6 otázek pro… Janu Bitalovou

„I když své ratolesti všichni bezmezně milujeme, někdy nám z nich jde hlava kolem,“ říká Jana Bitalová, která má v předprodeji knihu Mámou s humorem. Bavit bude nejen vystresované (a přesto milující) rodiče. A co baví Janu?

Ke které knize máte nejblíž a proč?

Momentálně jsem okouzlená sérií Hřbitovní královna od Amandy Stevens, právě dočítám druhý díl. Hlavní postava restauruje hřbitovy, takže nechybí magično ani napětí. Napadá mě také série Aristokratka od Evžena Bočka, kastelána zámku Milotice. U některých dílů jsem se smála tak, že doma panovalo podezření, jestli jsem se nezbláznila.

Ale mohla bych pokračovat… Zlomovou knihou pro mě byla Remarquova Jiskra života, kterou mi na základce dala přečíst kamarádka. Od té doby se aktivně zajímám o otázku holokaustu. Psala jsem na tohle téma i bakalářskou a magisterskou práci, dodnes občas dobrovolničím v Nadačním fondu obětem holokaustu.

Jaká je vaše oblíbená kniha z dětství?

Je to knížka, kterou už několik let marně hledám. Ač jsem prošmejdila všechna možná místa včetně půdy na chalupě, nepodařilo se mi ji najít. Byla to velmi stará pohádka, kterou mi četla prateta. Hlavní postavou byl skřítek. Matně si vzpomínám, že měl najít srdíčko a na konci ho našel v podobě květiny, která má kvítka ve tvaru srdcí. Byla to dojemná a krásná pohádka, trochu jako Malý princ. V mojí dětské duši vzbuzovala velké emoce, proto jsem ji chtěla i pro dceru, ale bohužel jsem ji zatím nikde neobjevila.

Kdybyste se mohla setkat s jakýmkoliv žijícím či zesnulým spisovatelem, kdo by to byl a proč?

Z českých bych se ráda znovu setkala s panem Lustigem. Jeho pozitivní přístup k životu byl inspirativní. A navíc člověku dodal energii, ta z něj přímo sálala. Ze zahraničních by to byl John Lennon, který napsal několik knih, to se docela málo ví. A zatímco o hudbě a politice s ním vedli spoustu rozhovorů, téma knih je u něj spíše okrajové. Škoda.

Preferujete knihy v originále, nebo si ráda přečtete český překlad?

I když se někdy snažím číst v angličtině, zatím si bohužel užiju knihu jen ve svém mateřském jazyce.

Čtečka, nebo kniha?

Kniha, jedině kniha!

Kde nejradši a nejčastěji čtete?

Úplně nejvíc na cestách do práce. Kolegyně ze mě mají legraci, protože do redakce přicházím s nosem zabořeným v knize a zdravím je až ve chvíli, kdy dočtu stránku.

Zajímá tě, jak proměnit svůj rukopis v knižní projekt a jak se co nejlépe připravit na předprodej? Tady ho najdeš, stručně a jasně vysvětlený!

Pokud rukopis teprve dopisuješ nebo ho máš hozený v šuplíku a nevíš, co dál se svým snem vydat knihu, přidej se k nám. Vydej ji s Pointou, která ti se vším kolem vydání knihy pomůže a dá ti další návody, jak celý proces úspěšně zvládnout.