Záchrana knih a pomoc dobré věci. Nejen to charakterizuje projekt Knihomilové

Knihomilové

Knihomilové jsou tu hlavně pro všechny milovníky knih. Přesto se od většiny knižních projektů liší. Nenabízejí recenze či tipy na knihy, ale snaží se být aktivní a angažovaní. Pořádají akce, podporují různé organizace, zachraňují knihy a v neposlední řadě se snaží pomáhat tam, kde je to potřeba. O projektu a jeho cílech i úspěších se rozpovídal jeho zakladatel Igor Dostál.

Můžete představit projekt Knihomilové pro ty, co o něm ještě neslyšeli?

Knihomilové jsou hobby projekt, který se rozrostl (a stále rozrůstá) do nečekaných rozměrů. Primárně má dva účely: na jedné straně je Knižní záchranka, což je služba, jejímž prostřednictvím zachraňujeme starší knihy před cestou do sběru. Na druhé straně pak stojí naše KnihoTrhy a podobné aktivity, kdy se snažíme získaným knihám najít „nový domov“ a současně ještě pomoct někomu potřebnému. A mezi těmito dvěma účely je spousta práce, ale i zábavy.

KnihoTrh v Jihlavě

Jeden z posledních knihotrhů v obchodním centru v Jihlavě. Foto: Knihomilové.cz

Koho a proč Knihomilové hlavně zaujmou?

Knihomilové jsou tu pro lidi, kterým stejně jako mně rodiče vštípili, že kniha je trvalá hodnota a jako taková nepatří do odpadu. Náš web ani naše sociální sítě nejsou typickým knihomolským a čtenářským prostředím (jaké nabízejí jiné knižní weby, blogy, bookstagramy…). Recenze knih a podobný obsah primárně přenecháváme jiným, my jsme aktivní – pořádáme akce, podporujeme knihomilné organizace nebo připravujeme soutěže.

Kdo za Knihomily stojí? Kdy a proč začal projekt fungovat? A co bylo impulzem k jeho spuštění?

Pokud vynechám brigádníky a pomocníky, které mám občas k ruce právě při KnihoTrzích nebo při katalogizaci knih, tak je to de facto one-man-show. Živím se grafikou a reklamní výrobou. Jsem vystudovaný novinář, čemuž se také věnuji (jako hobby), a ve volném čase koncertuju s kapelou MERS nebo se pokouším fotit. Svého času jsem byl oceněn Nadací Karla Janečka jako Laskavec či vybrán časopisem Forbes mezi 17 výjimečných. V roce 2016 jsem se rozhodl, že zredukuju vlastní knihovnu a místo cesty do sběru nebo inzerátů na bazarech jsem si řekl, že zkusím uspořádat KnihoTrh, zbavit se knih a někomu tím ještě pomoct. Akce se líbila a začaly se mi hlásit jak neziskovky s tím, že by se chtěly připojit na dalším KnihoTrhu, tak i lidé, kteří chtěli věnovat svoje knihy. Paradoxně mi tak knih začalo přibývat. Během prvních dvou let jsem uspořádal devět KnihoTrhů, které podpořily handicapované děti i psí útulky. A v roce 2018 jsem se rozhodl tyto knižní aktivity zastřešit „značkou“ Knihomilové.cz.

Igor Dostál

Zakladatel projektu Igor Dostál se zlínskou knihovnou Book2Go. Foto: Knihomilové.cz

Jedním z vašich projektů je knižní záchranka, která zachraňuje třeba i vyřazené knihy z knihoven či antikvariátů. Jak probíhá „odběr knih“? Může se vám ozvat každý?

