Rohlíky i divá zvěř. Deset věcí, co tě otravují při psaní, a jak s nimi zatočit

Máš už dlouho v hlavě příběh a chystáš se ho konečně hodit na papír? Píšeš po kouskách poctivě každý den, nebo čekáš na okamžik, kdy bude v bytě ticho, v lednici jídlo, kafe na stole a k tobě dopluje múza? Taková situace nemusí nastat nikdy. Záleží na tobě. Tady je seznam věcí, které ti psaní knihy rozhodně neulehčí. Poradíme ti, co s nimi.

Text: Viola Černodrinská

1 •— Prázdná lednice

Asi tady nemusíme vysvětlovat, jak je jídlo důležité pro fungování těla a mozku. Máš prázdnou lednici, ve špajzu leda tak starou cibuli a zrovna jsi začal(a) pracovat na další kapitole? Někdy se stane, že se člověk do psaní tak ponoří, že zapomene jíst, a tím pádem i nakupovat. Zdá se to v poměru k psaní jako zbytečná záležitost a na rohlících s máslem a marmeládou se dá vydržet i několik dní.

Mysli ale na to, že takhle se nedá žít donekonečna, obzvlášť když jsi teprve na začátku knihy a plánuješ z ní tlustou bichli. Buďto pověř vařením a nakupováním svého partnera či partnerku, nebo zkus některou z donáškových služeb. Větší várku omáčky na těstoviny nebo kuřecího vývaru si navíc můžeš připravit během jediného dne, strčit je do mrazáku a pak jednoduše ohřívat. 

2 •— Je libo kávičku?

Bacha na ni. Jestli máš tendenci ji při psaní nekontrolovatelně popíjet, tak to buď občas řízni bezkofeinovou verzí, nebo se ji snaž omezit. A to platí i o ostatních nápojích s obsahem kofeinu, jako jsou například černý nebo zelený čaj. Věř, že rozklepané ruce, studený pot a nesoustředěnost ti k výkonu zrovna nepomůžou. Taky tě pravděpodobně bude rušit časté chození na toaletu, které ke kofeinovým nápojům patří. Ideální je nastavit si pitný režim tak, aby v něm převažovala čistá voda.

3 •— Dead(!)line

Víš o něm už pár měsíců? Nezačal(a) jsi ještě psát? Na co čekáš? Lepší už to nebude. Pokud patříš mezi sebedestruktivce a rád(a) se trápíš osmnáctihodinovými denními šichtami těsně před deadlinem, budiž. Ale věř, že to jde i jinak. Zkus si vytvořit tabulku, ve které si na každý den naplánuješ určitý počet stran. Jasně, někdy to prostě nejde, nesoustředíš se, máš moc jiné práce, ale i tak je dobré vědět, kolik ti toho ještě zbývá. Vyhneš se tak infarktu dva dny před odevzdáním textu. 

4 •— „Píšu knihu“

Pokud jsi svému okolí hrdě oznámil(a), že píšeš knihu, a teď máš výčitky, že se půl roku od toho momentu nic nestalo a máš vlastně jen tři strany, přičemž jedna z nich je poděkování, vrať se k bodu číslo 3. Mezitím se nenech otázkami na to, jak to s knihou vypadá, příliš znervóznit. Nemusíš odpovídat nijak konkrétně. Stačí krátké „Pracuji na tom“. Pokud by dotazy přetrvávaly a ty už sis zlostí chtěl(a) vyškubat vlasy, není nic jednoduššího než si s dotyčným popovídat o tom, že ti to není příjemné, a citlivě mu vysvětlit proč. Uvidíš, že to zabere.

