Ke čtení láká už ty nejmenší a nabízí orientaci ve světě knih všem generacím. Znáš Mravenčí chůvu?

mravenčí chůva

Mravenčí chůva vznikla před více než rokem na Den knihy s cílem podpořit knižní trh v těžké době ovlivněné covidem. Od té doby projekt zaměřený zejména na dětské knihy a jejich propagaci roste. Přináší zajímavé články, rozhovory i recenze, tvoří knižní balíčky, organizuje workshopy a pomáhá v orientaci i rodičům, knihovníkům nebo učitelům. Co dalšího Mravenčí chůva nabízí, čím se orientuje při výběru knih, jak pracuje s recenzenty nebo co plánuje do budoucna? To se dozvíš v rozhovoru se zakladatelkami projektu Marií Podvalovou a Julií Zemanovou.

Můžete ve zkratce představit Mravenčí chůvu pro ty, co ji neznají?

Můžete ve zkratce představit Mravenčí chůvu pro ty, co ji neznají?

Mravenčí chůva je kondenzovaná vášeň pro dětské knihy. Vážně, zajímá nás, jaké knihy otevírají mysl dětí i tu naši dospěláckou i jakým způsobem se to děje. Píšeme o tom články, povídáme si se zajímavými lidmi a jejich myšlenky předáváme dál, seskupujeme knihy do tematických celků, propagujeme na sítích kvalitní dětskou literaturu. Tvoříme také knižní balíky pro ty, co chtějí mít všechno po kupě nebo hledají dárek pro nadšené čtenáře se zájmem o různá témata. Covid nás zastavil v pořádání workshopů, ale rády bychom navázaly tam, kde jsme loni skončily. Na posledním Tabooku – festivalu malých knižních nakladatelů – jsme uvedly dva workshopy. Jeden o tom, co se dá podnikat s knihami o houbách (houbařská sezona v plném proudu!), a druhý o tom, jaké knihy doporučit dětem kolem 9 až 14 let, když je moc nebaví číst. Chystáme také e-book s metodickými listy pro učitele, knihovníky a rodiče, ve kterých úžasná knihovnice Marika Zadembská provází inspirativními knihami.

Jak a proč vznikl nápad projekt založit?

Vznikl loni v dubnu na Mezinárodní den knihy. Začaly jsme na facebookové stránce publikovat doporučení na nejlepší knihy od deseti blogerek, redaktorek, nakladatelek a knihkupkyň. Chtěly jsme tak podpořit knižní trh. Přály jsme si, aby čtenáři objednávali knihy. A nakladatelé i malí nezávislí knihkupci a knihkupkyně krizi ustáli. Anebo aby si seznam schovali na později a vytáhli ho třeba před narozeninami dětí nebo Vánoci.

Kam se Mravenčí chůva posunula od svého začátku, jakou cestu už ušla?

Je to pěkně dlouhá lesní cestička! Začaly jsme u publikování ankety a máme za sebou rozhovory s lidmi z celého světa, přes dvacítku recenzí od dětí, knižní balíky u svých majitelů nebo přes devadesát aktivit ke knihám. Na začátku jsme také byly dvě zakladatelky a jedna grafička. Ta se dnes stará o náš web. Přibraly jsme korektorku, při naší práci to nešlo jinak. A teď máme v redakčním týmu čtyři stálé členky. Také jsme otevřely facebookovou skupinu Čtení je brána do světa, ve které se čtenáři mohou navzájem inspirovat, pokládat otázky, když hledají knihy na konkrétní témata a podobně.

Jaká projekty má Mravenčí chůva pod svými křídly a koho zaujme?

Naší vlajkovou lodí je online magazín o knihách pro děti. Čtou ho hlavně učitelé, knihovníci a rodiče. Je pro ty, kteří chtějí jít víc do hloubky, chtějí děti ve čtení podporovat a chtějí vědět, jak na to a jaké knihy jim doporučovat.

Tvoříme také již zmíněné knižní balíky. Je to ideální dárek nebo způsob, jak do hloubky poznat nějaké téma.

Zveme všechny se zájmem o čtenářství i knihy pro děti do facebookové skupiny Čtení je brána do světa.

Spoustu toho ale ještě chystáme.

V Česku vychází každý měsíc velké množství (nejen) dětských titulů. Čím se při jejich výběru orientujete?

Sledujeme sílu a poselství příběhu, správnost a podání naučných textů, kvalitu ilustrací, grafického i knižního zpracování. Zajímají nás mezinárodní a domácí ocenění a soutěže i ohlasy dospělých i dětských recenzentů.

Jak rozsáhlou máte síť recenzentů? A přijímáte do jejich řad případně i nové zájemce? Co musí splňovat?

Stálý tým tvoří kolem šesti lidí, ale na vybraná témata oslovujeme i další odborníky zvenku. Hledáme teď hlavně mužské recenzenty, ale jsme samozřejmě otevřené i dalším ženským hlasům. Důležité pro nás je, aby se v literatuře pro děti orientoval, měl už ideálně zkušenost se psaním recenzí a věřil, že je smysluplnější knihy dětem doporučovat než vnucovat.

Jak vznikl nápad, aby recenze psaly i děti? Jakou máte zkušenost s dětskými recenzemi a jaké jsou na ně ohlasy?

Od začátku jsme věděly, že knihy, o kterých píšeme, jsou ve většině případů určené právě dětem. A tudíž nám přišlo logické, že ohlasy na knihy by měly psát právě ony. Přály jsme si vytvářet prostor, ve kterém mohou zaznívat věty: „Toto se nám líbí proto a proto. To bych doporučil kamarádovi, protože…“

Mimo to – vrstevnické doporučování knih funguje nejlépe.

Ohlasy jsou na to velmi dobré. Jedna žena nám nedávno napsala: „Teprve teď mě napadlo ukázat váš web dceři. Je nadšená, že tam je i něco pro ni jejím jazykem. Hned jsme poslali odkaz celé třídě. Ty recenze a doporučení fungují pro děti opravdu skvěle.“ Zájemci se mohou hlásit na náš e-mail kontakt@mravencichuva.cz.

Nabízíte i knižní konzultace, kdo je využívá a jaká témata se během nich nejčastěji řeší?

Od samého začátku se na nás obrací velké množství lidí. Někdy se ptají na něco, co dokážeme poměrně rychle zodpovědět. Ale někdy je to dotaz, nad kterým strávíme půl odpoledne. Ptají se na doporučenou poezii pro osmou třídu, chtějí posudek na knihu a podobně. A přesně pro tyto případy konzultace máme.

Jaké má Mravenčí chůva plány do budoucna?

Máme plány věnovat se tématu (ne)čtenářství, protože vnímáme, že je to něco, co hlavně rodiče pálí. Chceme vydat e-book metodických listů Mariky Zadembské, protože Marika má výjimečný cit pro provázení knihami. Je laskavá, ale zároveň společné čtení posouvá dál. Nevnucuje, nabízí, provází, otevírá dveře do světů plných emocí, vztahů, informací. Je mimořádné s ní plout.