Proč Booker Prize vyhrály dvě knihy a další skandály okolo literárních cen

špeky, špekáčky, knižní svět, knižní novinky

Tak už známe držitele letošní Booker Prize. Tedy držitelku. Vlastně hned dvě. Už dopoledne 14. října začali knihkupci v Londýně za výlohy vršit román Testaments Kanaďanky Margaret Atwood. Jakože vyhrála, ačkoli oficiálně ještě nikdo nic nevěděl.

Text: Michal Schindler

Zřejmě aby z toho zas nebyl skandál (jako loni u literární Nobelovky), porota hned vyhlásila, že jde o spekulace a Margaret rozhodně nevyhrála. Ať už ten výsledek skutečně utekl, nebo ne, muselo to být perných pár hodin, než přišli s kujónským řešením – Margaret Atwood vlastně vyhrála, ale nejen ona! Cenu získala i Bernardine Evaristo s knížkou Girl, Woman, Other. V knihkupectvích přistavěli ještě jednu pyramidu a všichni jsou spokojení. Nejvíc asi Bernardine. Blahopřejeme.

Další špeky okolo vítězných knih

  • Rozhodnutím o sdíleném vítězství porušila porota vlastní pravidla a je to poprvé od založení soutěže v roce 1969, co Booker vyhrály dvě knihy naráz. Nikde prý není výslovně napsané, že to nejde. A není to podezřelé, vůbec.
  • Bernardine Evaristo je Britka, ale má nigerijského otce, takže se stala vůbec první autorkou tmavé pleti, která cenu získala. Za nás prima!
  • Testamenty jsou pokračování dnes už věhlasného románu Příběh služebnice, který byl v roce 1986 v Booker Prize v užším výběru. Věhlasný je hlavně proto, že na jeho základě HBO natočilo už několik řad TV seriálu, který ovšem na knížku postupně bere čím dál menší ohled.
  • A protože už jsme Testamenty četli, máme doporučení. Pokud tě dystopická historie bigotního totalitního státu Gilead (část bývalých USA) zaujala, vykašli se na roztahaný seriál a skvělý Příběh služebnice si určitě přečti. A pokud si dojem z něj nechceš zkazit, Testamenty už si nech ujít.

Je to plichta! Vlevo Margaret Atwood, vpravo Bernardine Evaristo
Foto: Facebook The Booker Prizes

Jo, a o co šlo v tom loňském skandálu okolo Nobelovky?

  • Úplně stručně: #metoo přineslo obvinění ze sexuálního obtěžování i do poroty Švédské akademie. Mimo jiné se při tom provalilo, že obviněný manžel jedné z porotkyň (dneska už sedí za znásilnění) údajně vynášel jména laureátů ještě před vyhlášením. Takže to loni celé skrečovali a Nobelovu cenu za literaturu poprvé od druhé světové války nedostal nikdo. Asi aby se to dohnalo, letos ji dostali dva autoři. Za rok 2018 polská spisovatelka Olga Tokarczuk, za letošek rakouský autorský multitalent Peter Handke. Oba stojí za hřích. Handke hlavně na divadle.

    Gilead už znáš jako svoje boty a chceš si „vychutnat“ zase jinou dystopii? Podívej se do fiktivního státu Kontinent v prvotině Evy Grestenbergerové Zlo je rodu mužského. Vychází už 11. listopadu.