třeba, abyste si v tomto ohledu sedli. Poslední slovo by mělo být vždy na tobě.

Jak bude vypadat vaše spolupráce?

Záleží samozřejmě na společné domluvě i na stylu, jakým korektor pracuje. Eva Kadlecová na to jde například „čtyřfázově“:

  • Přípravná fáze: „Spočívá ve vychytání dvojitých mezer, chybných uvozovek, spojovníků na místě pomlčky, stylů textu a nadpisů. Prostě věci, které za mě dělá počítač.“
  • První čtení textu: „Je pomalé a pozorné. Najdu a opravím během něj většinu chyb, autorovi do komentářů vyznačím případné nejasnosti nebo potřeby větších oprav.“
  • Druhé čtení textu: „Právě proto, abych ošidila mozek, si text úplně přeformátuju, změním písmo, velikost okrajů, rozdělím text do sloupců. Prostě co jde, aby to vypadalo jinak. Text si vytisknu a znovu pozorně přečtu. Vždycky se objeví další chyby.“
  • Korektura sazby: „Nakonec se text čte po sazbě již v hotové podobě knihy, kdy zase vypadá úplně jinak, a světe div se – zase se objeví další chyby. Hodně z nich vzniká i samotnou sazbou. ‚Jednoznaky‘ a, z, v na konci řádky, ‚parchanty‘, tedy poslední řádek odstavce na začátku stránky, chybně rozdělená slova. Ale pokaždé se najdou i chyby, které člověk přehlédl.“

Jako autor musíš se všemi fázemi počítat, nikdy se nesnaž korektora „obejít“. Domluvte se tak, aby měl na každou z nich dostatek času. Klíčová je pak úzká spolupráce a dobrá komunikace jak s redaktorem, tak se sazečem, popřípadě grafikem.

Jak korektora na Pointě najít a poptat

  • Tlačítkem NAJÍT KOLEGU u role korektora se dostaneš k výběru kolegů a kolegyň. Jakmile ti někdo padne do oka, profil rozklikni a v sekci Moje ceny klikni na POPTAT SPOLUPRÁCI. Na každou roli můžeš poptat až tři kolegy nebo kolegyně.

  • Do e-mailu ti pošleme jejich kontaktní údaje.

  • Napiš jim e-mail, ve kterém popíšeš svůj projekt a služby, které od nich potřebuješ.

  • Co by kolegu nebo kolegyni mohlo zajímat? Technické specifikace (počet stran, vazba, barevný/černobílý tisk atd.), cílová skupina (věk, zájmy atd.), žánr a téma knihy, příklady podobných vydaných knih od jiných autorů (stylem, tématem, tónem).

  • Domluvte se také na předběžném harmonogramu prací na knize.

  • Pokud se s kolegou nebo kolegyní nedomluvíš, můžeš poptávku smazat. Přihlas se do Pointy, otevři svůj knižní projekt, kolegu nebo kolegyni si najdi u relevantní role a klikni na ikonku koše.

  • Pokud se domluvíte na spolupráci, jejím rozsahu i odměně, přihlas se do Pointy, otevři svůj knižní projekt, kolegu nebo kolegyni si najdi u relevantní role a klikni na PLÁCNOUT SI.

  • Do kolonky „Domluvený rozsah práce“ vyplň celkový rozsah, například: „korektura 50 normostran textu“. Do kolonky „Domluvená cena za rozsah“ vyplň odměnu za celou práci (ne například jen za jednu hodinu nebo stránku).

  • Vygeneruj si smlouvu a zkontroluj, že je všechno správně. Kliknutím na ODESLAT NÁVRH DOHODY návrh smlouvy odešleš příslušnému kolegovi nebo kolegyni.

  • Kolega nebo kolegyně dostane upozornění, že jsi specifikoval(a) údaje ve smlouvě. Údaje pak na Pointě zkontroluje a potvrdí.

Kam dál?