Literární brunch vol. 7

Cítíš to horko? Není to jen blížící se léto, ale především teplo vycházející z tiskáren. Právě v těchto dnech nám do kanceláře chodí jedna kniha za druhou. A řekl bych, že ani nepřeháním. O nebi a zemi, Na klepadle, Letuška z economy… To jsou všechno úspěšné předprodeje, které se postupně přetavily do skutečných knih. A ty si nyní můžeme společně s jejich tvůrci i tebou prohlédnout, osahat, očichat.

Chceme, abys měl(a) přehled nejen v literárním světě, ale taky v tom našem předprodejovém, ve kterém vznikají knihy začínajících autorů a autorek. Nejnověji můžeš i ty rozhodnout, zda se podaří vybrat na knihu s názvem Toníkovy čmáranice. A o co že jde? Čenda je trochu dement. Trpí lehkou absencí sociální inteligence, nechápe dvojsmyslnost jazyka českého, a tak vznikají trapné momenty. No, nepodpoř to!

Nakladatelství BiggBoss ve spolupráci s UMPRUM vydalo první obsáhlou monografii Hotel Praha věnovanou jedné z nejvýraznějších pražských staveb z konce 70. let minulého století, kterou potkal stejně tragický osud jako proslulý Transgas. Za vznikem 250stránkové publikace, která vznikala tři roky, stojí sochař a publicista Pavel Karous a provokativní obálku zpracoval Vladimir 518. Podívat se na knihu můžete na webu nakladatelství.

V čem je Pointa? Pravidelné vzdělávací večery nejen pro začínající autory, kteří u nás chtějí vydat svou knihu. Každý měsíc se věnujeme jinému tématu, tentokrát se zaměříme na sazbu – jeden ze zásadních předpokladů kvalitní knihy. Irena Macháčková, která pracuje v polygrafickém ateliéru AGAMA s už 24letou tradicí a zkušeností, tě provede workshopem, díky kterému budeš jako autor(ka) mít jasnější představu o tom, co je k přípravě knihy potřeba. V případě, že se chceš workshopu zúčastnit, zakup si svou vstupenku.

Ve dnech 14. až 16. června se bude konat už šestý ročník Bratislavského knižního festivalu BRaK, nově v prostorech bývalé chemické průmyslovky Nová Cvernovka. Tématem letošního ročníku je melancholie a zemí, na kterou bude festival zaměřen, se stane Maďarsko. Chybět nebudou ani nakladatelé z Čech a čeští autoři a autorky figurují i mezi hosty – Petr Borkovec, Vojtěch Matocha, Marek Šindelka či Radka Denemarková.

Ještě několik dní máš možnost podpořit vznikající knížku, respektive dvě knihy v jednom, Bílé zlato a Lovec trofejí (dva případy Alice Angelové). V prvním příběhu řeší Alice vraždu pašeráka slonoviny a vyšetřování ji zavede až do Afriky. V tom druhém pak policistka pátrá po vrahovi židovské spisovatelky a německé studentky v drážďanské čtvrti Neustadt. Nahlédni do života zajímavé ženy, která bojuje jak v práci, tak ve svém soukromí. Skvělou zprávou je, že autor Roman Němec svůj veškerý výdělek věnuje na ochranu slonů a podporu organizace Save Elephants.

Zajímá tě, jak proměnit svůj rukopis v knižní projekt a jak se co nejlépe připravit na předprodejTady ho najdeš, stručně a jasně vysvětlený!

Pokud rukopis teprve dopisuješ nebo ho máš hozený v šuplíku a nevíš, co dál se svým snem vydat knihu, přidej se k nám. Vydej ji s Pointou, která ti se vším kolem vydání knihy pomůže a dá ti další návody, jak celý proces úspěšně zvládnout.