Jak natočit video, které prodá tebe i tvoji knihu?

Video. Dvakrát silnější marketingový nástroj než klasický psaný příspěvek. Může ovlivnit a úspěšně dotáhnout do cílové částky předprodej tvojí knihy. Jak by mělo vypadat, aby ti v rámci tvého proma co nejvíce pomohlo?

Každý knižní předprodej vyžaduje velký kus práce, aby přitáhl pozornost čtenářů. Co je k tomu potřeba? Kreativita, otevřenost a připravenost. Díky tomu budeš pro čtenáře přesvědčivý/á, zaujmeš je a ukážeš jim knižní projekt, ve který budou chtít věřit a budou ho chtít podpořit, protože je jedinečný a má neotřelý nápad.

O videu, které pro své promo využiješ, nepřemýšlej jako o něčem, co ti pomůže proměnit peníze čtenářů v komoditu, ale jako o možnosti, jak jejich očím i uším představit sebe i knihu pomocí příběhu, který je zaujme a budou chtít být jeho součástí. Každý z nás je lidským strojem na příběhy a všichni se rádi zapojujeme do příběhů, ve kterých vidíme jedinečnou myšlenku.

Video je proto pro financování knihy, na jejíž vydání přispívá menším obnosem větší počet lidí, skvělým nástrojem, pomocí kterého můžeš svůj příběh potenciálním čtenářům odvyprávět. A pokud bude poselství tvého videa osobní, příjemné a zároveň uchopitelné tak, aby se s ním mohlo ztotožnit co největší množství lidí, tím spíš ti pomůže k úspěšnému předprodeji. Jinými slovy – vždy potřebuješ říct dobrý příběh. Máme pro tebe 9 rad, jak takové video natočit a co by v něm nemělo chybět.

1 •— Správná technika nebo profík

Tvoje kniha je velký projekt, který musí zaujmout a působit přesvědčivě. To platí i pro propagační video. Dej si na něm záležet, ať na tvé čtenáře kvůli nízké kvalitě nepůsobí lacině, mohli by si pak totéž myslet o tvojí knize. Vyhni se proto natáčení na kameru v počítači a nedělej se s videem za každou cenu sám. Ujisti se, že je tě dobře slyšet, dobrý zvuk je základ. Natáčej proto na klidném místě a snaž se eliminovat šum a ruchy s použitím postprodukce, zvaž i použití titulků. I obraz musí být „čistý“. Vybírej proto neutrální pozadí, aby vše na videu dobře vyniklo, nezapomeň ani na dostatečné světlo a toč na šířku, protože video je primárně umístěné na YouTube. Pokud nevíš, jak a na co správně video natočit a jak si poradit s postprodukcí, zkus se poptat mezi přáteli, jestli o někom, kdo by ti pomohl, nevědí. Nemáš na profíka peníze? Zkus se domluvit na nějakém barteru nebo na procentech z úspěšného prodeje.

2 •— Délka? Krátká!

Obecně je vždycky lepší, když video není příliš dlouhé. Ideální stopáž je pod 4 minuty. Potřebuješ říct jen to podstatné, abys čtenáře zaujal, nemusíš se snažit za každou cenu dostat do videa všechno. Proto se zaměř na nejdůležitější fakta a věci, které potřebuješ ke čtenářům dostat. Na šíření dalších informací ti pak poslouží platforma a příspěvky na Pointě, případně sociální sítě. Tam můžeš rozvést vše, co se do videa nevešlo a co by mohlo čtenáře zaujmout, a zároveň nalákat.

3 •— Jdi k jádru věci

Tvoje kniha je v předprodeji a čtenáři ji mohou finančně podpořit. To hlavní, co chceš čtenářům říct, by mělo zaznít v prvních 30 vteřinách. Proč? Abys měl jistotu, že podstatné informace se dostanou i k lidem, kteří video nedokoukají do konce. Zkus proto být stručný, úderný a srozumitelný. Odpověz na základní otázky: KDO, CO, KDY, KDE, JAK, čímž poskytneš potřebné informace, aby kniha byla v předprodeji úspěšná. Určitě bys o projektu dokázal(a) mluvit mnohem déle a obsáhleji, ale ne každý bude naladěný na tvoji vlnu. Proto sděl jen to podstatné, zbytek se lidé mohou dozvědět v jiném videu nebo na platformě Pointy jen textovou formou.

