Sabča a žánr young adult

Pojem young adult se v poslední době objevuje čím dál častěji. Ovšem nejedná se o žádný nový žánr, spíše o nové pojmenování dříve nepojmenované sekce knih určené pro mládež ve věku 12–18 let. Sama už do tohoto věkového rozmezí nepatřím, což ale neznamená, že tyto knihy nečtu. Naopak.

Young adult knihy mám ráda, protože jsou velmi pestré. Jednoduché příběhy střídají témata, o kterých se v jiných knihách příliš nehovoří. Často zde má své místo šikana, první lásky či jiné problémy s dospíváním. Nejsou tu jen příběhy ze školních lavic, ale najdou se i pěkné fantasy, dystopie nebo thrillery.

Knihy jsou nejčastěji vyprávěny ich-formou, což krásně dovoluje nahlédnout hlavní hrdince nebo hrdinovi do hlavy. Každý z nás byl v jejich věku, takže je snazší se s hrdiny ztotožnit. Zároveň tyto příběhy nejsou nikterak složité, takže se čtou opravdu samy. Tohle jsou přesně ty důvody, proč tyto knihy tak ráda vyhledávám. Často se mohu navíc spolu s hrdinkou přenést vzpomínkami do svého mladšího já a zavzpomínat tak na školní léta nebo první lásku.

Pokud byste se rádi stali spisovateli, klikněte na Chci vydat knihu.

O oblíbenosti tohoto žánru svědčí i počet filmových adaptací, kterých každým rokem obrovsky přibývá. Takže kdo nevyhledává knihy, může příběh objevit díky filmové podobě. Sama stále vyčkávám, kdy se objeví zpracování knižní série Selekce, jelikož si myslím, že převedení tohoto příběhu by mohlo stát za to. Snad se někdy dočkám.

Mou asi první young adult knihou byly Hvězdy nám nepřály od Johna Greena. Z této knihy jsem byla nadšená a samozřejmě jsem si u ní poplakala, však kdo ne? Greenje jedním z předních autorů s tímto zaměřením, ovšem ne každý jeho tvorbu snese. Já osobně se řadím k té části, která to s ním má půl na půl.

Mezi mé nejoblíbenější knihy patří série Dvůr trnů a růží, Šest vran, Smrtka, Hunger Gamesnebo již zmíněná pohádková Selekce. Samozřejmě nesmím opomenout i skvělou autorku z tohoto žánru – Colleen Hoover, která píše vynikající příběhy o lásce – mají větší hloubku, než se na první pohled zdá.

V dnešní době vychází opravdu velké množství knih s tímto obsahem, což mě upřímně těší. Když jsem sama byla v tomto věku, byla všude jen samá Lenka Lanczová, jejíž knihy mě nikdy neoslovily. V Česku máme dvě velká samostatná nakladatelství, která se zaměřují na young adult tematiku, a tím je CooBoo a Yoli. Těší mě, jak se vše vyvíjí, což je patrné i z čím dál většího počtu překládaných knih. Ovšem jak se v takovém velkémmnožství vyznat?

Sama nečtu každou knihu, která se mi dostane do ruky. Musí mě něčím zaujmout nebo mít v zahraničí velké ohlasy. Přiznám se, že pokud slyším na knihu rozporuplné recenze, je to pro mě obrovské lákadlo, možná větší, než když knihu všichni chválí. Pokud na titul slyším jen samou chválu, bývám často zklamaná, jelikož mám obrovská očekávání, která se ale nemusí vždy naplnit.

Podle čeho si tedy vybírám tituly? Snažím se sledovat zahraniční knižní sféru, ale jelikož stále preferuji český překlad, rozhoduji se podle edičních plánů, které pečlivě pročítám a poté si zajímavé tituly vypisuji. Proto na mě má velkou moc právě anotace. Bohužel se často stává, že jsou na knihy špatné anotace, nebo co je horší, že ze samotné anotace se dozvíte většinu knihy, a to opravdu nemám ráda.

Pokud nad knihou váhám, vždy si ji vyhledám na Goodreads, kde si opatrně pročítám komentáře. Proč opatrně? Nemám ráda spoilery, kterých je bohužel plný internet. Je samozřejmě dobře, že lidé vypisují své názory na knihy, ale mrzí mě, že předem neupozorní na spoilery.

Ráda chodím po knihkupectví, takže když mě kniha zaujme svou obálkou, je více než pravděpodobné, že se ke knize skutečně dostanu. Možná bohužel tedy na mě platí, že s pěknou nebo zajímavou obálkou potom knihu vezmu do ruky a začnu v ní listovat. Young adult mají vcelku dost podobné obálky a ve většině případů jsou také velmi povedené.

Ovšem na knihy mě nenalákají pouze nakladatelé nebo obchody. Sleduji český knižní Instagram, který mě samozřejmě hodně ovlivňuje. Dříve jsem sledovala hodně knižní skupiny na Facebooku, bohužel z časových důvodů je dnes vyhledávám jen zřídka. Mnohem raději mám Instagram a českou blogerskou scénu. Z českých blogerů a bookstagramerů dávám na Káju z Penny and books, která má nesmírně velký přehled. Dále se nechám na knihy nalákat od Káji z Coraline and her books, Kačí z Kath the bookworm a poté obecným knižním Instagramem.

V dnešní době sociálních sítí není problém najít inspiraci na knihu, ale spíše vybrat z té obrovské nabídky ty dobré. Proto doporučuji, abyste si našli své knižní instagramery, booktubery nebo jiné zdroje knižní inspirace, s kterými vás spojuje stejný vkus na knihy, a čerpali od nich inspiraci. Od toho tu já a ostatní knižní influenceři jsme, tak se nebojte nám napsat o radu.

Sabča Novotná
www.instagram.com/knizni_pristaviste