Proč je dobré mít psací rutinu a jak na to?

Už dlouho píšeš, ale stále se ti nedaří knihu dokončit? Pomoci by ti mohla psací rutina. Představ si, že každý den napíšeš jednu normostranu textu. Za rok tak můžeš mít napsaný celý román! To zní skvěle, že?

Jde jen o to, začít o psaní přemýšlet víc jako o řemesle spíše než o kreativní činnosti, která se s trochou štěstí sama od sebe občas odněkud vynoří. Udělej si ze psaní zvyk. Je to jako s čištěním zubů. Jako malému dítěti se ti do toho nechtělo, ale dnes je to přirozenou součástí tvého dne. Stejně tak to může být se psaním, jde jen o to, proces tvorby zautomatizovat. Pravidelným psaním potom nejenže získáváš praxi (zlepšuješ svou schopnost vyjadřovat myšlenky, strukturovat text a vyladit svůj styl), ale zároveň učíš svou mysl snáze přepnout do kreativního režimu. A nejen to, pravidelné psaní také posílí tvou sebedůvěru. Čím víc budeš psát, tím víc budeš věřit, že jsi schopen (schopna) dosáhnout svého cíle! A jak tedy na to?

1. Stanov si cíl

Rozmysli si, čeho chceš dosáhnout, a stanov si konkrétní cíl. Chceš třeba během jednoho roku dokončit knihu? To je určitě možné. Při nastavování cíle buď maximálně realistický (realistická) a nezapomeň zohlednit své časové možnosti.

2. Vytvoř si plán

Naplánuj si, kdy a jak často budeš psát. Chceš psát pravidelně každý den, obden, nebo jeden den v týdnu? Zjisti, jaký čas ti nejvíce vyhovuje, a vyznač si pravidelný časový blok do svého elektronického nebo papírového kalendáře.

3. Začni malými kroky

Připadá ti to jako velké sousto? Začni pomalu. Zkus psát každý den třeba jen 10 minut a postupně čas navyšuj.

4. Najdi si vhodné místo na psaní

Najdi si klidné prostředí, ve kterém tě nic nerozptyluje. Může to být doma u pracovního stolu nebo například v tiché kavárně či knihovně. Zkrátka kdekoliv, kde budeš moci pravidelně psát a nic tě tam nebude rušit. Ukliď všechno, co tě rozptyluje, zapal si třeba vonnou svíčku, udělej si dobrý čaj nebo kávu, pusť si inspirativní playlist. Zkrátka cokoliv, díky čemu se budeš cítit dobře. Pomůže ti to s upevněním rituálu.

5. Buď trpělivý (trpělivá)

Nečekej okamžité výsledky. Pravidelné psaní vyžaduje trpělivost a velkou dávku disciplíny. Zpočátku to bude náročné a ne vždycky ti to půjde. Mysli ale na svůj cíl a věř, že se tvá práce vyplatí.

Pravidelné psaní je klíčovým prvkem úspěchu každého spisovatele. Mezi slavné spisovatele, kteří měli nebo mají nastavenou psací rutinu, patří například Ernest Hemingway, Haruki Murakami nebo Kurt Vonnegut a spousta dalších. Něco na tom tedy asi bude, co říkáš? Nečekej na ideální okamžik, zkus začít ještě dnes. Zvol si čas i místo a pusť se do toho!

Knihu už máš napsanou? Tak se rovnou zaregistruj a splň si sen o vydané knize!