Rozhovor se Zuzanou Strachotovou, autorkou knihy Děvet dní

Pointa není pouze platforma, díky které si můžete vydat svou knihu. Je to také komunita knihomolů, kteří si rádi mezi sebou poradí, pokud někdo z nich neví, jak něco udělat nejlépe. V rámci této myšlenky jsme se rozhodli vytvořit sérii přednášek a workshopů V čem je Pointa? především pro začínající autory a ty, kteří o napsání knihy přemýšlejí, ale ještě se k tomu nedostali. První akcí bude večer s názvem Čeho se vyvarovat při psaní knihy? Zuzany Strachotové, autorky fantasy knihy Děvet dní.

Loni ti vyšla kniha Devět dní, kdo je podle tebe její ideální čtenář?

V zásadě spousta lidí, protože nedodržuju zavedené žánry. Pamatuji se, že jsem od jedné blogerky dostala dokonce zhoršené hodnocení, protože mě nedokázala přesně zaškatulkovat. Devět dní sice najdete pod sci-fi, podkategorií se však řadí do dystopie, půlka knihy je akční survival jízda s prvky military, pár lidí v tom vidělo thriller a nevyhneme se ani syrové romantice. Ještě těžší je určit věkovou kategorii. Dobré ohlasy přišly jak od dvacetiletých čtenářů tak od armádních příslušníků 50+. Celkově si kniha drží spíš starší čtenáře.

Tvoje kniha má velmi dobré hodnocení čtenářů. Čím je myslíš tak zaujala?

Záludná otázka. Myslím si, že je to kvůli okolnostem vzniku. Já svoji knihu miluju, stvořila jsem to, co sama chci číst. Držela jsem se svého cíle, dala do toho vše, co jsem v danou chvíli uměla a viděla. Devět dní si na nic nehraje, je takové, jaké je. Možná to z toho čtenáři cítí. Dokázala jsem s nimi sdílet své nadšení. Pro mě jsou mé postavy reálné žijící bytosti.

Určitě chystáš pokračování, kdy bude?

Optimistický odhad hlásá už jen dva měsíce do vydání. Je ale možné, že se nakonec přehoupnu až do února. Vydání provází spousta náročných kroků, a když se jeden zpozdí, může to posunout vydání kompletně. Stále ale doufám v tento listopad. Devět nocí čtenářům nabídne stejný styl vyprávění – střídání postav, rozdělení na části –, ale o zhruba šedesát stran textu víc.

Jaké jsou tvoje další spisovatelské plány?

Devět nocí v tuto chvíli zakončuje příběh a po krátkém odpočinku se chystám na další minisérii z budoucnosti. Tentokrát ale víc futuristickou, robotickou. Návrat do Sabrie zatím neplánuji, byť nějaká vrátečka zůstávají. Když už, tak mě lákají samostatné povídky například pouze v elektronické verzi pro fanoušky a nebo něco jako prequel, který osvětlí, jak a proč vznikla Sabrie i Citadela a nastolená diktatura. Zatím je to ale ve stadiu úvah.

O čem konkrétně bude tvůj event, který společně připravujeme?

Na přednášce si spolu popovídáme o dvou nesmírně důležitých krocích: o tom jak knihu napsat a o tom jak ji prodat. Zní to vágně a teď možná kdekdo zvedl pochybovačně obočí, ale můžete mi věřit, že spousta lidí svou knihu neumí dotáhnout do konce, a když už stvoří patřičně vytuněné dílo, tak se to celé zasekne na prodeji. Prodat je mnohem těžší, než napsat. Tak si to zkusíme trochu ulehčit.

Více o její knize se můžete dozvědět na www.devetdni.cz.

Pokud byste se rádi stali spisovateli, klikněte na Chci vydat knihu.