4 •— Vytvoř pro čtenáře příběh

Lidé, kteří budou tebe a tvou knihu sledovat, chtějí být součástí tvého příběhu, čekají propojení, komunikaci a pocit, že nekupují pouze další knihu, ale jsou u jejího zrodu. Rádi tvoji knihu finančně podpoří, když budeš mít příběh, který vysvětlí, PROČ knihu vydáváš a PROČ by je knižní projekt měl vůbec zajímat. Zakomponuj předešlé zodpovězené otázky do videa a vytvoř z nich krátký příběh o knize a ukaž čtenářům, jak tě mohou na cestě za jejím vydáním podpořit. Video by proto mělo odpovídat na tyto otázky:

Jak a proč tvůj knižní projekt vznikl?

O čem kniha je, jaká je její hlavní myšlenka?

Proč by ji měli čtenáři koupit a v čem je jedinečná?

V jaké fázi se kniha aktuálně nachází?

Jaké máš knižní kolegy?

Kdy budou podporovatelé držet knihu v ruce?

Jaké jedinečné odměny mohou čtenáři za finanční podporu získat?

Kde a jak (tj. pod bit.ly odkazem na Pointě) konkrétně knihu podpořit?

5 •— Napiš si kostru a scénář

Následně si dej na papír základní body, které potřebuješ ve videu říct, a poskládej si z nich kostru, které se budeš při natáčení držet. Video by mělo mít úvod, střed a závěr, rozvrhni si proto, o jakých bodech budeš v jaké části videa mluvit, aby mělo logiku a spád. Celý scénář si několikrát přečti nahlas, dokud nebude znít přirozeně a nenuceně, rozhodně ale z papíru nečti během natáčení. Neboj se předem poslat scénář pár lidem kolem sebe, aby ti řekli, co si o něm myslí. Pokud bude video po natočení příliš dlouhé, přepiš si vše, co jsi na nahrávce řekl/a, bude se ti snadněji rozhodovat, co říct musíš, a co můžeš škrtnout a při dalším pokusu vynechat.

6 •— Ukaž, co můžeš

Pokud už máš třeba grafické zpracování titulky, ukázky ilustrací nebo fotky, které v knížce budou, neboj se je ve videu ukázat. Vytištěním mockupu obálky jakožto přebalu (budoucí) knihy nic nezkazíš. Ukážeš tak čtenářům konkrétní věci, které jsou na tvojí knize hotové, a oni si budou moct udělat lepší obrázek o tom, jak bude kniha, kterou podpoří, vypadat.

7 •— Buď sám sebou

Čtenáři si nekoupí jen knihu, ale vlastně i tebe. Proto se neboj si na chvíli stoupnout před kameru a ukázat sebe a svůj knižní projekt. Osobní apel má největší sílu a lidé si předprodej spojí s určitým obličejem. Ukaž čtenářům, že jsi milý/á, otevřený/á, komunikativní, autentický/á a zapálený/á do projektu, který jim předkládáš. Svým přístupem a vystupováním můžeš oslovit mnoho čtenářů, kteří pak vydání knihy rádi podpoří i kvůli osobním sympatiím.

8 •— Závěrečný snímek vyzývající k akci

Na konci videa ještě jednou zdůrazni to, že jde o předprodej na Pointě, který rozhoduje o (ne)vzniku tvojí knihy. Konkrétně v něm uveď zkrácený a snadno zapamatovatelný bit.ly odkaz ve formátu bit.ly/KupJméno (autora), který ti vygenerujeme.

9 •— Žádej o zpětnou vazbu

Jakmile budeš mít video, ale třeba i nějaké texty ohledně knihy hotové, popros kolegy, lidi ve tvém okolí nebo rodinu o zpětnou vazbu. Klidně mezi diváky vypusť víc verzí, pokud si nebudeš jistý/á, která je podle tebe lepší. Co by sis měl/a u videa vzít k srdci? Jestli ho lidé dokoukali do konce, jestli se nenudili a dozvěděli se vše podstatné, cos jim chtěl/a říct. Pokud bude na diváky příliš dlouhé, krať s kritickou úvahou – neusekávej ho v půlce příběhu.

Potřebuješ video, které bude kvalitní, krátké, výstižné, komplexní a bude obsahovat myšlenku, kterou lidi zaujmeš. Videem prodáváš sebe jako autora, knihu i zapálení do projektu a vytváříš i image celého tvého projektu. Video je tvojí vizitkou a zrcadlí kvalitu tvojí knihy. Proto mysli na to, ať je tvůj video obsah stejně jedinečný jako ty i tvoje kniha, protože to, co fungovalo u jiných knih a lidí, nemusí a nejspíš ani nebude fungovat u tebe.