Jak na autorská čtení aneb Akce, které jsou dostupné pro každého a nevyžadují finanční investice

Chceš svou knihu představit čtenářům osobně? Chceš si společně s nimi o knize popovídat a nalákat je? Uspořádej autorské čtení! Neboj, není na tom nic složitého a dá se to zařídit i bez finančních výdajů. Autorka Nela Mičková připravila ucelený návod, jak na to. Nela již na Pointě vydala knihu Království v kameni a brzy jí vyjde i pokračování s názvem Trhliny v kameni.

K čemu takové akce jsou?

Autorská čtení jsou výborný způsob, jak rozšířit povědomí o svojí knížce a nalákat nové čtenáře. Je to také příjemná příležitost, jak navázat osobní kontakt se svými dosavadními čtenáři. Dále především začínajícím autorům poslouží jako příprava na akce větší – je to totiž skvělý trénink pro mluvení o knize na veřejnosti. Mohou ale také dokonce napomoct různým institucím – například školám tím, že jejich žáky inspirují a obohatí výuku o něco neobvyklého, nebo mohou oživit společenský program knihoven.

Výhoda komorních čtení aneb Zvládneš to i ty!

Velkolepé akce, nákladné křty a velké davy vypadají na sítích sice hezky, ale možná tě trochu děsí – ať už proto, že s psaním teprve začínáš (sotva jsi vydal(a) první knihu nebo ji teprve budeš pouštět do předprodeje), anebo jednoduše proto, že jsi introvert(ka), či dokonce vystupování před lidmi nesnášíš a máš z něj strach. Taky si říkáš, jak všechno tohle zařídíš, kolik tě to bude stát… Věř mi, nepotřebuješ žádné megaakce, aby ses spojil(a) se čtenáři a svou knihu si pořádně užil(a). Stačí ti útulný prostor, místo desítek či stovek lidí klidně deset návštěvníků, a taková událost ti vlastně zůstane v srdci nejspíš i déle.

Jaké to má výhody?
  1. Budeš mít prostor věnovat se všem a celkově bude akce mnohem „rodinnější“ a bude mít mnohem uvolněnější atmosféru.
  2. Nebudeš tak nervózní. Vlastně věřím, že se na akci budeš víc těšit než se bát, i když nejsi zvyklý (zvyklá) vystupovat na veřejnosti.
  3. Finanční nenáročnost. Nechceš řešit pronájmy prostor, občerstvení a podobně? U takových autorských čtení většinou nic podobného zařizovat nemusíš. Třeba pro mě to ze začátku byla jediná možnost, protože jsem s prvními čteními začala už v druháku na gymplu.
Autorské čtení na základní škole, zdroj: archiv autorky

Kde autorské čtení uspořádat?

Možností je hodně a lze vymyslet spoustu kreativních míst, ale pokud budu mluvit z vlastní zkušenosti – mně se na taková čtení osvědčily knihovny a školy. Pořádala jsem například dvě autorská čtení v Městské knihovně v Praze, kde jsou za takové akce rádi a zpestří tím svůj program pro veřejnost.

Navštěvování škol je pak zase něco úplně jiného… Osobně mě na tom nejvíc baví, jak moc studenty knižní tvorba inspiruje, jak i v dnešní době plné sociálních sítí, počítačových her a běžného odporu ke knihám studenty kniha nadchne, vzbudí v nich spoustu otázek, a dokonce některé přiměje začít číst! Ale tady jde hodně o cílovou skupinu tvé knihy – já se při podobných přednáškách a autorských čteních soustředím na druhý stupeň základní školy, kde hodně vidím, jak to ve studentech cosi rozsvítí… Navíc píšu žánr young adult, takže se mi školy v tomto ohledu přímo nabízejí. Ale i pokud píšeš pro dospělé, můžeš studentům třeba přednášet o tom, jak se taková kniha vydává, starším vykládat o knižním marketingu nebo propagaci a nemusíš se přímo soustředit jen na svou knihu. Když na ni odkážeš, je šance, že zaujmeš učitele či rodiče, kterým budou o přednášce děti vyprávět.

