Je ženská otázka otázkou? V komiksu rozhodně ano •— Laydeez do Comics

Začátkem prosince se nám společně se čtenáři podařilo vybrat dostatek prostředků na to, aby mohl vzniknout sborník českého komiksu Komiksodějky, který je nyní ve výrobě. Za nápadem stojí Štěpánka Jislová a Tereza Drahoňovská z Laydeez do Comics. Všem, kteří podpořili tento významný počin, děkujeme!

V České republice je více žen než mužů. Ale jak je to v umění – třeba právě v komiksu? Nejen u nás, ale i ve světě stále na přebalech komiksových knih vidíme zejména mužská jména. Přestože během posledních let se situace začíná proměňovat, proč jí trochu nepomoci?

Holky zkrátka komiksy čtou, holky komiksy tvoří, holky komiksy baví. I to byl jeden z důvodů, proč před třemi lety vznikly Laydeez do Comics Praha, česká větev uskupení s pobočkami po celém světě. Cíle má jasné. Ukázat talentované autorky a jejich tvorbu, seznámit je mezi sebou, vybírat to nejzajímavější, co souvisí s komiksovými ženami, a zkrátka a jednoduše – inspirovat.

Když dvě pohlaví nestačí

Pojetí genderu se mění vesmírnou rychlostí, o to více debat ale také v rámci široké veřejnosti vyvolává. První symposium LDC Praha tak neslo ve štítu vyzývavé téma Gender:Redefined. Kladlo si otázku, zda si opravdu vystačíme s rozlišením žena/muž, co nám tyto kategorie říkají a nakolik ovlivňují jejich přijetí lidmi kolem nás. Částečně je otázka, zda máme dostatečný výběr, už zodpovězena – genderfluid, tedy ti, kdo se necítí ani jako jedno ze „základních“ pohlaví, dnes poměrně hezky doplňují společností nastavené mantinely, o LGBTQ komunitě ani nemluvě. Autorky, které se symposia účastnily, ale nezůstaly jen u toho. Ve svých pracích ukázaly například i to, že sama příroda si se systémem pohlaví dovede v rámci zvířecí říše velmi kreativně hrát a nenechává se svázat konvencemi.

Za co půjdeš na karneval? Za princeznu!

Podruhé se Laydeez do Comics Praha zaměřily na něco, co v průběhu života ovlivňuje každou ženu – na modlu krásné a elegantní princezny, na pohádkové konce a to, jak s nimi ženské pokolení dovede pracovat. V mýtech a pohádkách se většinou dámy musí spolehnout na zachránce a při čekání být jednoduše krásné a křehké, z mnoha rolí opravdu na výběr nemají. Co si z toho odnáší do reálného života? Náraz představ a reality může být vražedný. Jak se to promítlo do komiksů? Opět se objevilo tolik názorů, kolik bylo autorek, a od psychologické analýzy nejznámějších pohádkových hrdinek se dostaly až k tomu, jaký typ princů dnes můžete potkat v baru… To vše v rámci tématu Princezny: Šťastně až navěky?

Už ses upgradovala na novou verzi?

Do třetice padl výběr na neustále se měnící potřeby a standardy vyjádřené obratem Žena 2.0. Taky si kupujete telefon minimálně jednou ročně a nové appky hledáte prakticky denně? Kolik verzí má taková žena? Stačí se mrknout do historie a začít počítat, poměrně hodně variací se ale nabízí i v průběhu života jako takového. Pokud máte občas pocit, že dnes průměrná žena musí mít skvělou kariéru, vařit v bio kvalitě, zaopatřit zdravý psychický i fyzický vývoj alespoň tří dětí a k tomu zabezpečovat teplo domácího krbu pro milovaného manžela… Přečtěte si komiksy na toto téma! Možná vás překvapí, jak o tom přemýšlí různé ženy s různými osudy.

Za článek děkujeme Tereze Drahoňovské, zakladatelce Laydeez do Comics Praha.