Pro knížku nemusíš jen do knihovny. Díky Knihofilovi si ji můžeš půjčit od někoho z tvého okolí

knihovna

Máš doma plno přečtených knížek, na které sedá prach? Nebo si naopak (už) nechceš kupovat další tituly a v knihovně mají pořád rozpůjčováno? Pak se určitě mrkni na stránky Knihofila. Na jeho web můžeš nahrát knížky, které chceš půjčit, nebo si naopak vybrat z nabízených titulů. Hlavní myšlenkou živé knihovny je propojování čtenářů s podobnými zájmy nebo předmětem studia ve stejném místě bydliště. Víc o ní prozrazuje jeden z jejích zakladatelů Petr Houdek.

Můžete ve zkratce představit projekt Knihofil těm, co ho ještě neznají?

Knihofil představuje knihovnu domácích knihoven. Lidé své knihy přidávají prostřednictvím našich stránek. Vložení je velmi snadné – stačí opsat ISBN číslo a titul se s názvem, autorem, obálkou a dokonce krátkou anotací nahraje a vytvoří svůj online obraz. U knihy je vidět, komu patří a kde se nachází. Ostatní čtenáři si pak přes komunikátor můžou požádat o její vypůjčení. Celý proces je transparentní a v každém okamžiku víme, kde se kniha nachází.

Kdo za projektem stojí, představíte nám jeho zakladatele?

Zakladateli projektu jsou Filip Veselý a já (Petr Houdek). S Filipem jsem se seznámil před více než 10 lety, kdy mi spolu s dalšími dvěma kolegy vyvíjeli software na jiný projekt. Filip vystudoval ČVUT a po skončení studia se věnoval vývoji softwaru, průmyslovému designu a nyní propadl hudbě. Před časem se rozhodl naplno věnovat své hudební kariéře, takže celý projekt mám teď na starosti já. Můj profesní život je spojen s logistikou, respektive námořní, leteckou a silniční přepravou a logistickou e-commerce (doručování zásilek z e-shopů prostřednictvím výdejních míst). Převážnou dobu se pohybuji v korporátních strukturách a jsem z tohoto prostředí již dost opotřebovaný. Vlastní projekt je můj sen a hrozně mě naplňuje na něm pracovat.

Co vás vedlo k tomu, živou knihovnu rozjet? Kdy a jak vznikla myšlenka projektu?

Prvotní myšlenka je stará více než 3 roky. Seděli jsme na náplavce a bavili se o knihách. Oba rádi čteme. Měl jsem hned jasno, že se musí jednat o projekt spojený s knihami, a vymyslel dokonce i název. Filip často navštěvuje knihovnu, a tak naše myšlenky posunul tímto směrem.

V korporátních strukturách se neustále řeší jen zisk, respektive výnosy a náklady. Je úplně jedno, jestli se hospodářství nachází v krizi, nebo konjunktuře, majitelé nebo vysocí představitelé těchto společnosti chtějí růst a hlavně vydělávat.

S Filipem už dávno nejsme mladí naivní kluci, ale prvotní myšlenkou určitě nebyly finance. Každé naše další setkání bylo inspirativní; často jsme se pohádali, ale na konci vždy došli k vzájemně akceptovatelnému řešení a naše přátelství se jen upevnilo.

Prostřednictvím našeho projektu se snažíme předávat radost. Lidé se mohou těšit, že je někdo úplně cizí požádá o vypůjčení knihy, mohou se podívat do knihovny souseda, kamaráda nebo úplně cizího člověka, mohou zde najít inspiraci ke čtení nebo nám posílat nápady na zlepšení.

Registrace a vkládání knih je zdarma; pokud si chcete začít vypůjčovat od ostatních, je nutné uhradit roční členství ve výši 200 korun.

Jak dlouho živá knihovna funguje a jaký je o ni zájem?

Knihy si čtenáři předávají fyzicky. A protože jsme nechtěli vystavovat naše čtenáře riziku nákazy covidem-19, naše aktivity jsme v tomto období úplně utlumili. Více než rok a půl tak byl Knihofil neaktivní. Před pandemií jsme projekt hlavně připravovali. Samotné programování zabralo přes rok času. Projekt jsme také představovali na několika knižních veletrzích, kde nás mile překvapila hodně pozitivní reakce a přátelské vztahy s ostatními vystavujícími. S některými z nich jsem stále v kontaktu.

Nyní s odezníváním pandemie se snažíme aktivity zase zintenzivnit. A zájem o naši knihovnu roste, je jednoznačně větší než před pandemií, což potvrzují každodenní nárůsty nových registrací.

Narazili jste na nějaký problém? Setkali jste se s tím, že někdo knihu nevrátil nebo třeba poškodil? Jak řešíte tyto situace?

Naštěstí jsme zatím takový případ nemuseli řešit, nicméně jsme na to připraveni. Za všechny knihy v naší knihovně ručíme a v případě poškození zakoupíme vlastníkovi výtisk nový. Pokud už daný titul nelze na trhu sehnat, vlastník knihy obdrží finanční plnění.

Plní se vaše představy o fungování živé knihovny podle očekávání? Je něco, co vás překvapilo?

Pandemie naše představy totálně rozbourala. Dá se říci, že začínáme znova, ale každodenní zájem o naši knihovnu nás nesmírně těší a dodává spoustu energie do dalšího snažení.

Knihofil má i svůj blog. Kdo ho má na starost a jaké články na něm publikujete?

Stará se o něj najatá specialistka a publikujeme tam články na témata, která jsou nejčastěji předmětem dotazů. Často se naši čtenáři obávají o své knihy. Vysvětlujeme jim tedy, že jsou pojištěné a na případ poškození nebo ztráty jsme připraveni. V článcích publikujeme novinky z knižního trhu, každý měsíc soutěžíme o jeden titul. Čtenáři musí správně odpovědět na zadanou otázku, vylosovaný čtenář pak obdrží knihu. Velmi oblíbená je naše tipovací soutěž, kdy čtenáři podle vybraného úryvku tipují název knihy.

Co je hlavním cílem Knihofila a jaké plány má do budoucna?

Cílem Knihofila je tvořit komunity čtenářů v jednotlivých městech a vesnicích, sdružovat podobně smýšlející lidi se stejnými koníčky, sportovními aktivitami; studentům umožnit sdílení skript a podobně.

Do budoucna chceme nabídnout takovou knihovnu, kde si každý najde svou hledanou knihu.