Příběh s Pointou

Milé autorky, milí autoři, kolegové a kolegyně, partneři a fanoušci,

máme za sebou první týden a byl přesně tak divoký, jak jsme si mysleli, že bude. Proto bych vám všem v první řadě chtěla poděkovat za trpělivost a neuvěřitelnou podporu, kterou od vás dostáváme.

Někteří z vás sledují Pointu už dlouho, další jste se s ní seznámili až v posledních dnech. Málokdo však zná celý její příběh.

Začal se psát loni na podzim, kdy se CreativeDock vrhnul za podpory investora do inovačního procesu – analýzy zákaznického problému, studování situace na trhu, vyvíjení a pak testování vybraných nápadů… Musím smeknout před týmem, který na konceptu nového nakladatelství a jeho testování tehdy pracoval. Odvedl neuvěřitelnou práci.

Po několikaměsíční přestávce jsme projekt oživili v dubnu letošního roku s novým týmem. Měli jsme na co navazovat, vize Pointy jako místa spolupráce nadšených lidí okolo knih byla daná, ale jako v každém jiném začínajícím projektu bylo jasné, že pro první MVP verzi musíme koncepci upravit s ohledem na dostupné zdroje a čas. Nebylo našim záměrem spouštět dokonalou verzi Pointy po letech vývoje, ale připravit minimální funkční variantu, kterou budeme za běhu dále rozvíjet směrem k naší vizi a v souladu se zpětnou vazbou komunity, která se s naší vizí ztotožní a do projektu se zapojí. Ať už jde o autory, kolegy nebo čtenáře. A tak jsme si ambiciózně předsevzali, že na začátku podzimu chceme jít s kůží na trh.

To se nám povedlo a Pointu jsme v pondělí 17.9. v MVP verzi spustili. Současná verze má k dokonalosti daleko, víme, kolik práce nás ještě k naplnění naší vize čeká, ale věříme, že jsme na cestě správným směrem. Dovolte mi nyní shrnout, co všechno Pointa v tuto chvíli umí, představuje i kam bychom ji chtěli posunout.

Co Pointa umí:

  • Je otevřená všem autorkám a autorům.
  • Kolegy a kolegyně zatím pečlivě vybíráme. Pokud znáte ty správné lidi, pošlete je za námi.
  • Spojuje autorky a autory s profesionálním týmem, který jim pomůže s přípravou knihy.
  • Nastavuje ve spolupráci s autorem či autorkou milníky, dle kterých jsou práce týmu odevzdávány. Pokud je nutné, kontroluje kvalitu, ale poslední slovo má vždy autor/ka.
  • Spojuje autor/ky se čtenářskou komunitou, která má možnost ovlivnit, jaká kniha skutečně vyjde a pak sledovat průběh prací přímo na stránkách Pointy, skrze pravidelné newslettery nebo například ve FB skupinách jednotlivých knih.
  • Nabízí možnost vydat tištěnou knihu v nákladu 500/1000/1500 či 2000 kusů v 6 různých archetypech. Připravujeme i nacenění pro nižší počty nákladů. E-book je samozřejmostí.
  • Pomáhá s financováním, a to formou předprodeje. Autor/ka má ale také možnost vydat knihu na vlastní náklady. Platformu připravujeme i na hybridní model spojující obě výše zmíněné varianty.
  • Myslí i na neočekávané situace. Součástí kalkulace je i položka “Nepředpokládaných nákladů”. Pokud nebudou v průběhu výroby knihy využity, stávají se automaticky honorářem autora.
  • Zajišťuje distribuci knihy, a to skrze tradiční kanály, vlastní Pointa e-shop a alternativní distribuční kanály (např. knihu o kolech dostat do cykloshopů). Nechybí varianta, kdy si autor zajišťuje distribuci zcela sám. Od čehož se následně odvíjí i výše nákladů pro předprodej, které řešíme v těchto případech individuálně.

Co Pointa neumí:

  • Kontrolovat tvorbu autora či autorky. Jediné momenty, kdy zasáhneme, je nahlášení porušení Etického kodexu Pointy a dodání vadných tiskových dat.
  • Umožňovat investovat do knih. České právo je bohužel neúprosné, získání potřebné licence trvá. Pracujeme na tom, aby to bylo brzy možné.
  • Vydávat audioknihy. Zatím.
  • Interakci mezi čtenářem a autorem přímo na platformě. Připravujeme čtenářský účet a další funkcionality.

S čím se nyní Pointa potýka:

  • Měřidlo na předprodeji nyní zapisuje každou objednávku. A to i ještě předtím, než platbu skutečně provedete. Díky tomuto technickému problému se na aktuálních projektech nezobrazovaly reálně vybrané částky, ale vyšší. S poskytovatelem služby na odstranění problému pracujeme, aby se v budoucnu neopakoval.
  • Přijímat platby kartou. Nyní je možné platit bankovním převodem, platba kartou bude možná brzy.

Pointa není perfektní. Má své mouchy a ještě nějakou dobu je mít bude. Ale je naše a pracujeme na ní a s ní, dnem i nocí, aby byla co nejlepší. Občas zlobí. Nás i vás. S klidným svědomím však mohu říct, že jsme nikdy neztratili vizi toho, co z ní bude, až dospěje – místem, kde se potkají autoři a autorky, kolegyně a kolegové se čtenářskou veřejností, aby spolu tvořili krásné knihy.

Budeme rádi za jakoukoliv zpětnou vazbu, názor, abychom mohli společně budovat Pointu i nadále,

Veronika

Pokud byste se rádi stali spisovateli, klikněte na Chci vydat knihu.