Komiksy jsou ubohé, knihovníci si hrají na detektivy a Pointa bojuje o Lupu

Že se toho kolem knih moc neděje? To bychom asi nepodepsali. Sesbírali jsme nejzajímavější novinky týdne od Moskvy po New York, začneme i skončíme ovšem doma.

V Praze začal LUSTR. To není festival svítidel, ale současné české ilustrace. Letošní ročník je už šestý v pořadí, výběr autorských instalací na téma „Svoboda“ můžeš navštívit do úterý 24. září. Možná se tam potkáš i s týmem Pointy. Hledáš ilustrátora pro svůj knižní projekt? Nezapomeň, že po zbytek roku se tuzemskými talenty můžeš probírat přímo tady na platformě. Aktuálně jich máme 127.

Nemocnicím chybí dětské knihy. Čtení dětem prokazatelně prospívá, jenže dětské kliniky a školní nemocnice na pořízení kvalitního knižního fondu většinou nemají prostředky. To se snaží změnit projekt Knihovničky, který odstartovala Ivana Pecháčková, šéfredaktorka nakladatelství Meander. Právě teď hledá partnery, kteří knižní regály nemocnic pomůžou zaplnit, a pobyty malých čtenářů aspoň trochu zkvalitnit. Přidat se můžeš i ty!

Komiksy jsou ubohý žánr. To si aspoň myslí ruský ministr kultury Vladimir Medinskij. Nechal se slyšet, že komiksová tvorba se hodí leda tak pro děti nebo „pro ty, co neumějí moc dobře číst“. Dobrou zprávou je, že největšímu nezávislému komiksovému nakladatelství v zemi po tomhle prohlášení stouply prodeje. Mimochodem: český nezávislý (a navíc ženský) komiks můžeš podpořit přímo na Pointě koupí sborníku Komiksodějky.

Knihovníci v roli detektivů. „Byl v tom nějaký drak, co si za učednici vzal malou holčičku a taky měl prodejnu sýrů.“ „Bylo to o záměně identity, lásce se špatným koncem, vášnivých aférách a nešťastných sňatcích a odehrávalo se to kolem roku 1900.“ Taky si občas matně vybavíš děj knihy, ale zaboha si nemůžeš vzpomenout, jak se jmenovala? Pro podobné případy vznikla služba newyorské veřejné knihovny. Její zaměstnanci se scházejí, dešifrují čtenářské vzpomínky a pátrají po zapomenutých knihách. Třeba objeví i tu tvoji.

Winning the internet. Spojení „vyhrát internet“ se ujalo v mezinárodním kontextu online diskutujících, celebrit a memů, ale v Česku se dá internet vyhrát ještě jinak. Anketa Křišťálová lupa už od roku 2006 uděluje ceny pozoruhodným počinům z českého online světa. Letos v kategorii Nástroje a služby soutěžíme i my. A hlasovat pro nás můžeš i ty. Nominaci jsme shodou okolností dostali jako dárek k „jedninám“, které Pointa tenhle týden oslavila. Jak to vypadalo, kdo dorazil a kdo sfoukl svíčku na dortu? O tom jsme psali ve středu.