Jak probíhá křest knihy a jak ho zorganizovat

Hledání prostoru, výběr kmotra, pozvání hostů, program i výzdoba. Zkrátka vše, co potřebuješ vědět před tím, než začneš sám (sama) organizovat svůj první křest! Své zkušenosti sepsala Sandra Sudrich, autorka knihy Přežila jsem Tinder.

Když jsem plánovala uspořádat křest knihy, sedla jsem si k počítači a snažila se najít informace, které by mi s organizací pomohly. Bohužel, kde nic tu nic. Narazila jsem pouze na fotky z Luxoru, kde v panelu seděl známý spisovatel obklopený ještě známějšími osobnostmi a ve velkém prostoru se tísnily desítky lidí čekajících na podpis nové knihy. To mi bohužel nepomohlo. Zaprvé nejsem známý autor a zadruhé jsem chtěla uspořádat komorní akci pro lidi, kteří vydání knihy podpořili. Musela jsem na to jít tedy jinak a vše vystavět od nuly.

Zdroj: archiv autorky

1. Příprava

Napsala jsem si seznam věcí, které pro tuto událost budu potřebovat:

1. Skvělé místo s uměleckým nádechem a příjemným personálem
2. Panel složený ze zajímavých a inspirativních lidí
3. Zajímavý program
4. Dobré jídlo a pití
5. Tematická výzdoba

2. Místo

Najít místo pro uzavřenou společnost 50 lidí, které by mělo genius loci, nakonec nebylo tak těžké. Dostala jsem doporučení na malé art bistro (Bistro Fuel) v srdci Karlína se skvělým personálem a velmi dobrým jídlem. Ve všem mi vyšli vstříc a pomohli s celkovou přípravou eventu. Skvělou atmosféru doplnila balonková výzdoba od firmy Balondekor a pro tuto příležitost jsem nechala vyrobit i banner s ilustrací knihy.

Zdroj: archiv autorky

💡 TIP: Nevíš, jaké místo pro svou akci vybrat? Zkus hledat podnik, který má k obsahu či tématu tvé knihy nějaký vztah. Zvaž také počet hostů a vyber místo s odpovídající kapacitou. Zamysli se také nad tím, zda místo disponuje technickým vybavením pro prezentace, hudbu nebo projekce. Zjisti, zda místo nabízí i cateringové služby, možnost organizace programu nebo pomoc s dekoracemi. Může ti to ulehčit organizaci celé akce.

3. Speciální hosté

Mými betačtnářkami byly velmi inspirativní ženy, proto jsem je poprosila o účast v panelu, kde každá v průběhu večera přečetla jednu ukázku z knihy. Měla jsem tu čest, že pozvání přijala herečka, modelka a zpěvačka Natálie Stejskalová, moderátorka CNN Lenka Špillarová, spisovatelka Vanda Schreierová, psycholožka Alena Drápalová a v neposlední řadě ilustrátor knihy pan Lukáš Pavelka.

Zdroj: archiv autorky

4. Program

Nejdůležitějším bodem celého večera byl program, protože nikdo nechce pořádat akci, kde se hosté nudí. Vše začalo uvítáním hostů, představením panelistů a krátkým proslovem o knize. Dále program plynule přešel ke čtení dvou ukázek z knihy. Po krátké pauze se slova ujal ilustrátor Lukáš Pavelka a představil malou výstavu svých obrazů, které hosté mohli obdivovat v prostorách kolem sebe. Program pokračoval čtením dalších ukázek z knihy a samotným křtem. Kmotry knihy Přežila jsem Tinder se staly Natálie Stejskalová a Lenka Špillarová, které knize popřály zejména mnoho spokojených čtenářů.

5. Na co ještě nezapomenout

Samozřejmě nemohly chybět otázky z řad publika nebo krájení tematického dortu. Na akci jsem pozvala i profesionálního fotografa, aby celý event pořádně zdokumentoval. Na místě jsem měla i pár desítek knih, které si hosté mohli koupit za zvýhodněnou cenu a rovnou si je nechat podepsat. Vše proběhlo podle mých představ, lidé jedli, pili a se zájmem debatovali o knize.

Na závěr večera zazpívala Natálie Stejskalová píseň All You Need Is Love a její vystoupení bylo třešničkou na dortu celého programu.

Zdroj: archiv autorky

Můj křest knihy nebyl zaměřen na publicitu a média. Jestli je cílem tvé akce rozšířit informaci o knize do světa, pak se vše musí pojmout z jiného konce.

Přežila jsem Tinder

Zatímco čtete tyto řádky, miliony lidí na celém světě upřeně hledí na obrazovku svého smartphonu a swipují levá pravá. Někteří hledají povyražení na páteční večer, jiní touží získat matche jen proto, aby si píchli kapku dopaminu do žil, a ti poslední… ach, ti nevyléčitelní romantici, ti hledají lásku na celý život. Pokud patříte do třetí skupiny a používáte Tinder, právě jste nasedli na horskou dráhu, která vás proveze domem hrůzy, štěstí, naděje, apatie i lásky. Na rozdíl od lochnesek na matějské pouti si tuhle jízdu řídíte sami, a je tedy pouze na vás, jak bude vypadat výstupní stanice. Jak to vím? Zažila jsem to na vlastní kůži.

omrknout

Chceš si také splnit svůj sen? Vydej knihu s Pointou! Zajistíme ti tisk, ISBN i distribuci do knihkupectví.