Literární brunch vol. 4

Plyne to jako voda, máme za sebou další měsíc. Musíme to ale brát z té lepší stránky – čeká nás slunný a teplý květen! Oslavili jsme Světový den knihy, připomněli jsme si Shakespearovo úmrtí (což je tedy dost morbidní připomínka) a můžeme se těšit na největší knižní svátek a s ním spojené velmi příjemné akce. Čti dál.

Všichni knihomolové dobře vědí, že největší knižní svátek v Česku proběhne ve dnech 9. až 12. května na pražském Výstavišti. Všichni to máme dlouho napsané ve svých diářích a nemůžeme se dočkat. Přestože jde o čtyřdenní akci, nejvyšší návštěvnost je klasicky v sobotu. Je to logické – lidé mají volno, a tím pádem i čas a sílu na nošení tašek plných knih. Pomineme-li všechny slevy, výhodné balíčky a dárkové předměty, které nám budou nabízet hostesky, jde o ideální příležitost k diskusím, debatám a určitě i podepsání knih oblíbených autorů. Proto se dopředu podívej na program a vyznač si, kde a ve kterou hodinu bys měl(a) být, abys nic zásadního nepromeškal(a). Za mě kromě jiného doporučuju debatu nobelistů s názvem Literatura jako hlas svobody v kině Lucerna.

Pokud jsi dosud čekal(a) na vhodný knižní projekt, který bys mohl(a) podpořit v předprodeji, teď je ideální čas. Aktuálně jich máme celkem pět a autorkami všech jsou ženy! Můžeš si vybrat mezi sbírkou instabásnířky Anny s názvem Touha_asi nebo young adult románem Cool Girl! s prvky reality show, o jejíž vítězce rozhodneš ty, čtenář(ka). Abychom to vyvážili, máme i knihu Ego někdy zabíjí, která ukazuje, jak nevědomí ovládá naši svobodnou vůli a jak s každou myšlenkou tvoříme sebe a svět. Nezapomínáme ani na děti a rodiče, pro které máme Veršíky z růžového měšce, nápadité a hravé verše. No a pokud hledáš inspiraci v lidové kuchyni, mrkni se na Rozmlasanou kuchařku.

Tradiční oslava Světového dne knihy a autorských práv každoročně připadá na 23. dubna. Kampaň Kniha ti sluší tradičně pořádá Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Stejně jako v minulých letech zůstává dominantním cílem kampaně podpora a propagace české knižní kultury. Opět se zapojí nakladatelé, autoři, knihkupectví, ale také knihovny po celé České republice. Týden od 23. do 28. dubna tak patří knižním akcím. Jejich kompletní přehled najdeš na webu kampaně. Pro všechny příznivce knížek a čtení je letos připraven dárek v podobě poukázky na 50 Kč, který je v týdnu od 23. dubna uplatnitelný ve všech knihkupectvích zapojených do kampaně. Sleva bude platná při nákupu nad 300 Kč. Kupon si můžeš stáhnout také z webu.

32. ročník Ceny Jiřího Ortena, která je určena pro mladé spisovatele do 30 let, zná letošní nominace. Jde o Literou oceněný debutový román Anny Cimy Probudím se na Šibuji, několikrát oceněnou knihu pro děti autora Vojtěcha Matochy s názvem Prašina a básnickou sbírku Reál básníka Jana Škroba, která záměrně rozrušuje hranice mezi realitou a fikcí. Jméno vítěze či vítězky bude slavnostně vyhlášeno 9. května v 17 hodin ve Velkém sále Průmyslového paláce na Světě knihy.

Čtvrtníček, Plesl, nebo Stránský? Bebarová, Maciuchová, či Medvecká? Seniorská love story, anebo tragédie polární expedice? Ti všichni mohou uspět v soutěži o nejlepší audioknihy roku 2018, kterou pořádá Asociace vydavatelů audioknih (AVA). Tradičně rozhodovala odborná porota, jež tentokrát vybírala nominace z 94 přihlášených titulů od 22 vydavatelů. Dvojnásobnou nominaci získal herec a komik Petr Čtvrtníček v kategoriích jednohlasá četba a nejlepší interpret. Zvláštní Cena za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova bude letos udělena herci Josefu Somrovi. Slavnostní vyhlášení vítězů a udílení cen šestého ročníku proběhne ve středu 24. dubna. Na besedu s laureáty se mohou posluchači těšit v pátek 11. května od 13 hodin ve Velkém sále Průmyslového paláce na Světě knihy.

„Jasně se ukázalo, že lidé dávají přednost tlustým svazkům. Útlé knihy od 100 do 200 stran dostaly jen 3,87 bodu z pěti, zatímco knihy s více než 1000 stranami 4,19 bodu. Čím delší, tím lepší, říkají čtenáři,“ napsal The Economist na svém webu. Britský týdeník The Economist analyzoval čtenářská hodnocení 737 knih označovaných za klasickou literaturu na serveru Goodreads.com. Shakespeare tvrdil, že stručnost je duší vtipu, ale jeho robustní sebrané spisy získaly 4,49 bodu, zatímco jeho jednotlivé hry obdržely v průměru jen 3,8 bodu. Data Goodreads.com ukázala taky další preference čtenářů. Recenzenti dávali přednost moderním příběhům před starými – s výjimkou některých starších textů, které se stále těší jejich pozornosti, jako je Umění války od legendárního čínského vojevůdce Sun C´, Tisíc a jedna noc nebo Hovory k sobě Marka Aurelia.

Jakub