Jak na knižní dárky. Podpoř malé knihkupce, nové autory a sáhni do vlastní knihovny

Kniha jako vánoční dárek: za nás ideál. Někde je to skoro nutnost a uctívaná tradice, jinde příjemné zpestření mezi ponožkami, parfémy a lahvemi alkoholu. Jak ale pro každého vybrat ten správný titul? A jak dávat knihy opravdu od srdce?

Text: Viola Černodrinská

Ačkoli ze všech stran slýcháme, že přestáváme číst, není to s náma tak zlý. Údaje Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) rok co rok dokazují, že Češi na tištěné knihy nezanevřeli. Jen za rok 2018 dosáhl prodej osmi miliard korun a vyšlo 15 500 titulů. 

Většina z nás stále dává přednost klasické papírové podobě knížek a celých 66 procent lidí letos plánuje jejich nákup pod stromeček. Pokud mezi ně patříš i ty, přinášíme ti pár užitečných rad, jak na jejich výběr. A vůbec, jak být lepším a zodpovědnějším knihomolským Ježíškem.

1 •— Vyber si malá milá knihkupectví

Možná nemají tak širokou nabídku knih, zato mají osobní přístup. Navíc tím podpoříš nezávislý byznys. Podle zprávy SČKN za posledních pět let Česko zchudlo o 130 nezávislých knihkupectví a beze změny přístupu státu, krajů a měst prý bude smutný trend pokračovat.

2 •— Nesnaž se lidem vnutit svůj vkus

Má tvůj děda rád laciné detektivky, máma ezo literaturu a sestra kuchařky Ládi Hrušky? Proč ne. Knihu vybírej podle stávajícího vkusu toho, koho chceš obdarovat, ne podle toho svého.

3 •— Sleduj knižní žebříčky

Pokud nevíš, co dotyčný rád čte, pořiď si aplikaci Goodreads a inspiruj se žebříčky nejlepších knih za rok 2019. Aplikace propojuje knihomoly z celého světa, a ty tak můžeš vidět nejen co čtou tvoji přátelé, ale taky třeba co zrovna louská knihomol na druhé straně zeměkoule. Součástí jsou i hodnocení každého titulu. Podobně funguje například české Booxy a vlastní žebříčky sestavuje i Databáze knih. Schválně, jestli uhodneš, které knihy u českých čtenářů momentálně vedou.

4 •— Inspiruj se tím, co čtou slavní

Zrovna nedávno jsme o tom psali. Vášnivými čtenáři jsou Elon Musk, Michelle Obama i Beyoncé. A co je pro oddaného fanouška víc než naslouchat skladbám oblíbené popové divy a k tomu číst knihu podle jejího gusta?

Takhle nějak budeš vypadat v očích svých blízkých, až rozbalí tvou knižní nadílku.
Foto: Pete Sekesan / Wikimedia Commons

5 •— Kup si jednu knihu i pro sebe

Nákup se stane příjemnějším a předejdeš vlastní projekci do výběru.

6 •— Napiš do knihy věnování

Něco od srdce. Určitě i tebe někdy mile překvapil vzkaz v knize, kterou jsi dostal(a) před lety a mezitím jsi úplně zapomněl(a), od koho. Tak zkus něco pěkného pro své blízké narafičit i ty.

7 •— Věnuj knížku z vlastní knihovny

Pokud chceš ušetřit čas, peníze i vlastní nervy, a přesto dát něco hodnotného, inspiruj se islandským zvykem a zapátrej u sebe doma. Islanďané knihy pod stromečkem milují, v rámci tradice dokonce někdy namísto regálu v knihkupectví sáhnou do vlastní knihovny a darují z ní svůj oblíbený titul. Takže pokud 23. prosince zjistíš, že nestíháš, není všemu konec.

8 •— Daruj knihu, která ještě nevyšla

Podpořit vznik knihy v předprodeji je snadné. O to lákavější, že kromě dobrého pocitu z toho, že jsi někoho posunul(a) blíž k jeho snu a dalšího obdaroval(a), ještě získáš navíc některou z hodnotných odměn. Je to prostě win-win-win. A na Pointě je vždycky z čeho vybírat.

Pořizuješ dárky právě na Pointě? Objednávej do 15. prosince, pozdější objednávky budeme odesílat v lednu. Nebo zvol osobní odběr. Knihy vydáváme do 19. prosince včetně a potom zase od 6. ledna.