Tradiční pohádky v nové formě? Zkus aplikaci Readmio

zábavné čtení dětem

Už jsi slyšel(a) o Readmiu? Jde o aplikaci, která funguje na principu rozpoznávání řeči a při čtení nahlas doplňuje dětské příběhy interaktivními prvky (hudbou a zvuky).

Cílem zakladatelů slovensko-amerického startupu bylo využít technologii tak, aby nalákali děti na něco nového a zajímavého a přiměli rodiny trávit více času dohromady při čtení. To se jim povedlo. Aplikace si získala spoustu fanoušků, zatím má přes 50 tisíc stažení a vysoké hodnocení na Google Play i App Store. Pokud chceš dětem přiblížit lidovou tvorbu moderní a hravou formou, můžeš si ji zdarma stáhnout i ty.

Chceš se dozvědět víc? Přečti si rozhovor s jedním ze zakladatelů aplikace Ilyou Novodvorskym.

Můžeš nám krátce představit aplikaci Readmio?

Readmio je bezplatná mobilní aplikace. Pomáhá rodičům, prarodičům a všem, kteří pravidelně čtou dětem, oživit pohádky autentickým zvukovým doprovodem. Čtení je v aplikaci doprovázeno zvukovými efekty, které podtrhují konkrétní momenty v příběhu.

zakladatelé Readmia

Zakladatelé Readmia: Radoslav Rajčan, Jozef Šimko, Ilya Novodvorskiy a Martin Bruncko

Kdy a jak vznikl nápad vytvořit Readmio?

Myšlenka vznikla v roce 2019 při jednom z rozhovorů s přáteli. Chtěli jsme přijít s něčím, na co budeme moct být hrdí a co umožní rodinám trávit více času společně. Dostali jsme nápad poskytnout rodičům hudební a zvukový doprovod k pohádkám, které budou číst dětem. Chtěli jsme ale, aby přitom nemuseli nic ovládat ani hlídat. Zkrátka aby jen četli a mobil vše ostatní obstaral automaticky, třeba simuloval šplouchání vody, když rodič přečte, že hrdina právě něco hodil do řeky.

Výhoda byla, že část z nás, čtyř zakladatelů, pracovala ve vývojářské společnosti INLOOPX a další měl mnohaleté zkušenosti v oblasti vydavatelství. Vývoj aplikace byl ale i tak dost náročný a trval rok a půl. Kromě vývojářů se na aplikaci podíleli překladatelé, korektoři nebo tvůrci obsahu pohádek.

Proč právě propojení hudby a čtení?

Naším záměrem bylo propojit technologii se čtením, ne nutně s hudbou. Velmi dobře si uvědomujeme hodnotu lidové tvorby, a proto jsme se rozhodli osvěžit a přiblížit ji dětem moderní a hravou formou. Pomocí technologie rozpoznávání řeči čtené příběhy doslova ožívají. Každá pohádka je díky specifickému zvukovému podkresu originální a čtenáři i posluchači si příběh dokážou představit živěji a barvitěji, mohou se takřka stát jeho součástí.

Zkusíš přiblížit, jak mohu jako rodič s aplikací pracovat?

Je to opravdu velmi jednoduché. Po stažení aplikace si vybereš jazykovou mutaci a pohádku podle věkové kategorie nebo třeba tématu. Když daný příběh čteš nahlas, aplikace začne automaticky přehrávat ve vybrané okamžiky doprovodnou hudbu a zvuky, které doprovázejí děj. Readmio tak začne simulovat například zurčení potoka, praskání v krbu nebo zpěv ptáků. Všechny zvuky se samy automaticky aktivují hlasem čtenáře, není třeba mačkat žádná tlačítka. Rozpoznávání řeči funguje navíc i offline, pohádky tak můžeš číst v podstatě kdekoliv a kdykoliv.

Aplikace Readmio

Aplikace Readmio

Jaké pohádky v aplikaci najdu?

Aplikace obsahuje více než sto pohádek a jejich počet plánujeme neustále rozšiřovat. Příběhy jsou rozděleny do různých kategorií, vybírat můžeš z lidových pohádek z Číny, Finska, Afriky, Peru, ale i z Česka nebo Slovenska. V aplikaci jsou jak příběhy známých autorů, například Hanse Christiana Andersena, bratří Grimmů či Ezopovy bajky, tak i těch méně známých, a to ve třech jazycích: češtině, slovenštině a angličtině. Volit můžeš nejen podle tématu, ale i věku dětí, kterým chceš číst. Větší děti si pohádky mohou číst klidně samy.

Máte s aplikací nějaké další plány do budoucna?

Aplikaci neustále rozšiřujeme o nové příběhy. Přidáváme aspoň dvě nové pohádky ve všech jazycích za týden. Navíc plánujeme přidávat další jazykové mutace a rozšířit výběr pohádek o nové typy.

Zaujala tě aplikace Readmio? Na nic nečekej a stáhni si ji ještě dnes. Pokud se chceš dozvědět víc, podívej se přímo na stránky projektu.