Literární brunch vol. 8

V kanceláři nemáme klimatizaci, takže všichni vypadáme poněkud unaveně a jinak než obvykle. Co nás ale naopak těší, jsou všechny ty knihy, které nám za poslední týdny dorazily z tiskárny. Všichni přispěvatelé úspěšných předprodejů už mají své výtisky doma, vy ostatní si je můžete koupit v našem e-shopu nebo klasicky v knihkupectvích. Teď se ale pojďme podívat na to, co zajímavého se v literárním světě stalo a stane.

Pokud o sobě chceš tvrdit, že se orientuješ v českém knižním světě, musíš znát jméno Eva Klíčová. Jedná se o známou (především) recenzentku, která svými postřehy o knihách přispívá zejména do časopisu Host. Kromě toho je ale aktivní i na webu H7O. A právě tam si můžeš přečíst recenzi na novinku světoznámého spisovatele Michela Houellebecqua – Serotonin. O tomto titulu ještě určitě hodně uslyšíš.

Ve 22 letech odjet do jižní Kalifornie a rok se starat o čtyři americké děti, od prťat po skoropuberťáky, a stát se tak historicky prvním au pair mužského rodu v rodině Williamsových. Moc mužů by taková životní cesta nezajímala, ale David se rozhodl ji vyzkoušet. Nyní, čtyři roky od svojí zkušenosti, vydává knihu Americká sprcha, která detailně popisuje jeho každodenní život v Kalifornii po boku čtyř hyperaktivních dětí a vtipně navazuje na historky, které zažil. Kromě nich se ale můžeš těšit i na každodenní život v Kalifornii a vtipné historky, které David zažil v Las Vegas, Mexiku nebo na Havaji. Víc se dozvíš na našem webu.

Online časopis iLiteratura.cz se už nějakou dobu úspěšně věnuje recenzím. Kromě nich ale dává dohromady taky seznamy a tipy na čtení, třeba nejlepší knihy roku nebo co číst v létě. A právě to je teď aktuální. Redakce připravila přehledný výběr knížek pro malé i velké čtenáře různých žánrů a témat. V seznamu najdeš české i překladové romány, sbírky básní, komiksy a literaturu faktu. Já mám tyhle tipy rád, vždy si dopíšu několik titulů na svůj nekonečný TBR list.

Za dobu našeho fungování jsme se už v Pointě setkali s řadou nejrůznějších dotazů ohledně našeho fungování – o nás, kolezích na platformě nebo předprodeji samotném. Rozhodli jsme se proto dát nejčastější otázky dohromady a napsat k nim odpovědi.

Ondřej Buddeus, dosavadní vedoucí Českého literárního centra, jehož cílem je soustavná a systematická propagace české literatury a knižní kultury v zahraničí, odchází z funkce na vlastní žádost k 31. červenci. Tomáš Kubíček, ředitel Moravské zemské knihovny, pod které centrum spadá, proto pověřil jeho vedením Martina Krafla. Pověření platí na jeden rok. Necítím se pověřený o změnách glosovat, proto tě jen odkážu na zajímavý pohled Pavla Mandyse, který píše: „Nevím, kdo z toho bude mít prospěch, ale česká literatura sotva.“

Zajímá tě, jak proměnit svůj rukopis v knižní projekt a jak se co nejlépe připravit na předprodejTady ho najdeš, stručně a jasně vysvětlený!

Pokud rukopis teprve dopisuješ nebo ho máš hozený v šuplíku a nevíš, co dál se svým snem vydat knihu, přidej se k nám. Vydej ji s Pointou, která ti se vším kolem vydání knihy pomůže a dá ti další návody, jak celý proces úspěšně zvládnout.