Jak získat více času na čtení

Kde bereš čas tolik číst? Kolikrát za život už mi někdo položil tuto otázku? To ani nedovedu odhadnout. Hodně často slýchávám, že by někdo třeba i rád četl, ale po celém dni plném písmenek a textů v práci nebo ve škole to už zkrátka nezvládá. Nemá na to chuť. Nedovede si představit, že se má zase na něco soustředit, do něčeho koukat, něco vnímat, analyzovat a rozklíčovávat.

Text: Kateřina Chybová

Jak se říká: kdo nechce, hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby. Výmluv, proč něco nejde, by se dala najít spousta. Ale co takhle se pokusit přijít na to, jak zatočit s leností a pustit se do čtení s novou vervou a nadšením?

Tipů a triků, jak více číst, už bylo jistě sepsáno mnoho a nic zas tak objevného na nich není. Každý člověk je jiný, vnitřní nastavení i motivace jednotlivců se liší, ale pokud máte pocit, že byste četli rádi, jen nemáte pořádně kdy, základem je udělat si ze čtení prioritní odpočinkovou aktivitu.

Takhle jednoduché to je.

Schválně si někdy zkuste stopovat, kolik času denně strávíte bezcílným brouzdáním na sociálních sítích. Kolikrát bezmyšlenkovitě sáhnete po telefonu a po milionté projedete ty stejné fotky na Instagramu. Vsadím se, že dojdete k číslu v řádu desítek minut denně. A teď ten čas myšlenkově nahraďte počtem stránek, které byste za stejnou dobu byli schopni zdolat.

Změňte to.

Jasně. Každý má někdy náladu a chuť se po dlouhém dni rozvalit u televize nebo monitoru počítače. Prostě jen vypnout, sjíždět nekonečné seriály nebo videa na YouTube. Každý odpočívá jinak, ale pokud se opravdu plánujete pustit do čtení, proč nevyužít každou příležitost pro ponoření se do příběhů na stránkách knih? V čekárně u doktora místo stoletých časopisů nebo prospektů o nemocech listujte vlastní knihou. Ve frontě na úřadech nehypnotizujte tabuli na pořadová čísla, ale vezměte do ruky knihu.

Důležité je využít čas efektivně.

Každý je někdy rád sám se svými myšlenkami, ale proč nevyplnit dobu, kdy sami číst nemůžete, třeba poslechem audioknihy? Věřím, že téměř každý někam denně dojíždí a stráví tím poměrně významnou část dne. V hromadné dopravě, kde jste spíše pasivním účastníkem provozu, se při poslechu myšlenky rozutečou do všech stran a najednou zjistíte, že hlas interpreta nevnímáte. Ale za volantem, kdy se musíte soustředit na cestu, je audiokniha ideálním společníkem.

Že jste audioknihám ještě nepřišli na chuť? Co takhle začít s příběhem, který už dobře znáte? Pro mě jsou audioknihy ideální příležitostí vrátit se k oblíbenému příběhu, a to bez výčitek, že zanedbávám novinky, kterých vychází tolik, a já absolutně nestíhám držet krok. Natož kdybych se „zdržovala“ opakovaným čtením knih, které už znám.

Musíte jen zjistit, co konkrétně vám vyhovuje.

Neexistuje univerzální rada, jak odnikud vykouzlit čas na čtení. Není však nic jednoduššího než nahradit prostoje při čekání, cestování, uklízení, vaření, venčení psa, řízení nebo třeba i při cvičení poslechem nebo čtením knih. Noste s sebou knihu všude. Nikdy nevíte, jestli někdo nedorazí na schůzku s vámi pozdě. Nebo kolik drahocenných minut strávíte ve frontě.

Co je však nejdůležitější, do čtení se nikdy nenuťte.

Ponechte si jej jako jednu z věcí, které naštěstí dělat nemusíte, ale které děláte, protože chcete. S nikým nesoutěžte. Nezáleží, kolik knih přečtete za měsíc, nebo jestli čtete detektivky či sofistikovanou literaturu. Dělejte to, co vás baví, a nikdy se nenechte nikým otrávit kvůli tomu, co se vám líbí. Jen tím, že budete číst podle vašeho vlastního gusta a vlastním tempem, získáte více času na čtení. Protože si ho najednou budete chtít udělat.

Autorka je milovnice a recenzentka tištěných knih i audioknih, blogerka a bookstagramerka.