Příběh naivní pedagogiky •— Juraj Šimkovič

Ukázku z knihy Juraje Šimkoviče najdete na bit.ly/KupJuraje, kde ji zároveň můžete i podpořit.

V průběhu studia na vysoké škole jsem seděl s kamarádem při pivečku a vyprávěl mu zážitky ze škol v přírodě, táborů a pravidelných setkání s dětmi. Jako animátor jsem už měl něco za sebou. Od svých čtrnácti let jsem byl stále mezi dětmi, před tím jako táborové dítě. Kamarád se dobře bavil a povídal jsem mu o nových zážitcích s ponaučením. Tehdy mi řekl jednu větu: „Napiš o tom knihu.“ Vždycky jsem raději vyprávěl a byl v terénu, než bych psal a seděl doma u počítače. Tento nápad se mi čas od času objevil v hlavě.

Až přišel skvělý moment, kdy jsem měl pět týdnů volna. Napsal jsem si status, že jdu psát knihu, a kdo chce, může mi na ni dávat feedback. Přihlásilo se skoro čtyřicet lidí, a tak jsem celý týden psal a v neděli večer posílal e-maily svým přátelům. Po pěti týdnech byla kniha napsána. Poděkoval jsem lidem za jejich čas a na to mi kamarádka napsala otázku: „A co teď?“ Neplánoval jsem knihu vydat, proto jsem jí napsal, že pokud se najde alespoň jeden člověk, který by knihu četl opakovaně a našel v ní vždy něco nového, půjdeme do toho. Našlo se jich víc. Knihu jsme začali upravovat, ptát se na zpětnou vazbu a zrealizovali jsme crowfundingovou kampaň, díky které je kniha na Slovensku. Tím však cesta nekončila. Dohodl jsem se s nakladatelstvím a kniha se začala prodávat i v obchodech.

Pokud byste se rádi stali spisovateli, klikněte na Chci vydat knihu.

Nejkrásnější však bylo, když jsem dostal nabídku realizovat workshop Naivní pedagogiky na konferenci Výchova k životu v Brně. Myšlenky z knihy zaujaly kouče z Coach Agency a Nadaci Panta Rhei. Stal jsem se Garantem projektu Otec, matka, poď mi čítať. Snažíme se šířit čtenářskou gramotnost v rodinách na Slovensku. S touto myšlenkou jsem přednášel pro organizace jako Slovenský Skauting, DOMKA – sdružení salesiánské mládeže, LAURA, pro Trnavskou univerzitu, Social Impact Awards a další jiné.

Jsem nadšený, že z Naivní pedagogiky mají na Slovensku radost rodiče, pedagogové, animátoři i všichni dospělí, kteří chtějí porozumět nejen dětem, ale především sobě. Dokonce pár přátel z České republiky četlo knihu také a přáli si, aby byla i u vás. Mám radost z toho, že přišla možnost přinést něco i od nás k vám, ale zejména se těším na vzájemnou inspiraci.

Zvu i vás – sestry a bratři z České republiky – do naivního, ale krásného dětského světa, ve kterém si můžeme společně odpočinout, vzájemně se inspirovat a těšit se, že optimismus a dobrá nálada patří i k nám dospělým.

Juraj Šimkovič, autor knihy Naivní pedagogika z praxe