5 •— Instagram 

Svede tě na scestí. Zaručeně a vždycky. Zatímco ty píšeš doma v teplých ponožkách a županu, který sis včera pokecal(a) rajskou, známí se na instáči chlubí fotkou z Malediv. Trochu nefér, co? Upřímně: bůhví, co se za každou fotkou na sociálních sítích skrývá. A psát knihu je přece pecka! Pusť si film Pozor na Harryho od Woodyho Allena a uvidíš, že se hned (byť třeba v ponožkách s proděravělou patou a pětidenním mastňákem) budeš cítit lépe. Hůř než Harry na tom totiž pravděpodobně nebudeš. 

Ve filmu Pozor na Harryho (1997) hraje Woody Allen neurotického spisovatele, který je na tom určitě hůř než ty.
Foto: Facebook Deconstructing Harry

6 •— Útok divé zvěře

Pes, který ti neúnavně pořád dokola nosí balonek, dokud mu jej po stopadesáté nehodíš, a pak to začne nanovo? Kočka, která mňouká, protože chce podrbat, jídlo, pustit ven, pomazlit nebo otevřít na záchod? Nenech se tím rozhodit. Psa vem ráno na dlouhou svižnou procházku do parku. Okysličí se ti mozek, dodáš si víc serotoninu, psovi se unaví nohy a po příchodu domů bude spinkat jako miminko. Kočce pořiď některou z interaktivních hraček nebo, máš-li odvahu, rovnou druhou kočku, se kterou se zabaví. Alternativou jsou špunty do uší a samotka.

7 •— Nepořádek v bytě

Bude tě štvát. Zároveň ti smejčení možná bude připadat jako dobrá únikovka od psaní. Není nic špatného na tom uklidit si byt a mezitím si tříbit myšlenky, ale pozor, aby se z toho nestal prokrastinační nástroj. Nulová tolerance drobků na kuchyňské lince? Koupelna vydrhnutá kartáčkem na zuby? Tak na to ti neskočíme. 

8 •— Dlouhý spánek

Pokud sis v práci vzal(a) volno a soustředíš se teď jen na psaní knihy, neznamená to, že můžeš vyspávat do jedenácté dopoledne. Klidně si o trochu déle vychutnej snídani, zajdi si do parku na procházku, na trh pro zeleninu, ale celkově se snaž dodržovat podobný režim, jako když chodíš do práce. Udělá ti to lépe než patnáctihodinový spánek, jehož výsledkem jsou pytle pod očima, paradoxně ještě větší únava a tendence lehat si všude a na všechno, co je jenom trochu měkké. 

9 •— Pyžamová skrýš

Zdá se to jako superpohodlný oděv na psaní knihy, zvlášť teď, když je venku sychravo? Opak je pravdou. V pyžamu se hezky pomalu snídá, krásně se v něm leží na gauči a ještě líp se v něm usíná. „Jsem ještě v pyžamu“ slouží zároveň jako „neprůstřelná“ výmluva, proč nejít na schůzku s redaktorem a místo toho si na chvilku zdřímnout. Radíme se po snídani rovnou převléct do pracovního mundúru!

10 •— „Jdu na cigáro“

Závisláci pro něj udělají prakticky cokoliv. Jestli patříš mezi ně a máš pocit, že bez cigarety nenapíšeš ani řádek, dej si pozor, aby se z toho nestal další oblíbený prokrastinační nástroj. Kam chodíš při psaní kouřit? Ven před dům? Do světlíku do koupelny? Strategičtější samozřejmě je mít kuřplac co nejdál – jakmile bude v koupelně, uvidíš, že do pár hodin se tam přestěhuješ i s počítačem. V případě druhé varianty si zase dej pozor, ať nestrávíš celý den trajdáním mezi počítačem a místem, kde sis dovolil(a) oddávat se zlozvyku.

Máš rozepsaný román, sbírku básní nebo třeba příručku k seberozvoji? Nebo už máš dopsáno a přemýšlíš o vydání?

Pointa ti pomůže sestavit knižní tým, vybrat peníze na vydání v crowdfundingu a provede tě celým procesem výroby knihy. Nakonec ji společně pošleme do tisku a na pulty knikupectví. Tady se plní sny.