Dalším hezkým místem, kde jsem si čtení také moc užila, je rodný dům (a dnes už muzeum) Vítězslava Hálka v Odolené Vodě. Zkrátka fantazii se meze nekladou, tak se neboj zkusit oslovit i menší podniky z úplně jiného soudku!

Autorská čtení v kavárnách jsou také skvělý nápad. Dá se najít hodně kaváren, které podobné akce dokonce pořádají pravidelně, a budou rády, když se jim ozveš. Přece jenom si tím pomáháte vzájemně – nejenže získáš prostory pro čtení a potenciální nové čtenáře, ale kavárna získá nové zákazníky!

Autorské čtení v rodném domě a dnes muzeu Vítězslava Hálka pro Základní školu Vítězslava Hálka Odolena Voda, zdroj: archiv autorky

Jak si čtení domluvit?

Já jsem měla štěstí, že v podstatě většina institucí navrhla autorské čtení mně, a to poté, co jsme komunikovali z nějakého jiného důvodu. Ale vážně o nic nejde… To nejhorší, co se ti může stát, je, že tě odmítnou a půjdeš hledat jiné místo, nic horšího tě nepotká! Autorská čtení jsou přínos pro obě strany, takže komunikuj jako se sobě rovným kolegou. Rovnou v návrhu (mailem, zprávou, telefonátem, co ti vyhovuje) můžeš nadhodit nějaké zpestření programu (řekneme si níže), jak dlouho by asi akce trvala, jak by probíhala…

Jak pozvat čtenáře a zajistit, aby nebylo prázdno?

Na začátek je třeba podotknout, že prvních pár čtení asi prázdno bude. Nestresuj se, když ti přijde osm lidí, o to větší pro tebe bude mít každý z nich hodnotu a živěji si je zapamatuješ.

Sdílej akci na svých sociálních sítích s dostatečným předstihem, zdůrazni, že na akci jsou vítáni všichni a nejedná se o událost, kam je třeba pozvánka či vstupenka. Popros třeba danou instituci, aby čtení nasdílela i ona. Například v knihovnách ti rádi vyjdou vstříc. Buď ti sami nabídnou, že k akci vytvoří plakátek, nebo jim nějaký dodej ty. Připomeň, kdy (a že vůbec) se akce koná, víc než jednou, lidem ta informace zapadne a na čtení zapomenou. Taky doporučuji nevybírat termín, kdy se koná jiná veřejná akce. Třeba mně se hezky povedlo trefit den, kdy se drtivá většina lidí z mého okruhu účastnila úplně odlišné akce, tak to promysli líp než já… 🙂

V případě čtení na školách to pak typicky funguje tak, že ti škola přidělí nějakou třídu či třídy. Ty jako autor nikoho nezveš a publikum máš rovnou zajištěno.

Autorské čtení v knihovně, zdroj: archiv autorky

Program aneb Co vlastně říkat?

Tohle hodně záleží na tobě a tvých prioritách, ale autorské čtení obecně znamená předčítání úryvku či více úryvků z tvé knihy.

Představení

Na začátku nezapomeň knihu stručně představit, shrnout, přeříkat vlastními slovy anotaci (doporučuji to nečíst ze zadní strany knihy, to nepůsobí dobře), klidně říct pár slov o sobě, jak ses k psaní dostal(a), kolik knih máš za sebou, před sebou, v procesu…

