6 otázek pro… Lenu Valenovou

Momentálně najdeš v předprodeji úspěšnou young adult spisovatelku Lenu Valenovou a její další knihu Cool Girl!. Kniha s prvky reality show, ve které rozhoduje o vítězi i čtenář.

O knize si můžeš víc přečíst zde, níž jsme ale vyzpovídali autorku samotnou.

Ke které knize máte nejblíž a proč?

Mám ráda velké příběhy, jako jsou Bídníci, Velký Gatsby nebo Hrabě Monte Christo. Poslední jmenovaný mi byl i velkou inspirací k napsání první knižní série Moře nálezů a ztrát. Další knihou, ke které jsem se několikrát vracela, je 1984 od George Orwella. Do dneška ji považuji za jednu z nejlepších, které jsem kdy četla.

Jaká je vaše oblíbená kniha z dětství?

Děti z Bullerbynu. Pro mě to tehdy byla ta kniha s velkým K. Myslím, že to byla také tahle kniha, která ve mně zažehla touhu stát se spisovatelkou. Chtěla jsem totiž jednou napsat právě takovou. Dokonce jsem na ni začala psát jakousi fanfiction! Bohužel tehdy nebyly ani počítače a internet, a tudíž neexistoval ani žádný Wattpad nebo podobná platforma. Díky tomu tohle dílko zůstalo pouze ručně napsané na sešitovém papíře.

Kdybyste se mohla setkat s jakýmkoliv žijícím či zesnulým spisovatelem, kdo by to byl a proč?

Ten seznam by byl asi hodně dlouhý! Z těch současných autorů by na něm nechyběly J. K. Rowling a Jojo Moyes kvůli krásným, chytlavým a zároveň chytrým příběhům a Philippa Gregory, se kterou bych si ráda popovídala o anglické historii. Z těch minulých by to byla jednoznačně Jane Austen a Beatrix Potter, dvě silné ženy, které byly svým způsobem rebelkami své doby a i přes mnohé překážky a nepřízně osudu si šly za svými sny. Paradoxem je i to, že si za svého života ani neuvědomovaly, jak následně vlastním příběhem inspirují mnohé další ženy, a jimi vytvořené příběhy a hrdinové dodnes těší čtenáře všech generací.

Jedno takové setkání se současným spisovatelem jsem si ale už splnila nedávno v New Yorku, kdy jsem se zúčastnila debaty s Johnem Grishamem, jehož Firma také patří mezi moje guilty pleasure. Setkání bylo opravdu velmi zajímavé, spisovatel mluvil nejen o svých začátcích, o návycích při psaní a knižní propagaci, ale prozradil také to, co udělal, když se dozvěděl o zfilmování první knihy. To bych přála zažít každému autorovi!

Preferujete knihy v originále, nebo si ráda přečtete český překlad?

Záleží na knize. Poslední dobou ale převládají ty v originále. Určitě tomu také napomáhá to, že mi už naštěstí nedělá problém číst knihy v angličtině nebo španělštině. Navíc tím, že žiji dlouhodobě v zahraničí, mám k těm cizojazyčným mnohem lepší přístup.

Čtečka, nebo kniha?

Jednoznačně kniha. Potřebuji si knihu ohmatat, ráda otáčím stránky, listuji si v ní. Ve čtečkách čtu spíš technické a odborné texty.

Kde nejradši a nejčastěji čtete?

Mojí nejoblíbenější kombinací pro chvíle pohody jsou tři K: kavárna, kapučíno, kniha. Díky téhle kombinaci dokážu alespoň na pár minut denně úplně vypnout. Je to ta nejlepší relaxace a odpočinek, které znám. Za hezkého počasí pak je ideálně tohle všechno ještě venku na čerstvém vzduchu.

Zajímá tě, jak proměnit svůj rukopis v knižní projekt a jak se co nejlépe připravit na předprodejTady ho najdeš, stručně a jasně vysvětlený!

Pokud rukopis teprve dopisuješ nebo ho máš hozený v šuplíku a nevíš, co dál se svým snem vydat knihu, přidej se k nám. Vydej ji s Pointou, která ti se vším kolem vydání knihy pomůže a dá ti další návody, jak celý proces úspěšně zvládnout.