Literární brunch vol. 10

Záhadně rychle se léto dostává do své druhé poloviny. My jsme mezitím stihli vydat další knihu, těšíme se z úspěšných předprodejů a taky z prodeje našeho prvního bestselleru – Letuška z economy. Teď se však pojď podívat na čtyři zajímavé zprávy z knižního světa, které by tě neměly minout. A taky na jednu o mně – na konci července v Pointě končím, proto je i tohle můj poslední literární brunch.

Ano, na český trh se dostala už dvanáctá kniha z naší produkce, jedná se o titul s jednoduchým názvem Moucha. A zakoupit si ji můžeš v našem e-shopu. „Edward Bell je dokonalý člověk. Necítí totiž absolutně žádné emoce. Na rozdíl od obyčejných lidí proto jeho rozhodování ve vypjatých nebo zásadních situacích neovlivňují city, které mnozí musejí v takových chvílích potlačit. Edwardův život je však zkomplikován nečekaným vyhazovem z práce. Tato událost v něm pomaličku probouzí dávno odepsané city, kterým se rozhodne podřídit celý svůj život. Mají pro něj emoce takovou cenu, aby se kvůli nim vzdal částí svého těla? I těch životně důležitých? A jakou roli v tom všem hraje Moucha?“

Proč hledat vlastní tipy na thrillery, když už je sepsala Jana Benešová v článku 5 knih, se kterými vám i v létě půjde mráz po zádech? Jak říká: „Vyvolat si mráz po zádech může být vzhledem k letní vlně veder naprosto zásadní pro přežití.“ Ano, s tímto naprosto souhlasím, já jsem si mráz po zádech dosud vyvolával čtením knih z období druhé světové války, ale pustit se do pořádného thrilleru není vůbec od věci. Ale do hororu nejdu…

Jak dopadla analýza knihoven za minulý rok? Nejpůjčovanějším českým autorem ve veřejných knihovnách byl loni opět autor historických románů Vlastimil Vondruška. Nejpůjčovanější knihou ale byl titul Patrika Hartla Okamžiky štěstí, ten si lidé půjčili 2131 krát. Hartl je v žebříčku nejpůjčovanějších českých knih za loňský rok se třemi tituly stejně jako spisovatelka Radka Třeštíková, se dvěma tituly v žebříčku figuruje Alena Mornštajnová. Celkový počet výpůjček v knihovnách byl loni 53 milionů. A taky stojí za zmínku, že v pondělí 22. července uplynulo 100 let od přijetí knihovnického zákona, který spustil vlnu zakládání obecních knihoven napříč tehdejším Československem.

Před pěti lety získal spisovatel Jaroslav Rudiš za svou novelu Národní třída nominaci na cenu Magnesia Litera, nyní byl dokončen podle této knihy celovečerní film. Národní třída v hlavní roli s Hynkem Čermákem kombinuje dramatický příběh s černým humorem. Scénář k filmu napsal Rudiš společně s režisérem snímku Štěpánem Altrichterem, který před pěti lety debutoval filmem Schmitke, za nějž byl oceněn Cenou české filmové kritiky pro objev roku. Snímek Národní třída, jehož nový trailer byl právě zveřejněn, uvidí diváci v českých kinech od 26. září.

Jsou to už dva roky, co jsem seděl na velkém gauči v kuchyňce v Creative Docku a bavil se s tehdejší šéfovou nově vznikajícího projektu pro nakladatelský dům Albatros Media. Pamatuju si na to až překvapivě dobře, přestože se toho mezitím hodně stalo. Původním plánem bylo vymyslet něco úplně nového, co český knižní trh nezná a co pomůže autorům s vydáním jejich vysněných rukopisů. Myslím, že s čistým svědomím můžu říct, že se tak opravdu stalo. Více v článku, který jsem napsal na rozloučenou.

Díky a mějte se!
Jakub

Zajímá tě, jak proměnit svůj rukopis v knižní projekt a jak se co nejlépe připravit na předprodejTady ho najdeš, stručně a jasně vysvětlený!

Pokud rukopis teprve dopisuješ nebo ho máš hozený v šuplíku a nevíš, co dál se svým snem vydat knihu, přidej se k nám. Vydej ji s Pointou, která ti se vším kolem vydání knihy pomůže a dá ti další návody, jak celý proces úspěšně zvládnout.