7 věcí, které možná děláš a brzdí tě v tvůrčím procesu

Nedaří se ti zrovna psát? Máš takzvaný tvůrčí blok? Nebo už jsi dokonce napsal(a) celou knihu, ale stále leží na dně šuplíku? Možná ses zasekl(a), protože děláš některé z těchto věcí:

1. Na svou tvorbu se neustále díváš očima ostatních

Bojíš se, že bys mohl(a) dostat negativní recenzi na Databázi knih a tvá kniha by se čtenářům nemusela líbit? Negativní recenzi bohužel dostane v životě každý autor. Žádná kniha se totiž nemůže zalíbit úplně všem. A i když je to nepříjemné, dobrá kritika ti může pomoci se v psaní zlepšit.

💡 TIP: Dej svůj rukopis přečíst betačtenáři. Nebo hned několika! Betačtenář ti dá upřímnou zpětnou vazbu z pohledu cílové skupiny nebo z perspektivy oddaného fanouška žánru, kterému se věnuješ.

2. Nepíšeš, dokud nemáš hodiny volného času

Dokud nemáš třítýdenní dovolenou nebo třeba letní prázdniny, na psaní v podstatě nesáhneš. Potřebuješ mít úplně čistou hlavu od všech povinností, abys k psaní konečně usedl(a).

💡 TIP: Začni psát pravidelně. Pokud třeba plánuješ psát každý den, urči si pevný čas, kdy se budeš psaní věnovat. Nastav si například ve svém elektronickém kalendáři pravidelný časový blok, který bude dedikovaný pouze psaní. Stačí třeba jen 30 min na každý den. Pokud se ti zdá, že se do psaní nemůžeš dostat, dej si pauzu. Někdy je potřeba si od psaní odpočinout a vrátit se k němu s novou energií.

3. Neustále své texty procházíš a přehnaně přepisuješ

Pořád se vracíš na začátek svého rukopisu a přepisuješ? Text se dá vybrušovat donekonečna a možná ti nebude připadat dost dobrý ani po měsících přepisování.

💡 TIP: Nikdo není dokonalý a každý text může mít nějaké nedostatky. Mysli na to, že na tvém rukopisu budou později pracovat ještě redaktor a korektor, kteří ti text pomůžou vyšperkovat.

4. Své texty nikdy nikomu neukážeš

Neboj se jít s kůží na trh. Publikum ti dá rychlou zpětnou vazbu, díky které například zjistíš, jaké skupině lidí by se tvá kniha mohla líbit. Možná dokonce najdeš komunitu, která řeší podobné problémy jako ty, a budete si moci vzájemně pomoct.

💡 TIP: Založ si profil na sociálních sítích. Sdílej svou tvorbu, sdílej své tajné tipy i překážky, na které narážíš, a vybuduj si komunitu, která s tebou bude souznět.

5. Nepíšeš, dokud nedostaneš perfektní nápad

Nevíš, o čem zrovna psát, a tak raději nepíšeš vůbec? Nečekej, až tě „políbí múza“. Piš o tom, co tě zrovna baví. Vyprávěj příběh, který ti bude připadat zajímavý a sám (sama) by sis chtěl(a) takový přečíst.

💡 TIP: Zkus si například vzpomenout na svou nejoblíbenější knihu nebo na své spisovatelské idoly. Uniklo jim někde něco? Co nestihli vytvořit? Co by se dalo vylepšit? Kdyby se všichni tví oblíbení spisovatelé sešli v jedné místnosti a spolupracovali pod tvým vedením, co byste společně vytvořili?

6. Čekáš, až najdeš svůj vlastní styl

Hledání vlastního stylu je proces, který vyžaduje praxi a experimentování s různými přístupy a technikami psaní.

💡 TIP: Inspiruj se svými vzory. Můžeš zkusit například napsat fanfikci. Abys ale od napodobování nakonec vykročil(a) k vlastnímu stylu, bádej nad místy, kde se oproti původnímu dílu tvé texty liší. Zkus se na tato místa zaměřit a postav na tom své vlastní dílo. Teprve tím, že dílo svých idolů proměníš v něco nového, dáš světu to, co mu můžeš dát jen ty a nikdo jiný.

Více tipů k nalezení svého autentického hlasu a stylu psaní jsme sepsali v článku: Jak najít vlastní styl psaní.

7. Neustále začínáš nové projekty, ale nikdy žádný nedokončíš

Máš rozepsaných několik knížek, v jejichž psaní si skončil(a) v první nebo druhé kapitole? Nebo dokonce dojdeš jen k nápadu na skvělý příběh, ale nikdy pořádně nezačneš s jeho sepisováním?

💡 TIP: Stanov si cíle. Naplánuj si, co chceš během jednoho týdne, měsíce, nebo dokonce roku dokončit. Pomůže ti to udržet si motivaci a soustředit se na to, co je důležité. Tvé cíle by měly být realistické a dosažitelné, aby tě neodradily od psaní. Měj přitom neustále na paměti, proč chceš psát. Připomínej si, co tě na psaní baví.

Chceš si splnit sen o vydané knize? Tak se rovnou zaregistruj!