Literární brunch vol. 3

Březen je už několik desetiletí měsícem knihy. Nejen proto se toho ale v literárním světě předešlý měsíc tolik událo. V novém literárním brunchi ti představím zajímavosti jak z měsíce uplynulého, tak z toho nadcházejícího, abychom se nedívali jen do minulosti. Čeká nás další slavnostní předávání knižních cen, oslavy nakladatelství i autorů nebo nová výzva.

Dětské nakladatelství Albatros, dříve Státní nakladatelství dětské knihy, v dubnu slaví 70. výročí svého vzniku. Od roku 1949 vydalo neuvěřitelných 13 tisíc titulů, spolupracovalo s osobnostmi jako Miloš Macourek, Adolf Born, Helena Zmatlíková, Václav Čtvrtek či Vladimír Fuka a jako jediné dětské nakladatelství na světě získalo cenu Grand Prix. Albatros si k této příležitosti připravil retro kolekci osmi knih, které se zapsaly do dějin české literatury pro děti a mládež – všechny znovu vyjdou už 8. dubna. Pár dní poté vyjde ještě kniha Albatros: 70 let na křídlech dětské literatury autora Jana Halady.

Celkem 39 titulů bylo letos nominováno na výroční cenu Zlatá stuha. Ocenění se každoročně už 26 let uděluje tvůrcům nejlepších knih pro děti a mládež vydaných v českém jazyce a představuje jedinou cenu v České republice zaměřenou výhradně na dětskou literaturu. Knihy procházejí pečlivým výběrem čtyř odborných porot. Ty hodnotí původní českou slovesnou tvorbu, překlad, tvorbu výtvarnou a komiksovou. Zlatá stuha se proto dá považovat za garanta kvalitních dětských knih. Slavnostní vyhlášení laureátů výroční ceny Zlatá stuha 2019 proběhne 29. dubna v Centru současného umění DOX.

Kniha Vladimira Nabokova je nestárnoucím fenoménem. V nakladatelství Paseka vyšla poprvé v roce 2003 a od té doby se jí prodalo téměř 30 tisíc výtisků. Protože 22. dubna uplyne 120 let od Nabokovova narození, vydává Paseka Lolitu v nové brožované podobě pro další generaci čtenářů a čtenářek. K dispozici budou výjimečně čtyři různé obálky, které jsou prací Jindřicha Janíčka a Nikoly Klímové. Mně osobně se líbí, že všechny varianty budou do knihkupectví distribuovány náhodně. Vznikne tak i jakási hra pro čtenáře, kteří mezi sebou budou moct sdílet, jakou obálku si pořídili a kde. K tomu bude sloužit hashtag #lolita120.

Literární svět je velký. Proto není divu, že nám občas může dělat problém jeho názvosloví. Pokud se ale v knižním světě pohybuješ často, základní přehled o žánrech by ti neměl chybět. A protože opakování nikdy neuškodí, připravili jsme si pro tebe jejich stručný přehled. Podívej se na náš článek.

Ve dnech 8. a 9. dubna si hvězdná autorská manželská dvojice píšící pod pseudonymem Lars Kepler zopakuje návštěvu Prahy. Do Česka poprvé zavítali v roce 2011 u příležitosti vydání druhého svazku jejich světově proslulé série s komisařem Joonou Linou. Nyní je knih už sedm, série vychází ve více než čtyřiceti zemích světa a prodalo se přes třináct milionů výtisků. Jen v České republice se jich prodalo téměř půl milionu.

Jeden z nejvlivnějších světových spisovatelů druhé poloviny 20. století oslavil 1. dubna devadesáté narozeniny. Milan Kundera, mezi jehož nejslavnější romány patří Nesmrtelnost, Žert a Nesnesitelná lehkost bytí, žije už dlouho v zahraničí. To však nic nemění na tom, že si budeme jeho devadesátiny připomínat napříč městy a médii. Literární měsíčník Host chystá dubnové číslo věnované Kunderovu jubileu a Český rozhlas Vltava připravuje hned několik pořadů.

Po těžké české klasice se vydáváme úplně opačnou cestou. Jelikož v kanceláři celkem prožíváme apríl (včetně narozenin jednoho z našich kolegů), budeme se ho držet celý měsíc. Proto odlož bichle, filozofické knihy a učebnice a přečti si něco krátkého a stručného… a hlavně neknižního! Z čeho je třeba složen tvůj sprchový gel nebo cereálie? Jaké slogany se používají na letácích z chovatelských potřeb? Co všechno potřebuješ k přípravě krtkova dortu? Dej šanci popiskům, heslům a receptům. Jo a ideálně se s tím poděl na sociálních sítích a označ nás, abychom věděli o tom, co tě právě baví.

Jakub