Literární brunch vol. 2

Vítám tě u druhého literárního brunche, díky kterému zůstáváme alespoň u společného čtení. Jak to myslím? Ne vždy je v práci čas na to dodržovat, co si slíbíme. U nás jde třeba o společné posezení u jídla a kávy a pobavení se o knižním světě. Proto jsem 7 knižních aktualit a zpráv, které stojí za pozornost pro tebe (i mé drahé kolegy a kolegyně) sepsal!

Cestovatel a dobrodruh Miroslav Zikmund, který spolu s Jiřím Hanzelkou tvořil slavné duo, oslavil na Valentýna úctyhodných 100 let. Nakladatelství Jota mu při této příležitosti připravilo překvapení – přepracované vydání knihy o jeho cestě na Srí Lanku. Nikdo, kromě redakce a nejbližších přátel, nic netušil až do poslední chvíle. Titul Sloni žijí do sta let je tak dalším kouskem do sbírek cestovatelských nadšenců. My v Pointě přemýšlíme, jestli bychom taky dokázali utajit vydání knihy, když k tomu využíváme předprodej. Rozhodně je to v době sociálních sítí zajímavá debata.

Nejkrásnější české knihy roku. Od roku 1965 každoroční soutěž, v níž se hodnotí polygrafické, ilustrační a grafické zpracování knih v celkem osmi kategoriích – odborná, krásná a dětská literatura, učebnice, knihy o výtvarném umění, katalogy, bibliofilie a studentské práce. Tentokrát byl přihlášen rekordní počet knih – 264. Porota jich ale dál posunula jen 50. Věříme, že v příštím roce by se nás nominace mohly také týkat, minimálně s chystaným sborníkem Komiksodějky, který je právě ve výrobě. Je v nominacích i kniha, kterou jsi četl(a)? Slavnostní vyhlášení proběhne 5. dubna v CAMPu.

Organizování eventů pro autory, komunikace s fanoušky napříč sociálními sítěmi… V Pointě neustále něco děláme a vymýšlíme. Od odměn pro čtenáře a možností jak zvýšit pravděpodobnost úspěšného předprodeje, až po čtenářské výzvy. Nápad italského knihkupce ale celkem zaskočil i nás. A myslíme to v tom nejlepším slova smyslu. Každému dítěti, které mu do knihkupectví přinese k recyklaci plastovou lahev a plechovku, dá totiž knížku zdarma. Nechce tak jen přispět k ochraně životního prostředí, ale být nápomocný i v tříbení čtenářských návyků malých čtenářů. Rozdávané knihy získal od zákazníků, kteří si koupili knihu pro sebe a druhou zaplatili pro ostatní, jež si ji nemůžou dovolit. Z toho určitě nejsme dojatí jen my.

Když už jsem zmínil naše eventy, zrovna nedávno proběhl workshop nejen pro začínající autory. Poprvé jsme od účastníků vybírali vstupné, protože to myslíme vážně. Večerní setkání na téma knižní marketing v předprodeji si pro zájemce připravila průkopnice českého crowdfundingu Bára Baronová, která kdysi jako první pomocí jedné platformy vybrala potřebnou sumu na vznik knihy. A funguje tak dosud při vydávání každé knihy ve svém malém nakladatelství Wo-men. Už teď se můžeš těšit na březnový workshop s Vlaďkou Závrskou, se kterou se budeme bavit o tom, jak si najít čas na psaní.

Schválně, kolikrát jsi byl(a) na nějakém českém knižním veletrhu? A kolikrát jsi kvůli knihám vyjel(a) za hranice? Po světě probíhají veletrhů doslova mraky. Skoro každá země má svůj větší či menší veletrh, na kterém se dozvíš o novinkách, potkáš se se svými oblíbenci, účastníš se debat a v neposlední řadě si odneseš hromadu (zlevněných) knih. V dohledné době proběhnou festivaly v Rize, Dubaji, Londýně, Paříži a Lipsku. My jsme si málem koupili jízdenky do Lipska, ale nakonec nám to nevyšlo. Ale dubnový veletrh v Abú Dhabí to jistí.

S obklopováním se knihami souvisí i další bod literárního brunche. Slyšel(a) jsi někdy o abibliofilii? Pokud se neustále točíš kolem knih, možná se tě týká. Jde totiž o strach z nedostatku knih a čtiva. Mám pocit, že tím trpí velká část mého okolí. Naštěstí nás málokdy podobná situace zastihne, materiálu ke čtení máme spoustu. Třeba i ukázky našich knih v předprodeji.

Nakonec bychom chtěli poděkovat všem, kteří se zapojili do únorové výzvy s Pointou použitím hashtagu #vyzvaspointou. Tématem byly knihy obsahující negativní zmínku o závislostech, primárně pak o alkoholu. Zapojili jsme se tak do ještě větší výzvy Suchej únor. Tento krátký měsíc (naštěstí) končí a s ním i „vyprahlost“ a zřejmě i varování ohledně závislostí. Těšit se však můžeš na březen a pořádnou českou klasiku. Já už mám připravenou Babičku.

Díky za pozornost a vidíme brzy!

Jakub