Literární brunch vol. 6

Začal červen, měsíc léta, konce školy, mých narozenin, ale také osmý měsíc ostrého provozu Pointy. Aktuálně za sebou máme 18 úspěšných předprodejů, část z nich už jsou fyzické knihy, které si můžeš pořídit klidně i v knihkupectví.

Divočina. Čtyřiadvacet příběhů českých i zahraničních spisovatelů a spisovatelek, mezi něž patří slovutní autoři ověnčení literárními cenami i zástupci mladé generace, nabízí literární divokost v různých podobách. Někteří ji nacházejí v pralesích, jiní ve vztazích mezi lidmi, další vytvořili příběhy o cestování v čase, hospodské rozhovory vrahů či postapokalyptické vyprávění o síle přírody a slabosti lidské civilizace. Povídkový cyklus, který po dva roky vycházel v Salonu, literární a kulturní příloze Práva, se proměnil v knihu. A výtěžek z prodeje získá Hnutí DUHA na podporu kampaně Zachraňme lesy.

„Výběr toho nejbizarnějšího, co lidi vypouštějí z úst. Pytlíky na zvracení s sebou!“ Přesně to právě teď můžeš podpořit v předprodeji. Autorka Slov z pekla, Alexandra Kohoutová, by ráda své lingvistické postřehy nejen ze svého okolí vydala knižně. Slova, která se objevují na jejím účtu, jsou milována a nenáviděna zároveň, lidé je ironicky používají, i když se jim vysmívají. Slova z pekla monitorují ten nejbizarnější jazykový paskvil, co lidé vypouštějí z úst. Jejich hledáčku neuniknou hipsteři, maminky z mimibazaru ani manažeři z korporátů. Hlavním cílem knihy je pobavit a nastavit zrcadlo tomu, jak mluvíme. Proměny jazyka navíc autorka ve spolupráci s odborníky odlehčeným způsobem vysvětluje i z pohledu lingvistiky.

Největší radost – hned po úspěšném předprodeji – máme z knih, které nám dorazí z tiskárny. Dosud jsme si to zažili „jen“ čtyřikrát, teď si to v jednom měsíci užijeme mnohonásobně znova. Postupně se v červnu přivítáme s knihami O nebi a zemi aneb meteorologické pohádky, Život a doba gaunera – Na klepadle, Letuška z economy aneb co na Instagramu neuvidíte, Komiksodějky – Sborník Laydeez do Comics, Magistrála a Psí atlas. A ty se na ně můžeš těšit s námi, stačí sledovat náš e-shop a samozřejmě můžeš zajít do kamenného knihkupectví ve tvém městě.

Knihovna Václava Havla má vždy velmi zajímavý program. Kromě společenských debat často zahrnuje i literaturu. V červnu se budou dvakrát věnovat poezii. Evropští básníci naživo (6. června) – tradiční čtení českých, německých, slovenských a slovinských básníků v rámci festivalu Stranou – evropští básníci naživo. Těšit se můžeš na celkem pěknou řádku hostů: Alja Adam, Axel Dietsch, Miloš Doležal, Markéta Hejná, Rudolf Jurolek, Nina Kremžar, Jiří Macháček, Michal Maršálek, Marie Steinerová a Maja Vidmar. Navíc zahraje i hudební uskupení složené z Lany Petrovič, Marie Puttnerové a Martina Nováka. A pro podporovatele ženských práv proběhne 19. června Večer feministické poezie. Z 22 zpěvů poemy výrazného českého feministy Mirka Vodrážky Šepoty luny bude číst herečka Bára Hrzánová. Následně budou hovořit o feministických tématech.

Někdy je těch písmenek prostě moc. A proto je občas fajn zaklapnout knihu i notebook a pustit si mluvené slovo. Ale ideálně něco záživného, třeba oblíbený rozhlasový pořad nebo kvalitní podcast. Rozhodně můžu doporučit Liberaturu, hodinku o literatuře, kterou naladíš každou středu na Rádiu Wave anebo si můžeš kdykoliv pustit záznam na jejich webu. A rovnou mám tip na jeden díl – pokud máš rád knížky z nakladatelství Absynt, rozhodně si pusť rozhovor s autorem Laserového muže.

Zajímá tě, jak proměnit svůj rukopis v knižní projekt a jak se co nejlépe připravit na předprodejTady ho najdeš, stručně a jasně vysvětlený!

Pokud rukopis teprve dopisuješ nebo ho máš hozený v šuplíku a nevíš, co dál se svým snem vydat knihu, přidej se k nám. Vydej ji s Pointou, která ti se vším kolem vydání knihy pomůže a dá ti další návody, jak celý proces úspěšně zvládnout.