Literární brunch vol. 9

Jak jsme minule strašili s horkem, nakonec to vydrželo jen pár dní a následně už bylo zase dobře. O víkendu jsme se totiž mohli posadit s (horkým) čajem ke knize a po krušném (ale příjemném) červnu zase v klidu číst. Ale teď už je čas na literární novinky – dám ti tip na několik akcí a samozřejmě knih. I když jednu z nich si asi nebudeš moct dovolit. Ani já. Jen 200 vyvolených.

Příliš mladej pro život, Americká sprcha, Z lesa kvítí… To jsou jen některé z názvů knih, jejichž vznik můžeš podpořit. O co že jde? Co by tě mohlo zaujmout? Novela o bezstarostném životě mladých studentů. Nezvyklý cestopis a zápisky Davida, který jako jeden z mála kluků odjel do USA, aby se tam staral o čtyři děti. Anebo básničky od autora, který už sedm let žije v přírodě. Rozhodně nabízíme něco pro každého a každou z vás.

Největší středoevropský literární festival Měsíc autorského čtení probíhá denně od 1. července do 4. srpna v Brně, Košicích, Ostravě, Wrocławi a Lvově. Festival zahrnuje dvě hlavní programové linie: jedna z nich – domácí – reprezentuje literatury pořadatelských zemí, druhou je písemnictví země, která je v daném roce čestným hostem. Letos je jím Rumunsko. Hlavní program denně nabízí dvě autorská čtení: čestného hosta a zástupce domácí linie. V každém městě se během měsíce představuje nejméně dvaašedesát spisovatelů a spisovatelek. Celkem se tedy odehraje přes tři sta autorských čtení a k tomu další doprovodný program. Veškerá čtení je možné sledovat živě online.

Přestože má Městská knihovna v Praze v létě výjimečně zavřeno po celou dobu, nezahálí v programu mimo svoje prostory. Ještě máš možnost stihnout jednu akci v rámci literárně-hudebního festivalu na náplavce. Knihovna na vlnáchprobíhala v době od 16. června do 17. července. A právě ve středu 17. čerence můžeš zajít na loď (A)VOID a zažít Romský literární večer. Těšit se můžeš na romské autory Irenu Eliášovou a Jana Horvátha. Večer zahraje romská kapela Pavlíny Matiové a hosté. Na nábřeží bude od 18 hodin připraven bibliobus Oskar.

„Jasně, hoď mi to do mejlíku,“ řekne vám nejspíš Alex Kohoutová, když ji požádáte o rozhovor. V jejím okolí se tenhle výraz už ujal. Podobně jako spousta dalších „slov z pekla“, o která se na Instagramu dělí už s víc než dvanácti tisíci lidí. „Není za tím nenávist, ale naopak láska k jazyku,“ vysvětluje vystudovaná lingvistka. Rozhovor s ní si můžeš přečíst na našem blogu.

Na závěr si povíme o jedné nové knize, kterou si asi jen tak někdo nekoupí. Jedinečné dílo Alfonse Muchy představuje nakladatelství Valer v limitovaném vydání knihy Epopej, první svého druhu na světě. Její autor, fotograf Jan William Drnek, na této obrazové velkoformátové knize pracoval se svým týmem přes dva roky. A cena? 250 tisíc korun. Když už si ji nekoupíš, podívej se aspoň na fotky.

Zajímá tě, jak proměnit svůj rukopis v knižní projekt a jak se co nejlépe připravit na předprodejTady ho najdeš, stručně a jasně vysvětlený!

Pokud rukopis teprve dopisuješ nebo ho máš hozený v šuplíku a nevíš, co dál se svým snem vydat knihu, přidej se k nám. Vydej ji s Pointou, která ti se vším kolem vydání knihy pomůže a dá ti další návody, jak celý proces úspěšně zvládnout.