Knižní lásky

S knihami a láskou je to jako s vašimi milovanými protějšky. Stejně jako v mezilidských vztazích, tak i v knižním světě fungují zákony lásky na stejné bázi.

Láska na první pohled je ta, kdy mezi všemi knihami vidíte jedinou. Před vámi jsou dlouhé výstavní regály, výlohy, knižní pyramidy, ve kterých pouze jedna kniha vyčnívá. Onu knihu vidíte jen vy, ostatní si jí nemusí ani všimnout, ale vám nedá uhnout pohledem její dokonalá obálka, proporce její vazby nebo její název. A tak přešlapujete okolo, díváte se jakoby po jiných knihách, ale stejně v koutku duše víte, že nakonec odejdete s ní. Ovšem tato láska může být jen dočasná, může vydržet do prvních deseti stran, do konce první kapitoly nebo do půlky knihy. Láska na první pohled vás pohltí krásnou obálkou,ale může vás dostat i na jistý vnitřní pochod uvnitř vás, který se však často vůbec nemusí shodovat s obsahem a slovy vybrané knihy. Tyto knihy na první pohled většinou bývají knihami, které vás zklamou a stanou se jistou dekorací ve vaší knihovně či se jich po čase zbavíte. Ale výjimky potvrzují pravidlo, a tak někdy ten první pohled může být nakonec osudově správný.

Láska po první větě knihy je jedna z mých nejoblíbenějších. Od knihy možná ani tolik neočekáváte, těšíte se na samotné čtení, ve skrytu duše doufáte v příjemné chvíle a již po přečtení prvních slov se vám po těle rozlije hřejivé teplo. Najednou víte, že tohle nebude obyčejná kniha, na kterou po půl roce zapomenete. Tahle kniha se vám vryje hluboko do duše, nedá vám spát,dokud ji nepřečtete,a stane se vaší životní láskou. S ní a jejími slovy budete bojovat v každodenním životě a bude vás utvrzovat o moci knih samotných. Vždy se do čtení s ní rádi pustíte znovu i za několik let.

Láska spojená s vůní. Tuhle lásku nacházíme především v antikvariátech, u babičky v knihovně, ale i ve své vlastní knihovně. Jsou to staré lásky vás samých nebo jiných osob, které za dlouhá léta do sebe nasály pocity, otisky a různé doby. Na své vazbě i listech mívají hluboké vrásky a jizvy, ty jim ovšem dodávají o to hlubší charisma a dokreslují samotný příběh knihy. S láskou spojenou s vůní se musí opatrně, něžně a konejšivě. Člověk ji nemůže vláčet po světě v batohu, dělat si do ní poznámky, anebo ji nechat přes noc ležet kdo ví kde. Tahle kniha už má za léta své pevné místo a čtení musí probíhat za klidných večerů. Kniha se vždy ukládá na dobrou noc a obřadně se předává z generace na generaci.

Nakonec ovšem nezáleží na tom, jaká knižní láska vás potká, zda to bude láska, kterou si necháte v knihovničce celý život či z ní přečtete jen pár stran. Každá z knižních lásek vám dá něco, co obohatí nejen váš knižní svět, ale i ten vnitřní svět vás samých,se kterým můžete vy obohatit svět kolem vás.

Kristýna Doležalová
www.instagram.com/kvenez/

Pokud byste se rádi stali spisovateli, klikněte na Chci vydat knihu.