Novinky. Novinky. Novinky. Jak se v nich vyznat?

Vycházejí jedna za druhou a je jich nepřeberné množství. Kdo se v tom má vyznat? A právě od toho je tu dnešní článek s tipy na knižní influencery, bookstagramery, knižní blogy, booktubery a knižní akce, které se vyplatí sledovat, abys nebyl(a) novinkami nikdy zaskočen(a). 

Knižní influenceři

Knižních influencerů je jak novinek a není lehké si najít ty své oblíbené. Požádali jsme proto naši ambasadorku Káju, aby představila své nejoblíbenější zdroje na knižní tipy, které sama pravidleně sleduje a dává na jejich rady. Připravila pestrý seznam nejzajímavějších boostagramerů, kteří čtou různé druhy žánrů, aby sis podle svého gusta dokázal(a) vybrat, koho sledovat a na čí rady dát. Proč je sledovat? U spousty vybraných osobností najdeš totiž novinky ze „zákulisí“ a můžeš se tak od nich dozvědět o připravovaných knihách i akcích.

Začneme tedy Instagramem, v dnešní době nejproslulejší aplikací ze všech. Ten, kdo nemá instagramový účet, jako by nebyl. Mezi nejznámější účty v české knižní sféře podle Káji patří:

Skloubení kaváren a knih tvoří dokonalou atmosféru. Přičemž Lucka zvládá dávat tipy na knihy různých žánrů každý den. Za rok přečte přibližně 200 knih. Úžasný profil, který sleduji i kvůli hezkým fotkám.

Knižní blogerka roku 2017 a 2018. Kája na blog pravidelně přidává recenze. Na instastories jednou za čas natočí čtecí update či unboxing. Čte širokou škálu žánrů, ale nejvíce se zaměřuje na young adult, psychothrillery a ženské romány. Kája je tzv. rychločtečka, takže těch tipů na knihy za týden dostanete opravdu požehnaně.

Dokonalé sjednocení filmového maniaka s knihami žánru světová beletrie. Klárku naleznete i na YouTube pod stejnou přezdívkou, kam natáčí velice zajímavé formáty videí – například cestovatelský speciál, ceny blogu Klářiny knihy apod. Doporučuji zhlédnout. Klárka je jedna z osob, která nejvíce inspiruje své čtenáře ke čtení knih v anglickém jazyce. 

Sabča letos vyhrála cenu knižní objektiv a vloger roku. Začínala na Instagramu, kde přispívá denně a nyní má i kanál na YouTube. Čte velké množství knih a zaskakuje do všech druhů žánrů od young adult po thrillery. Na její blog nedám dopustit.

Osobně si neumím představit knižní svět bez Kuby. Je to nejen skvělý člověk a influencer, ale také zařizuje několik akcí, o kterých se rozepíšu níže. Na jeho zasvěcené postřehy nedám totiž dopustit. 

Další bookstagrameři: @radsi_knihu, @readingwithlucy, @hlavaplnaknih, @baruvotavova

Knižní akce jsou jedna z nejlepších forem získávání nových informací. Když se jen minutu bavíš s někým, kdo v tomto světě žije, tak najednou máš seznam tak dlouhý, že máš do smrti co číst. Z pravidelných akcí je nutné zmínit uzavřené literární salony, ze kterých získáš zajímavé postřehy na sítích pozvaných knižních nadšenců a odborníků, a veřejně dostupné book cluby pořádané Kubou z @bookscalling. Doporučuji na ně vyrazit, protože díky nim získáš o důvod víc přečíst spoustu knih, které bys jinak asi přehlédl(a), a následná debata o knize je velice přínosná. Stačí se zaregistrovat na některou z facebookových událostí a dorazit. 🙂

A kde ještě se můžeš inspirovat?

Autogramiády ve vybraných knihkupectvích jsou snad už známé všem. Donutí tě přečíst si knihu a nechat si ji podepsat. Většinou se jedná o novinky nebo bestsellerové knihy, takže bys neměl(a) šlápnout vedle. Informace o akcích většinou nalezneš nejprve na facebookových profilech knihkupectví. Takže sledovat je nutnost!

Pokud jsi fajnšmekr, doporučuji ti sledovat zahraniční sociální sítě, hlavně YouTube, kde si můžeš udělat obrázek o tom, jak to vypadá jinde, a co by se zhruba za rok mohlo objevit na českém trhu.

V neposlední řadě Kája z @coralineandherbooks doporučuje sledovat sociální sítě nakladatelů, kde máš nejčerstvější novinky. Nebudeš tomu věřit, ale inspirace číhá na každém kroku. Plakáty v metru a podobné lákačky na knihy visí všude, stačí se jen dívat kolem sebe. A prioritizovat.

Podle čeho si vybíráš knižní novinky? Sleduješ bookstagramery nebo raději brouzdáš na webu nebo rovnou v knihkupectví? Napiš nám, čí knižní tipy tě zajímají a čím se inspiruješ ty!