Záchranku využívají jak jednotlivci, tak i knihovny nebo třeba vyklízecí firmy. Typicky nám volají lidé, kteří nevědí, co s knihami z pozůstalosti. My přijedeme, knihy převezmeme (nepřebíráme je, ale bereme vše), vynosíme klidně i z 6. patra bez výtahu a odvezeme. Naše přidaná hodnota tkví právě v tom, že si z knih (na rozdíl od antikvariátů) nevybíráme, knihy vynosíme a odvezeme (na rozdíl od stěhovacích firem) zdarma a (na rozdíl od sběrných surovin) je uchováváme a neničíme.

Knihomilové mají na svědomí několik dobročinných projektů. Jde třeba o zmíněné KnihoTrhy. K čemu přesně slouží, kde a jak často je pořádáte? A kdo se může zapojit?

KnihoTrhy pořádáme pravidelně několikrát do roka v nákupních centrech ve Zlíně, Olomouci a Přerově. Letos poprvé s touto akcí zavítáme i do Jihlavy a do Prahy, kde rádi také zavedeme tradici, pokud bude mít KnihoTrh úspěch. Připojit se k prodeji knih může kdokoli, kdo má dostatek knih a je schopný zajistit si skládací stoly a židle. Nákupní centra nám vycházejí vstříc a díky tomu nemusí zúčastněné organizace platit žádný nájem. Podmínkou je pouze to, že 20 korun z každé prodané knihy musí jít na dobrou věc. Zpravidla vybíráme nějaké nemocné dítě nebo zvířecí útulek z daného města. Pandemie nám zhatila plány, ale snažíme se to dohnat a do konce roku 2021 nás čeká ještě 6 KnihoTrhů.

trhy_knihomilove

Na jeden z KnihoTrhů dorazili i známé osobnosti Roman Vojtek, Dana Morávková nebo Jan Čenský. Poslední dva jmenovaní se dokonce na chvíli chopili role prodejců. Foto: Knihomilové.cz

Zaštiťujete i online knihomilský antikvariát a dobročinné knihovny ve Zlíně. Můžete prozradit víc o těchto projektech? Jak fungují? A plánujete u knihoven expanzi i do dalších měst?

Náš Knihomilský antikvariát je teprve v plenkách, jelikož nejsme a neplánujeme být primárně antikvariát (ale samozřejmě je třeba platit sklad, benzin a další náklady). Postupně tedy plníme specializované kategorie tohoto antiku. K němu patří i náš KnihObchod, kde si lidé mohou vybrat originální knihotrika a další doplňky. Ze všech prodejů na našem webu jde 10 procent na konto postižených trojčat Koláčkových). Naše knihovny Book2Go se zatím nacházejí pouze ve Zlíně. Dvě jsou v prostorách Baťovy nemocnice, které jsme pomohli s brandingem, věnovali 1000 knih do začátku a dál už si je nemocnice spravuje sama. A jedna stojí aktuálně v McDonald’s na náměstí s tím, že v uplynulých letech putovala po různých exponovaných místech Zlína. Expanzi neplánujeme, myslím si, že projekt Knihobudka, se kterým jsme v kontaktu, dobře pokrývá celou republiku, a nemáme potřebu mu nějak konkurovat. Naše zlínská Book2Go knihovna je odlišná v tom, že knihy do ní doplňujeme pouze my, vybíráme je tak, aby byly v dobrém stavu, a obalujeme je do jednotných, nově vytištěných přebalů. Hlavní přidanou hodnotou pak je, že na knihovně i na každé knize je informace o tom, že za knihu můžete (ale nemusíte) poděkovat prostřednictvím DMS na konto některé organizace ve Zlínském kraji. V duchu hesla „K dobrému skutku kniha zdarma“.

Jaké plány mají Knihomilové do budoucna?

Rádi bychom zachránili ještě více knih a přivedli KnihoTrhy i do dalších měst. Vbrzku se nám snad podaří důkladně naplnit náš online antikvariát. Chystáme spolupráce s dalšími organizacemi a také se těšíme, že snad brzy překročíme částku 200 000 korun na dobrou věc, která je vybrána hlavně díky starým knihám, jež se nám povedlo zachránit před vyhozením.