Literární brunch vol. 1

Měj svůj literární brunch v e-mailu jako první – odebírej náš newsletter

Literární brunch s Pointou není malá snídaně vestoje (totiž jedna pomíjivá informace), ale několik kratších zpráv z knižního světa, které by ti podle nás neměly uniknout. Vyber si své favority a v klidu a s chutí si je přečti mezi 10. a 13. hodinou každý druhý pátek v měsíci. S těmito zprávami je to podobné jako s jídlem z brunche – můžeš si je odnést s sebou na později. 

1)

Jakmile se zavřely dveře za desátým a posledním ročníkem KomiksFEST!u, začaly se ceny Muriel udělovat na Mezinárodním komiksovém festivalu v Brně (KOMA). Ale to nevydrželo dlouho. Komiksová komunita se této ceny nechtěla vzdát, proto loni v červnu vznikla Česká akademie komiksu (ČAK), jejíž členem je i Pavel Mandys (Magnesia Litera). Vyhlášení obnovené ceny Muriel, tedy za rok 2018, proběhlo ve čtvrtek 24. ledna v pražském Bio Oku. Hvězdou večera se stal Vojtěch Mašek – získal ocenění hned ve třech kategoriích (Nejlepší komiksová kniha, Nejlepší scénář a společně s Markem Pokorným a Markem Šindelkou i Cenu ČAK). Mezi dalšími oceněnými byli Marek Rubec (Uprchlíci), Jan Smolík (Inspektor Hopkins zasahuje), Jan Pomykač (Pas faux pas), nakladatelství Trystero (Naposled), Michala Marková (překlad knihy Pečeme s Kafkou), studenti VŠUP (Šmelhaus), manželé Kořínkovi (Punťa), Jiří Petráček za celoživotní přínos a již zmiňovaný Marek Pokorný (Svatá Barbora). Vítězům gratulujeme!

2)

Young adult knihy mají velkou čtenářskou základnu a některé z nich občas sklouznou ke klišé. Pokud se objeví sem tam, nevadí to. Ale pokud čteš už desátou knihu a pravidelně se ve všech z nich objevují romantické stereotypy, může se stát, že se začneš ohlížet po jiném žánru. Blogerka Martina Krausová to jako milovnice YA zatím ustála, ale přesto ji to nenechalo chladnou a sepsala tři nejčastější klišé v knihách pro mladé čtenáře a čtenářky. Můžeš si je přečíst zde.

3)

Zapište si do diářů 1.–3. března. Knižní festival v Ostravě s novým produkčním týmem vstupuje do moderní éry. U toho by neměl chybět žádný milovník knih a nebudeme chybět ani my – rozhodně totiž nechceme zůstávat jen v Praze. Devátý ročník představí nakladatele z celého Česka a slibuje bohatý doprovodný program včetně autogramiád, workshopů či odpočinkové zóny. Na své si přijdou i nejmenší čtenáři a čtenářky. Nutno zmínit taky téma každého dne – pátek se bude věnovat komiksu, sci-fi a fantasy, sobota patří médiím a komunikaci a festival v neděli zakončí lidská práva a svoboda.

4)

V případě, že tě nezaujala Ostrava, ale přesto tě láká vyjet si za knihami dál než do místního knihkupectví, máme pro tebe obzvlášť lákavý tip. Letošní ročník Mezinárodního knižního veletrhu v Lipsku, jehož historie sahá do 17. století a jenž každoročně navštíví na čtvrt milionu lidí, nám dává přesvědčivý důvod k návštěvě. Hlavní hostující zemí je totiž Česko. Díky Moravské zemské knihovně vznikla rovněž akce s názvem Český rok, v průběhu které se představili či představí mimo jiné Bianca Bellová, Petr Borkovec, Arnošt Goldflam, Jiří Hájíček a Petr Hruška. Dopady tohoto hostování jsou jasné – větší propagace českých knih a víc překladů do němčiny. Pokud se do Lipska rozhodneš jet, tak si poznač termín 21.–24. března a už teď si začni shánět jízdenky a ubytování.

5)

Loňský rok byl rekordní v prodeji básníckých sbírek ve Velké Británii. „Poezie rezonuje s lidmi, kteří hledají porozumění. Je to skvělý nástroj, jak prozkoumat komplexní, složité emoce a nejistotu, cituje Jonáš Zbořil jednoho z autorů britské statistiky. Jak zaznívá z pozorování a výsledků této studie, ale taky z diskuze lednového literárního salonu, který pořádá Book’s Calling, poezie zažívá boom především na Instagramu – a to i na tom českém. Například jednu z hostek salonu, Mon. alias @psano_strojem, sleduje přes 36 tisíc lidí a její první sbírky (vydané samonákladem) se prodalo za krátkou dobu téměř dva tisíce kusů. A možná právě samonáklad (nebo Pointa) může pomoct básníkům a básnířkám s vydáním a prodejem většího nákladu, než je u nás běžné. Po úspěšném předprodeji máme právě teď v procesu výroby naši první básnickou sbírku – Inkoustové epolety od Robina Hendrycha.

6)

Mnozí z vás ho mají zafixovaného jako dramatika a státníka, Václav Havel se však věnoval i scénářům. Ve spolupráci Knihovny Václava Havla a Národního filmového archivu vyšla publikace s názvem Václav Havel a film. Scénáře, analýzy a úvahy z let 1957–1989. Studie kromě nepublikovaných esejů, scénářů a filmových námětů nabízí i pohled na málo známá fakta z Havlova života a taky fotografie. V úterý 19. února proběhne slavnostní uvedení knihy, při kterém si budeš moct prohloubit svůj zážitek nejen promítáním krátkého filmu Osudná noc, pro nějž napsal Václav Havel scénář v roce 1988.

7)

Jak začít psát a nepřestat? Přesně na tuto otázku se pokusily odpovědět Andrea Selzerová a Alžběta Bublanová společně s devatenácti účastníky našeho stejnojmenného lednového eventu. Lektorky z Kurzů z obýváku předávaly tipy a rady nadšencům, kteří by chtěli napsat vlastní příběh. Kromě debaty si své psaní budoucí autoři a autorky procvičili díky konkrétním úkolům. Pokud se tě toto téma týká, podívej se na nabídku kurzů tvůrčího psaní vedené právě Andreou a Alžbětou. A jak samy říkají: Nemačkej se v učebnách. Studuj z obýváku! Večery ze série V čem je Pointa? pořádáme pravidelně každý měsíc a jsou určené především začínajícím autorům.

Díky za přečtení! Brunch si dáme zase za 14 dní.
Jakub & Pointa