Autorské čtení

Vyber takovou část, abys neprozradil(a) příliš z příběhu, ale zároveň takovou, kterou čtenáře zaujmeš a kde už o něco půjde. Nemusí se jednat o první kapitolu, klidně můžeš číst od poloviny knihy, je to na tobě. Ukázka by ale neměla být moc dlouhá, zaprvé by čtenáři usnuli, zadruhé ani pro tebe nebude příjemné předčítat dlouhou dobu. Přece jenom to může být náročné – nejde pouze o monotónní přednes. Mnohem lépe působí, když se vcítíš do rolí, navazuješ s publikem oční kontakt atd. Podle mě je takových 15 až 30 minut čistého čtení ideální doba. Ukázky můžeš třeba proložit komentáři, ať to trochu oživíš. Připrav si pár ukázek navíc na „přídavky“. Z vlastní zkušenosti vím, že je lidi budou chtít slyšet, takže se čtení může protáhnout i na delší dobu.

Prostor na dotazy

Autorské čtení není jenom o čtení, ale taky (a spíše především) o komunikaci se čtenáři. Počítej s časem na debatu, zodpovídání dotazů (vždycky budou, i když ze začátku můžou být čtenáři zamlklí… věř mi, nikdo tě nenechá po těch 30 minutách odejít a šmytec). Z mojí zkušenosti je na dotazy třeba tak dvakrát víc času než na čtení, hlavně na školách.

Autorské čtení v Městské knihovně v Praze na Proseku, zdroj: archiv autorky
Podepisování knih

Na závěr si můžeš vyhradit čas na podepisování knížek, pokud si někdo nějakou přinese, čtenáře obejít a popovídat si s nimi mezi čtyřma očima. Mnozí se stydí pokládat dotazy přede všemi a chtějí se zeptat až tebe osobně. Taky můžeš přinést nějaké knihy k prodeji, pokud ti to instituce umožní (třeba do škol se to nehodí).

Doprovodný program

Je spousta způsobů, jak akci oživit. Neboj se využít své jiné talenty, záliby nebo popros kamaráda hudebníka, ať ti na čtení přijde něco zahrát. Nebo pokud na něco hraješ nebo zpíváš, zpestři si akci sám (sama)! Není to však nutnost. Třeba já taky dlouho přemýšlím, že bych na nějaké akci zakomponovala svoji dovednost hrát na klavír. Jednou na to málem přišlo, ale upřímně – ještě jsem se k tomu neodvážila. Třeba budeš statečnější než já a tuhle možnost využiješ. 🙂

Celkově ti akce zabere tak hodinu a půl až dvě. Pokud se hodně rozvášníte při diskusi, tak klidně i víc.

Je normální být nervózní!

Ano, budeš nervózní. Ano, asi máš z čeho. Ale chceš slyšet tajemství? Všichni ti lidé do posledního přišli, protože tě chtějí slyšet (v případě škol by se o tom dalo spekulovat, ale přinejmenším díky tobě studenti přijdou o část výuky). Přišli, aby si tě poslechli, aby tě viděli a promluvili si s tebou. A jestli i tohle je pro tebe důvod, proč se stresovat, tak věř, že to nikomu z nich nebude vadit. Budou mít radost, že se s tebou mohli setkat. Je to dárek pro ně zrovna tak jako pro tebe. Koneckonců tohle je přece tvůj splněný sen, nebo ne?

Nela Mičková

Je studentka víceletého gymnázia se zálibou v biologii. Ve volném čase se kromě studia a psaní (které toho času dost sebere, protože zahrnuje taky neustálé ztrácení se v hlavě a nekonečné chození po pokoji) věnuje plošné i prostorové tvorbě (vedle gymnázia navštěvuje uměleckou školu), pilates, posilování, wellness obecně a nimrání se ve všem neobvyklém a složitém. První knihu dokončila ve třinácti letech, jednalo se o první díl nikdy nezveřejněné trilogie, ale její první vydanou knihou je právě první díl duologie Království v kameni. A doufá, že zdaleka není poslední!

Chceš si také splnit svůj sen? Vydej knihu s Pointou! Zajistíme ti tisk, ISBN i distribuci do knihkupectví.