Nauč se (znova) číst. Pomůže knižní komunita i klidné prostředí

Kdysi se lidstvo naučilo číst, aby to v digitální době zase úspěšně zapomnělo. Je to i tvůj případ? Nevzdávej se. Všechno se dá natrénovat, dokonce i soustředěné čtení knih. Odměnou ti bude nejen čtenářský zážitek, ale také větší přehled, odolnost proti stresu, představivost nebo třeba slovní zásoba.

„Jednoho večera jsem se rozhodl vyměnit mobil za knihu a dal si za úkol přečíst naráz celou jednu kapitolu. Jednoduchý cíl. Ale nešlo to… Odstavce se mi motaly před očima, věty se rozpadaly, pocity se vytrácely. Poslední dobou to tak mám často. Očima přejíždím po stránce, ale zpracuju toho jen málo. Za půl hodiny knihu radši odkládám a otvírám Netflix.“

Je ti tenhle scénář povědomý? Možná tě překvapí, že to nejsou slova puberťáka zhýčkaného sociálními médii, ale téměř čtyřicetiletého autora dvou non-fiction knih, jednoho románu a stovek článků. Michael Harris, kterého proslavila především kniha The End of Absence, se v eseji pro kanadský magazín The Globe and Mail svěřuje s čím dál běžnější starostí: „Zapomněl jsem, jak se čte.“

Konec civilizace, nebo návrat ke kořenům?

Ať se nám to líbí, nebo ne, problémy s pozorností se týkají i lidí, kteří vyrůstali ještě v době před ICQ a Nokií 6210. Online prostor nás vychoval k jinému vnímání a zpracování informací. Od všeho (i od knih) podvědomě čekáme, že to bude rychlé, proměnlivé a interaktivní.

„Digitální technologie nás trénují k tomu, abychom všechny možné druhy zdržení vnímali intenzivně a s odporem. Chvíle, kdy nepřicházejí nové stimuly, snášíme čím dál hůř,“ píše americký autor Nicholas Carr.

Je to civilizační problém? Těžko říct. Čtení se lidstvo taky muselo naučit. Lidský mozek na něj původně naprogramovaný nebyl, upozorňují psychologové. Vizuální část mozkové kůry vznikla pro jiné účely. Aby nás ochránila před potenciálním útočníkem, musela rychle reagovat a přesouvat pozornost z jednoho vjemu na druhý. Schopnost soustředit se na souvislý text jsme získali až s větší mírou bezpečí a šla vlastně proti našim instinktům.

Šest tipů pro čtenáře v digitální době

Netvrdíme, že se máš vymlouvat na pralidské pudy. Čtení má pro současného člověka spoustu výhod: výzkumy prokázaly, že pravidelní čtenáři se lépe soustředí i na jiné druhy úkolů, mají lepší paměť a větší slovní zásobu. Přiměřené knihomolství navíc zlepšuje schopnost představivosti a empatie, uklidňuje a prospívá spánku. Stojí za to se ho (znova) naučit.

Třeba s pomocí následujících rad…

1 •— Vytvoř si tréninkový plán

Maraton taky neuběhneš napoprvé. Vyhraď si na čtení pravidelné časové úseky a sleduj pokroky. Ze začátku to nebude lehké, ale vytrvalost přináší výsledky.

2 •— Zabrus mezi nové žánry

Pokud zrovna nestuduješ literární vědu, nikdo nad tebou nebude stát a nutit tě k pročítání tlustých bichlí ve staroslověnštině. Klidně začni kratšími útvary, „lehčí“ humoristickou prózou nebo komiksy. Třeba těmi, co ve spolupráci s Pointou nasbíralo a vydalo české sdružení Laydeez do Comics.

3 •— Začni v klidném prostředí

Když se chceš opravdu soustředit, je dobré se zbavit rušivých prvků včetně mobilu a počítače. Je to podobné jako s meditací. Ze začátku je lepší všechno doslova vypnout, časem se okolní vjemy naučíš „vypínat“ automaticky.

4 •— Najdi si knižní komunitu

Mezi podobně naladěnými lidmi najdeš motivaci i spoustu inspirace. Můžeš začít tady na Pointě, v místní knihovně, ve škole… Nebo s kamarády založ neoficiální čtenářský kroužek. Uvidíš, že tě svět knih vtáhne.

5 •— Předčítej nahlas

Třeba dětem nebo partnerovi. Je to hezká tradice, na text se budeš chtě nechtě koncentrovat, a ještě si procvičíš řečnické schopnosti. A ty zase můžeš zúročit ve škole nebo v práci.

6 •— Zkus to bez papíru

Je ti přece jen bližší digitální svět? Zkus mozek trochu oklamat a čti na displeji. Třeba v interaktivních aplikacích, jako jsou Hooked, Yarn nebo česká Storki. Nebo si pořiď čtečku. A do ní samozřejmě e-knihu z Pointy!

Klid na čtení bychom měli. A jak si udělat klid na psaní? Přečti si deset užitečných tipů.