Literární brunch vol. 5

Zdravím všechny knihomoly a knihomolky. Protože vás baví číst literární brunch, rozhodli jsme se, že jej budeme psát častěji. Odteď se tedy můžeš těšit na pravidelnou dávku knižních novinek co dva týdny. Ano, pozornější čtenář(ka) může namítnout, že tak to bylo kdysi na začátku. Já nemůžu nesouhlasit, jednoduše zkoušíme, co je lepší. Tentokrát si přečteš o dvou knižních akcích, jedné nehezké ceně a dostaneš tip na kvalitní články o literatuře.

Až do 19. června můžeš zhlédnout práce světoznámé ilustrátorky a autorky dětských knih Renáty Fučíkové. V Galerii novorenesanční Villy Pellé je k vidění výstava Příběhy/Stories, která nabízí přes dvě stovky děl, ale i hravá zákoutí pro děti a bohatý doprovodný program. Najdeš zde výběr z autorčina opusu magnum Historie Evropy, obrazové putování a část půvabných ilustrací ke knize Václava Cílka Krajiny domova či ilustrace k Obrazům ze Starého zákona či ke Starým pověstem českým a moravským. Návštěvníky potěší i „bludiště našimi dějinami“, kde můžeš najít obrázky z knih, jako je Karel IV., Hus a Chelčický či Tomáš Garrigue Masaryk. V neposlední řadě je zde i opravdu speciální pokoj. Na základě jedné z ilustrací pro knihu Radka Malého Franz Kafka – Člověk své i naší doby vznikl skutečný pokojíček Řehoře Samsy, postavy z povídky Proměna. Díky tomu si zde může kdokoliv z návštěvníků výstavy k Řehořovi přisednout, půjčit si knížku z místní knihovničky a třeba si v klidu přečíst některé z děl, na kterých za svůj život Renáta Fučíková pracovala.

Znáš České literární centrum? Funguje od ledna 2017 a možná je známější spíše pod zkratkou CzechLit. Jeho cílem je soustavná a systematická propagace české literatury a knižní kultury. Za úkol má i spojovat jednotlivé aktivity a instituce literární kultury, zviditelňovat českou literaturu a knižní kulturu v zahraničí i u nás, pomáhat rozvíjet a naplňovat její funkci nositele společně sdílených hodnot a témat v národním i mezinárodním kontextu. Na webu centra najdeš také seznam aktuálně přeložených českých knih. Díky němu se dozvíš, že v poslední době v němčině vyšla Hájíčkova Dešťová hůl či Pérák Petra Stančíka. Ještě zajímavější jsou pak články o tématech měsíce. Tématem února byly literární kavárny, což je pro mě osobně velmi lákavé. Mrkni na to.

Musím zmínit jednu příjemnou novinku. Redesignovali jsme hlavní stránku našeho webu, která je nyní přehlednější a funkčnější. Klikni na www.pointa.cz, a uvidíš to na vlastní oči! A když už tam budeš, nezapomeň se podívat na aktuální předprodeje a ideálně rovnou některou potenciální knihu podpořit. Třeba Ester a Basilovu pomstu, moderní vtipnou pohádku s detektivní zápletkou pro děti 7+ let. To zní dobře, ne?

Žebříčků nejlepších knih a bestsellerů je celá řada, ale pomyslel(a) jsi někdy na opak? Mám na mysli cenu za nejhorší překlad do češtiny. Ano, takové nemilé ocenění skutečně existuje. Jmenuje se Anticena Skřipec a už 25 let ji udílí Obec překladatelů za překladové dílo, které vykazuje závažné nedostatky v převodu z cizího jazyka do češtiny. Na „oceněné“ se můžeš podívat na webu Obce.

A teď si otevři diář a ke dni 8. června si zapiš – Knihex, Kasárna Karlín (pozn.: vybrat dostatek hotovosti). Cílem knižního jarmarku Knihex je totiž podpora menších nakladatelů a jejich produkce, proto jeho návštěva nemůže zůstat bez zakoupení minimálně tří knih či magazínů. Knihex umožňuje kvalitním menším nakladatelům sejít se a představit se veřejnosti. Je záměrně pořádán v pražském veřejném prostoru, aby se knihy dostaly na čerstvý vzduch a mezi lidi. Knihex se snaží být nejenom knižním trhem, ale také místem, kde se dá příjemně strávit den – dospělí i děti můžou pobýt v odpočinkové zóně, pro všechny je připraven doprovodný program.

Brunch zakončím milou zprávou o úspěchu jedné z našich grafiček. Johana Kratochvílová společně s týmem nakladatelství Teapot před pár dny vyhrála prestižní ocenění Fedrigoni Top Award 2019 za knihu Proměna od Franze Kafky. Kniha získala mezi silnou konkurencí cenu HP Indigo Award za mimořádné skloubení nejmodernější technologie tisku s dokonalým řemeslným zpracováním. Gratulujeme! Mimochodem, Johana Kratochvílová spolupracovala na knihách O nebi a zemi a Psí atlas, obě u nás vyjdou v průběhu června.

Zajímá tě, jak proměnit svůj rukopis v knižní projekt a jak se co nejlépe připravit na předprodejTady ho najdeš, stručně a jasně vysvětlený!

Pokud rukopis teprve dopisuješ nebo ho máš hozený v šuplíku a nevíš, co dál se svým snem vydat knihu, přidej se k nám. Vydej ji s Pointou, která ti se vším kolem vydání knihy pomůže a dá ti další návody, jak celý proces úspěšně zvládnout.