Jsi vášnivý čtenář? Zužitkuj své hobby a staň se betačtenářem

Jak se stát betačtenářem

„Dočtu kapitolu a půjdu něco dělat, třeba se učit.“ Věta, kterou si knihomol řekne několikrát za týden. Jenže ruku na srdce, odtrhnout se od rozečtené knihy je občas nemožné. Co kdybychom ti řekli, že z toho můžeš udělat svou přednost?

Tvá mysl i fantazie celé hodiny brouzdají literárním světem. Když chodíš po městě, přemýšlíš nad tím, jaké by to bylo, potkat na ulici svého oblíbeného hrdinu či hrdinku. Občas vystoupíš na špatné zastávce tramvaje, protože nevnímáš svět kolem sebe. Od té doby, co ses naučil(a) číst, už tvůj život i knihovnu naplnily desítky a stovky svazků, zástupy literárních hrdinů i lásek. Knihy a jejich světy v tobě něco zanechávají, nutí tě přemýšlet, utvářejí tvůj světonázor.

Možná si dojmy nenecháváš pro sebe. O to, co právě čteš nebo co jsi zrovna dočetl(a), se chceš podělit s okolím. Mluvíš o tom s přáteli i s dalšími nadšenci a chceš, aby tvoje čtení a dojmy nepřišly vniveč. Tak to jsi tu správně. Svou zpětnou vazbou můžeš přispět ke zrodu dalších knih, a ještě tím získáš reference, které ti mohou v budoucnu pomoci.

Čtení jako (skoro)profese

Už se ti někdy stalo, že se na tebe s vlastní tvorbou obrátil autor, který potřeboval zpětnou vazbu, věděl, že máš načteno, a tvůj názor pro něj byl důležitý? A jak by se ti líbilo dostat se k rukopisům autorů dřív než kdokoli jiný? V rámci Pointy se můžeš stát betačtenářem nebo betačtenářkou, a ke skvělému obsahu se tak dostat dřív než jiní.

Autorům „nasazení“ betačtenářů doporučujeme – díky jejich názoru si například můžou udělat jasnější představu o cílové skupině knihy a jejích preferencích. Pokud jsi třeba oddaný(á) čtenář(ka) young adult, budeš přínosem právě pro autory, kteří se tvému oblíbenému žánru věnují.

Kdo je betačtenář a co dělá:

  • Je poloprofesionál(ka). Čte anotace, ukázky z knih nebo celé knihy.
  • Na knihu se dívá z pohledu čtenáře a cílové skupiny.
  • Dává upřímnou zpětnou vazbu autorovi, aby mohl rukopis doladit na míru cílové skupině.
  • Nabízí konstruktivní kritiku týkající se příběhu, dialogů a dalších prvků rukopisu.
  • Navrhuje, jak zlepšit autentičnost postav nebo příběhu.
  • Poznámky obvykle vkládá přímo do rukopisu.

Co betačtenář není a nedělá:

  • Není redaktor(ka), na knihu se nedívá jako profesionál.
  • Nekomentuje rukopis z pohledu autora.
  • Nezveřejňuje zpětnou vazbu – recenze knihy je něco úplně jiného.
  • Needituje rukopis, nepřepisuje ho na „svoji“ knihu.
  • Nemaže autorovi med kolem pusy, nedodává naschvál neupřímnou zpětnou vazbu.

Pomoz knihám a získej praxi

Už asi víš, že Pointa propojuje autory a knižní kolegy – redaktory i korektory, grafiky i sazeče. A taky betačtenáře. Jako jeden z nich se můžeš podílet na splnění něčího snu o vydané knize a tvoje odezva se může objevit v propagačních materiálech knihy. Navíc se zadarmo dostaneš k unikátnímu obsahu, který ještě nikdo „venku“ neviděl. A těch příjemných stránek je ještě víc.

Mimo jiné získáš reference, které ti mohou pomoci při budování kariéry nejen tady na Pointě, ale i v knižním světě obecně. A kdo ví… Třeba se z tvého betačtení stane plnohodnotná brigáda při škole nebo díky ní vyjdeš vstříc profesi literárního kritika či kritičky.

Jak se betačtenářem stát?

Je to jednoduché. Na platformě se v průběhu registrace rovnou „zaškatulkuješ“ jako betačtenář. Následně můžeš vybírat z knižních projektů, které by tě zajímaly a na kterých bys rád(a) spolupracoval(a). Pak už jen stačí nabídnout vybranému autorovi své služby – tedy, že si jeho výtvor (většinou zadarmo) přečteš a dáš mu zpětnou vazbu. A funguje to i naopak, autor se ti může ozvat sám.

Až budeš mít slušnou sbírku referencí, můžete se domluvit i na placené spolupráci. Pak spolu uzavřete smlouvu a pokud bude předprodej úspěšný, peníze ti přijdou poté, co kniha vyjde. Barterovým spolupracím, při kterých za odměnu dostaneš třeba knížku nebo některou z odměn, se ale meze nekladou. Tam to záleží jen na vzájemné domluvě.

Láká tě stát se betačtenářem? Registruj se zdarma na Pointě, vyber si knižní projekt a nabídni svoji službu autorovi.