V kanceláři stavíme mrakodrap z knih Johna Greena, říká zakladatel projektu Reknihy

Podniká už od třinácti. Věnuje se webovému designu, bloguje, cestuje a zajímá se o sebevzdělávání. Když se mu doma nahromadily knížky právě z této oblasti, přišel s myšlenkou projektu, který by osvěžil trh se sdílením knížek. Vznikly Reknihy.

Online služba Tadeáše Kuly uživatelům umožňuje výhodně prodávat i nakupovat knihy a učebnice z druhé ruky. Prodejci si přijdou na padesátiprocentní provizi a každým prodejem automaticky podpoří organizaci Rainforest Trust, která chrání deštné pralesy. Kdo na webu nakoupí, může se kromě příjemné ceny radovat z menší uhlíkové stopy, než kdyby si byl pořídil novou knihu.

Projektu fandíme a Tadeáše jsme se zeptali nejen na zkušenosti z prvních sedmi měsíců fungování.

Co jsou Reknihy v pár větách?

Reknihy zjednodušují posílání knížek hezkým způsobem dál a zlevňují čtení i těch nejnovějších titulů. Jinými slovy se snažíme již jednou vytištěné knížky dávat více do pohybu, aby se na ně jenom neprášilo v knihovně.

Jak nápad na založení projektu vznikl?

Nápad se v mé hlavě rodil už déle, chtěl jsem dělat něco s knížkami a něco ekologicky zaměřeného. Samotné Reknihy ale vznikly velmi rychle v návaznosti na knížky, které mně už déle ležely na stole. Protože jsem minimalista, čtu hlavně sebevzdělávací knihy a ty si následně zpracovávám, přišlo mi zbytečné je vlastnit déle než do přečtení. Začal jsem se tedy koukat po možnostech, jak je hezkým způsobem poslat dál, a popravdě – nic, u čeho bych si řekl „Boží!“, jsem nenašel.

Tadeáš Kula, zakladatel služby Reknihy

Jakých knih k vám přichází nejvíc a co se nejvíc prodává?

S Reknihami míříme primárně na mladší čtenáře, kteří se přece jenom o ekologii zajímají trochu víc a také jsou otevřenější novým věcem. Z toho důvodu se přes nás sdílí hlavně žánr young adult. Na Instagramu si děláme srandu z toho, že k našemu pětimetrovému stropu stavíme takový „mrakodrap“ z knížek Johna Greena. Jeho tituly se sdílí nejčastěji a zároveň jsou to u nás bestsellery.

Kde vidíš Reknihy za další půlrok?

Doufám, že za šest měsíců už budeme mít co nejlépe ošéfovanou logistiku, která se nám začíná pomalu komplikovat. Před sedmi měsíci jsme po spuštění přijímali třeba jen pět knížek týdně, a teď už je to průměrně sto, takže neustále vše ladíme a hledáme i další schopné pomocníky, kteří by nám se zlepšováním procesů pomáhali.

Také bychom si chtěli více pohrávat s myšlenkou reknihkupectví, nebo ji dokonce realizovat, pro to ale budeme potřebovat investora. A nakonec nás v týmu docela zajímá, co se stane o Vánocích. Zda se „second hand“ začne víc objevovat i pod stromečkem, nebo zůstane tabu.

A na závěr – co právě čteš?

Ve volných chvílích se aktuálně nejvíc zajímám o biohacking, a s tím souvisí i knížka How to Change Your Mind, kterou právě čtu. Michael Pollan v ní popisuje, jak prospěšné mohou být sloučeniny typu LSD, jak vážně je vědci berou a jaká je v medicíně čeká budoucnost.