Redaktor – jak ho najít, vybrat a oslovit

Je nejdůležitějším kolegou, který prostuduje a zreviduje celý tvůj rukopis, a je tak vlastně jedním z prvních čtenářů knihy. Je tvým pomocníkem pro to, aby se rukopis dopiloval do té nejlepší možné podoby. Proto si dej záležet na jeho výběru i definování spolupráce.

Co práce redaktora zahrnuje?

S rukopisem systematicky pracuje, zrediguje jej, provede stylistickou korekturu, pohlídá logiku a spád textu a fakta. Navrhne ti vypuštění nebo doplnění a rozšíření některých částí.

Někteří autoři, kteří na projektu pracují dlouho, zejména pokud je to jejich první kniha, v textu těžko dělají velké změny. Proto je redaktor i tím, kdo se na rukopis dívá s odstupem a následně s ním pracuje na etapy. Nejprve hledá největší problémy a upraví je, poté se soustředí na drobné věci – editaci po jednotlivých řádcích, přepisování a opravování.

Proč je pro knihu důležitý?

Protože je přepisování mnohdy těžší než psaní samotné, je redaktor opravdu potřeba. Může ti navrhnout podstatné změny nejen z pohledu obsahu a textové stránky, ale i atraktivity. Například může navrhnout lákavější názvy kapitol.

Práce redaktora není na první pohled vidět, ale její absence může mít na knihu fatální dopad. Proto je jedním ze čtyř povinných kolegů na Pointě. Sice ti už dnes s řadou věcí pomůže počítač, ale v jeho silách není pojmout gramatické nuance. Neumí hlídat styl, užití obecné češtiny, slang, chybějící předložky, logické nesmysly, chyby v datech… Nepostihne ani „drobnosti“, které patří k základnímu grafickému úzu.

Čím se redaktor liší od korektora?

Obsah jejich práce se může překrývat. Pokud se tedy do redakce a korektury pouštějí dva různí lidé, je důležité si na začátku jasně stanovit kompetence. Slovy redaktorky Elišky Švarné: „Redaktor může opravit pravopisné chyby a překlepy, které ho na první pohled uhodí to očí, a výrazně (si) tak usnadnit následnou fázi korektur. Nicméně jeho hlavním úkolem je práce s příběhem.“ 

Korektury, které se zaměřují vyloženě na pravopisnou a gramatickou stránku textu a posléze na sazbu, by měly následovat až po dokončení redakční práce, dodává. Víc o tom, co ke své profesi říká, si můžeš přečíst v obsáhlém rozhovoru na našem blogu.

Jak si redaktora správně vybrat?

Každý redaktor pracuje jinak a zaměřuje se na jiné věci. Někteří se víc zabývají textem jako takovým, jiní dávají přednost pohybu „nad textem“ a širšímu pozorování a návrhům. Proto si vyber redaktora, jehož způsob práce ti nejvíce vyhovuje.

Bude tím, kdo do tvého textu zasáhne asi nejvíc ze všech kolegů. To neznamená, že tvůj text přepíše. Navrhne ti změny, které můžeš a nemusíš přijmout. Při dobře nastavené spolupráci je nejspíš budeš odmítat málokdy, ale pokud ano, měl(a) bys mít důvod proč. Nezapomeň, že redakční práce je o diskuzi. Proto byste si s redaktorem knihy měli sednout po profesionální i lidské stránce.

Na co se při výběru redaktora zaměřit:

  • ukázky předchozích prací
  • délka praxe a kolik knih má za sebou
  • žánry, na které se specializuje
  • vzájemné lidské sympatie
  • nároky na finanční ohodnocení (to ovlivní celkovou částku potřebnou pro výrobu knihy)

Jak redaktora na Pointě najít a poptat?

  • Na svojí uživatelské stránce rozklikni daný knižní projekt.

  • Tlačítkem NAJÍT KOLEGU u role redaktora se dostaneš k výběru kolegů a kolegyň. Jakmile ti někdo padne do oka, profil rozklikni a v sekci Moje ceny klikni na POPTAT SPOLUPRÁCI. Na každou roli můžeš poptat až tři kolegy nebo kolegyně.

  • Do e-mailu ti pošleme jejich kontaktní údaje.

  • Napiš jim e-mail, ve kterém popíšeš svůj projekt a služby, které od nich potřebuješ.

  • Co by kolegu nebo kolegyni mohlo zajímat? Technické specifikace (počet stran, vazba, barevný/černobílý tisk atd.), cílová skupina (věk, zájmy atd.), žánr a téma knihy, příklady podobných vydaných knih od jiných autorů (stylem, tématem, tónem).

  • Domluvte se také na předběžném harmonogramu prací na knize.

  • Pokud se s kolegou nebo kolegyní nedomluvíš, můžeš poptávku smazat. Přihlas se do Pointy, otevři svůj knižní projekt, kolegu nebo kolegyni si najdi u relevantní role a klikni na ikonku koše.

  • Pokud se domluvíte na spolupráci, jejím rozsahu i odměně, přihlas se do Pointy, otevři svůj knižní projekt, kolegu nebo kolegyni si najdi u relevantní role a klikni na PLÁCNOUT SI.

  • Do kolonky „Domluvený rozsah práce“ vyplň celkový rozsah, například: „redakce 100 normostran textu“. Do kolonky „Domluvená cena za rozsah“ vyplň odměnu za celou práci (ne například jen za jednu hodinu nebo normostranu).

  • Vygeneruj si smlouvu a zkontroluj, že je všechno správně. Kliknutím na ODESLAT NÁVRH DOHODY návrh smlouvy odešleš příslušnému kolegovi nebo kolegyni.

  • Kolega nebo kolegyně dostane upozornění, že jsi specifikoval(a) údaje ve smlouvě. Údaje pak na Pointě zkontroluje a potvrdí.

Kam dál?