Nejčastější otázky o Pointě, vol. 2: Čtenář se nemá čeho bát

V Pointě se často setkáváme s řadou různých dotazů ohledně našeho fungování. Dotazů o nás, kolezích na platformě nebo předprodeji samotném. Rozhodli jsme se proto dát nejčastější otázky dohromady, sepsat je do výroků a dát na ně odpovědi.

První série otázek, kterou najdeš v předešlém článku, se týkala výroků ohledně předprodeje očima autorů. Dnes pro tebe máme nejčastější otázky čtenářů, a nejen ohledně předprodeje. Podívej se na naše odpovědi, které třeba pomohou něco málo objasnit i tobě. 

1 •— Nevěřím tomu, co si neosahám, co nemám v rukou.

Možná mnohdy váháš, kterou knihu v e-shopech nebo v knihkupectvích koupíš. Když ale přijdeš na Pointu, tvoje pomoc v crowdfundingu knihy může mnohé ovlivnit. Tady totiž „koupím si ji později“ neplatí. Autoři potřebují v předprodeji vybrat částku potřebnou na vydání knihy, takže pokud budeš váhat nebo koupi odkládat, kniha taky nikdy nemusí vyjít. 

Není to ale tak, že kupuješ zajíce v pytli. Když si na stránkách Pointy rozklikneš jakýkoliv knižní projekt v předprodeji, najdeš u něj všechny náležitosti, jako je anotace, ukázka z knihy nebo medailonek autora. Víc o tom, proč podpořit knihy v předprodeji, najdeš v našem článku. Navíc knížku, na kterou v předprodeji přispěješ, opravdu dostaneš. Pokud se vybere cílová částka, můžeš počítat, že asi za půl roku je knížka u tebe! Navíc v předprodeji knihu koupíš levněji než za cenu, za kterou ji po vydání najdeš v knihkupectvích. Takže autorovi pomůžeš, a ještě budeš mít knížku za jedinečnou cenu. 

2 •— Kvalita knih, které jdou na platformě do předprodeje, je mizivá. Chybí jim redakce.

Na Pointě nenajdeš jen autory a jejich knihy v předprodeji, ale i knižní kolegy, kteří autorům s výrobou knihy a její finální podobou pomáhají poté, co se spolu s autorem domluví. Mezi ně patří grafik, redaktorka, korektor, ilustrátorka a řada dalších kolegů, kteří na knize začínají pracovat po úspěšném předprodeji – tedy ve chvíli, kdy je jisté, že se pokryjí všechny náklady na knihu, včetně práce kolegů. Redakci a dalším procesům tak kniha, která v crowdfundingu uspěje, neunikne. 

3 •— Jako čtenář nevidím, co se děje s knihou a s mými penězi.

Na první pohled se možná může zdát, že se po koupi knihy nedozvíš nic. My ale víme, že bez čtenářů by knihy nevznikaly, proto tě budeme o průběhu výroby knihy i jejím vydání informovat na stránce a našich sociálních sítích nebo se to vše určitě dozvíš na sociálních sítích autora. Navíc posun a vývoj všech knih můžeš sledovat na stránce každého projektu, kde vidíš, v jaké konkrétní fázi se daná kniha nachází. 

4 •— O knize v předprodeji se nedozvím, protože neprobíhá žádná propagace.

Dozvíš, a dokonce máš víc možností, jak se ke knihám v předprodeji dostat. První možností je odběr našeho newsletteru, ve kterém se dozvíš nejen o knižních novinkách, kterým právě běží crowdfundingová kampaň. Druhou možností je sledovat náš Instagram a Facebook, kde naše knihy vždy najdeš, nebo prostě sleduj naše stránky, kde máš knihy v předprodeji pohromadě. A pokud bude vydávat knihu někdo z tvého okolí, určitě se o předprodeji dozvíš i z jeho sítí a kanálů. 

5 •— Když přispěju na knihu, která nakonec nebude úspěšná, nedostanu zpět své peníze.

Pokud se v předprodeji na knihu, kterou jsi podpořil(a), nevybere dostatek peněz, rozhodně nemusíš mít strach, že už svoje peníze neuvidíš. Po ukončení neúspěšného předprodeje vracíme vybrané peníze všem přispěvatelům v plné výši do 20 pracovních dnů. 

6 •— Platforma pro mě není důvěryhodná.

Nemusíš se ničeho bát, jsme sice online nakladatelský startup, ale za dobu, co Pointa funguje, jsme pomohli na svět 10 knihám, dalších 12 je po úspěšném předprodeji a autoři na nich pracují s knižními kolegy. Navíc u nás na stránkách najdeš i reference jak autorů, tak i kolegů, kteří s námi pracovali. 

7 •— Co když autor zmizí s vybranými penězi?

To se nemůže stát v žádném případě. Peníze, které se na vznik knih vybírají, nekončí u autorů, ale jsou uschované u nás v Pointě. Pokud kniha úspěšně projde předprodejem, po jejím vydání zaplatíme kolegy i náklady na knihu my. Pokud ne, vrátíme přispěvatelům peníze v plné výši.