Proč je dobré mít betačtenáře

Úspěch knihy stojí a padá na čtenářích. Netvrdíme, že jim jako autor musíš jít vždycky na ruku, ale je dobré vědět, pro koho píšeš, a trochu svého čtenáře poznat. Bude se kniha líbit? Bude sedět těm, pro které je určena? Na spoustu otázek ti můžou dát odpověď betačtenáři.


Betačtení je český výraz odvozený z anglického betareading. A není to žádné „obyčejné“ čtení. Betačtenář může být první člověk, který s textem přijde do styku, a měl by ho umět nezaujatě a konstruktivně zhodnotit. Není to redaktor ani korektor; nemusí hledat chyby a může knihu posuzovat i subjektivně. Je to spíš takový tvůj první kritik. A stejně jako každý literární kritik by měl mít načteno. Měl by číst pozorně, všímat si detailů, umět si dát věci do kontextu a dobře se vyjadřovat.

Prostě – není to jednoduchá role. Obecně se betačtenáři dají rozdělit na dvě skupiny. První z nich tvoří nadšenci do knížek, často fanoušci jednoho konkrétního žánru, ve kterém jsou sečtělí, mají přehled a můžou ti dát dobrou zpětnou vazbu. Především co se týče postav a příběhu. Druhou skupinou jsou betačtenáři „z povolání“. Jen čtením a komentováním textů by se asi neuživili, ale může pro ně znamenat slušný přivýdělek. A proč ne? Do dobrého „beťáka“ má smysl investovat.

Proč mít betačtenáře?

Protože ti dá upřímnou zpětnou vazbu, což tvoje máma ani kamarádi při nejlepší vůli neudělají. Učiní tak ideálně z pohledu cílové skupiny nebo z perspektivy oddaného fanouška právě toho žánru, kterému se věnuješ.

Na co se může zaměřit:

  • samotná zápletka, příběh, téma
  • děj, případné trhliny nebo nesrovnalosti, co z něj vyčnívá, co chybí
  • postavy, jejich autentičnost, zasazení do děje
  • dialogy, styl mluvy (například když píšeš young adult román, může ti pomoci náctiletá dívka, která ví, jak se mezi sebou teenageři skutečně baví)
  • faktické informace
  • zařazení do žánru (zhodnotí třeba, jestli se tvůj rukopis až moc nepodobá jinému dílu, nebo naopak zda nevědomky neporušuje žánrová pravidla)

Jak s ním spolupracovat?

Betačtenář sice z principu pracuje subjektivně a nějaká ta emoce se asi objeví, ale jeho kritika by měla být nezaujatá, konstruktivní a jít do hloubky. To samozřejmě neznamená, že to nebude bolet.

Je důležité si udržet odstup a nebrat zpětnou vazbu jako útok na vlastní osobu a schopnosti. Oběma vám jde o to, abyste rukopis dotáhli k co nejlepšímu výsledku. Spolupráce s betačtenářem může taky posloužit jako dobrý trénink na následující práci s celým knižním týmem – redaktorem, korektorem, grafikem a sazečem.

Někdo svůj text radši řeší po kouscích a posílá ho betačtenářům průběžně, jiný jim dá k okomentování až výsledný rukopis. Od toho se odpíchne a ladí ho: buď ještě společně s betačtenářem, nebo po vlastní ose. Je na tobě, jaký postup zvolíš. Jen mysli na to, že pokud si budeš „beťáka“ hledat mezi kolegy na Pointě, bude to v době, když už by měla být větší část rukopisu hotová.

Když se vám bude dobře spolupracovat, může ti betačtenář pomoci také během tvé crowdfundingové kampaně. Třeba si knihu koupí v předprodeji, třeba tě i začne sledovat na sociálních sítích, možná dokonce namotivuje své okolí, aby tě podpořilo. Rozhodně se nestyď poprosit, ať na svých sítích nasídlí tvou stránku s předprodejem. Dostaneš se tak zase mezi nové lidi.

Jak si betačtenáře vybrat?

Píšeš fantasy román, cestopis, self-help knížku? Určitě je chceš dotáhnout do podoby, ve které bude atraktivní pro lidi, kteří fantasy romány, cestopisy nebo self-help knihy prostě zbožňují. A tak by měl vypadat i tvůj betačtenář. Měl by to zároveň být člověk nestranný, se kterým se osobně neznáš.

Neuškodí spolupracovat hned s několika betačtenáři současně (nebo i postupně). Prostě proto, že víc očí víc vidí. Zkus se poohlédnout po lidech s různým zázemím, různého věku, pohlaví nebo povolání, s různými koníčky nebo pohledem na svět.

Nejenže si na Pointě autor vybírá knižní spolupracovníky – oni si zase můžou vybrat mezi autory, potažmo jejich knižními projekty. Jak zaujmout právě betačtenáře? Kromě výplaty (na kterou vybereš v crowdfundingu) by mohli dostat i nějaký exkluzivní obsah navíc. Třeba alternativní konec či konce, rodokmeny postav nebo mapu světa, ve kterém se tvůj příběh odehrává.

Jak betačtenáře na Pointě najít a poptat?

  • Na svojí uživatelské stránce rozklikni daný knižní projekt.

  • Tlačítkem NAJÍT KOLEGU u role betačtenáře se dostaneš k výběru kolegů a kolegyň. Jakmile ti někdo padne do oka, profil rozklikni a v sekci Moje ceny klikni na POPTAT SPOLUPRÁCI. Na každou roli můžeš poptat až tři kolegy nebo kolegyně.

  • Do e-mailu ti pošleme jejich kontaktní údaje.

  • Napiš jim e-mail, ve kterém popíšeš svůj projekt a služby, které od nich potřebuješ.

  • Co by kolegu nebo kolegyni mohlo zajímat? Technické specifikace (počet stran, vazba, barevný/černobílý tisk atd.), cílová skupina (věk, zájmy atd.), žánr a téma knihy, příklady podobných vydaných knih od jiných autorů (stylem, tématem, tónem).

  • Domluvte se také na předběžném harmonogramu prací na knize.

  • Pokud se s kolegou nebo kolegyní nedomluvíš, můžeš poptávku smazat. Přihlas se do Pointy, otevři svůj knižní projekt, kolegu nebo kolegyni si najdi u relevantní role a klikni na ikonku koše.

  • Pokud se domluvíte na spolupráci, jejím rozsahu i odměně, přihlas se do Pointy, otevři svůj knižní projekt, kolegu nebo kolegyni si najdi u relevantní role a klikni na PLÁCNOUT SI.

  • Do kolonky „Domluvený rozsah práce“ vyplň celkový rozsah, například: „betačtení 300 normostran textu“. Do kolonky „Domluvená cena za rozsah“ vyplň odměnu za celou práci (ne například jen za jednu hodinu nebo normostranu).

  • Vygeneruj si smlouvu a zkontroluj, že je všechno správně. Kliknutím na ODESLAT NÁVRH DOHODY návrh smlouvy odešleš příslušnému kolegovi nebo kolegyni.

  • Kolega nebo kolegyně dostane upozornění, že jsi specifikoval(a) údaje ve smlouvě. Údaje pak na Pointě zkontroluje a potvrdí.

Kam dál?