Kde všude bude moje kniha? Jak funguje distribuce knih v Pointě

kde najdeš naše knihy

Často k nám míří otázka, kde všude najdu knihy vydané v Pointě. Budou ve velkých knihkupectvích? A co na pobočce v malém městě? A na e-shopech? Pojďme se na systém distribuce Pointy podívat krok za krokem a odpovědět si na tyhle otázky.

Poté, co kniha úspěšně projde crowdfundingovou kampaní, míří k úpravě knižním kolegům. Když je vyladěna do finální podoby, jde do tisku. Po několika měsících ji autor(ka) voňavou z tiskárny drží v ruce. Těm, kteří knihu podpořili v předprodeji a umožnili její vznik, přijdou výtisky jako prvním. Ostatní směřují do distribuce.

Pro tu Pointa využívá mateřskou firmu Albatros Media, pod jejíž hlavičkou funguje. Ta prostřednictvím vlastní distribuční sítě nabízí knihy z Pointy do všech velkých řetězců, jako je Luxor, Knihy Dobrovský, Kanzelsberger nebo Kosmas. To samé platí pro e-shopy, jako jsou například Martinus nebo Megaknihy.

Bude kniha v knihkupectví, kde běžně nakupuji?

Zajímá tě, jestli knihy z Pointy najdeš i ve svém oblíbeném knihkupectví v menším městě? Jednoduchým vodítkem může být, jestli se v něm obecně prodávají knihy, které vydává Albatros Media. Ten pod sebou má celou řadu nakladatelství, třeba Fragment, Motto, Knihu Zlín nebo Vyšehrad. Pokud v knihkupectví tituly těchto nakladatelů objevíš, znamená to, že je možné do něj objednávat i knihy z Pointy.

Jestli jsou na konkrétní pobočce naše knihy fyzicky, záleží i na manažerovi či manažerce prodejny. Autoři Pointy obvykle komunikují s lokálními knihkupci v místě, kde žijí. Pokud tam mají komunitu podporovatelů, chtějí, aby jim byly knihy k dispozici. To samé platí v případě akcí, jako jsou křty. Ty se někdy konají přímo v knihkupectvích, a proto dává smysl mít na dané pobočce více výtisků pro ty, kteří si je budou chtít rovnou koupit. Tak například naše autorka Jana Rybková měla na začátku září křest knihy Připrav se a leť v Knihách Dobrovský v Auparku v Hradci Králové. Proto se dopředu na dané pobočce domluvila na objednání většího množství výtisků pro účastníky akce.

Kniha Bezpečně nešťastní v Knihách Dobrovský v Olomouci (foto autorky Petry Baštanové)

Najdu knížku z Pointy i jinde než v knihkupectví?

Knihy vydané v Pointě nejsou k mání jen na pultech knihkupců. Výtisky odesíláme do knihoven, ve kterých si je můžeš vypůjčit. Některé tituly jsou k dostání i na jiných místech, vždy záleží na konkrétní knize a jejím tématu. Pokud někdo nemá rád papírové knížky, může si i ty naše samozřejmě koupit v elektronické verzi a stáhnout třeba do čtečky.

  • Knihovny

Výtisky nových knih Pointa vždy odesílá i do knihoven. Jde o Národní knihovnu, Moravskou zemskou knihovnu, Vědeckou knihovnu v Olomouci a Městskou knihovnu v Praze. Právě u nich máš jistotu, že si tu knihu budeš moct vypůjčit. Je možné, že naše tituly objevíš i v jiných knihovnách. Ty si totiž naše knihy, stejně jako tituly od jiných nakladatelů, objednávají dle vlastního uvážení.

  • Neobvyklá místa

U některých titulů dává smysl knihy prodávat i jinde než jen v kamenných obchodech a na e-shopech. Jako příklad lze uvést knihu Prague Coffee Guide Veroniky Tázlerové, která byla k dostání ve vybraných kavárnách. Petr Kovařík zase Sílu hotentota nabízí na prodejnách své sítě čokoládoven a Lucie Oudová, která vydala Dary Pošumaví, zvažuje distribuci do šumavských turistických center.

  • Elektronická verze

Naše e-knihy distribuuje firma Palmknihy, která je nabízí na svém e-shopu a zároveň je dodává všem hlavním prodejcům e-knih, jako je Alza, iTunes, Google Play a podobně. Palmknihy zároveň poskytují naše tituly knihovnám a nabízejí je k vypůjčení i do zákaznických programů firem jako O2 nebo Vodafone.

Části některých našich knih najdeš také v aplikaci StoryMe, která nabízí příběhy na pokračování. Vhodná je, hlavně když nemáš čas na dlouhé čtení, třeba cestou do práce nebo na schůzku.

Všechny knihy, ať už v tištěné, nebo elektronické podobě, si samozřejmě můžeš koupit i přímo na e-shopu Pointy. Pak si je můžeš buď osobně vyzvednout, nebo ti je pošleme kamkoli v rámci Česka a Slovenska.

S Pointou máš možnost distribuci ovlivnit

Jak ses mohl(a) dočíst v jednom z našich předchozích článků, pokud se rozhodneš vydat knihu s Pointou, budeš moct její distribuci navíc sám (sama) ovlivnit. Na výběr budeš mít jeden ze tří modelů, kdy distribuci buď necháš kompletně na Pointě, nebo část knih budeš distribuovat po své vlastní ose.

Už si umíš představit svoji knihu na pultech knihkupců? Zaregistruj se a vydej ji s námi. Rádi ti se vším pomůžeme.