Deset vítězů, žádní poražení. Vydej se s námi do nejúžasnějších knihkupectví světa

Zrovna pracuješ na literární prvotině? Hledáš inspiraci pro psaní nebo aspoň pro čtení? Pro začátek se za ní můžeš vydat do desítky nejpůsobivějších knihkupectví v Evropě, Asii, Jižní a Severní Americe.

Text: Jan Strmiska

 

Jasně, online knihkupci jsou čím dál silnější. Ale s koupí knih je to jako s cestou do kostela. Je to prostě speciální příležitost. Zapátrali jsme po nejúžasnějších chrámech knih, které třeba inspirují tvou příští knihomolskou pouť.

1 •— Největší knižní zahrada na světě

Tehran Book Garden. Teherán, Írán

Velikášské projekty na zelené louce jsou vždycky podivně vzrušující. Tímhle si můžeš zpestřit pobyt v Teheránu, i když v knihovně si bez znalosti farsí moc nepočteš. Navíc se zaměřují především na děti, což je vzhledem k silné cenzuře docela logické. Určitě ale můžeš obdivovat architekturu a o literatuře diskutovat s velice přátelskými místními (na americké autory zapomeň, jestli se nechceš smažit v pekle).

Plochou největší knihkupectví na světě, výběr knih ale možná nejvíc na světě probraný cenzory.
Foto: Real Iran

Plocha komplexu je 65 tisíc metrů čtverečních a je tu samozřejmě i několik divadel, restaurací, modliteben a kin (zajdi si na korejský film, ať je to pořádný kulturní mix). Na střeše je zelený park pro klid na čtení, podle kterého to má všechno jméno. 

A ještě pro jistotu varování: pro Satanské verše, román Persepolis, umělecké porno, a dokonce ani pro Šifru mistra Leonarda do Íránu nejezdi.

Info: Je to u stanice metra Haqqani. Fotky interiéru čekni na Trip Advisoru.

2 •— Nejromantičtější a stále mokré

Libreria Acqua Alta. Benátky, Itálie

V obchodě Acqua Alta (Vysoká voda) slouží jako police pro nové i použité knihy staré lodě. Skvělý kreativní chaos, ve kterém jako výstavní skříň pro starověké encyklopedie postačí i kus schodiště.

Ano, lidé si tu lezou po hlavách. Ale stále jsou Benátky světová romantická jednička.
Foto: Dimitris Kamaras / Flickr

V zadních otevřených dveřích se kocháš pohledem na kanál venku a uvědomuješ si pomíjivost lidského vědění. Opravdová vysoká voda totiž přichází každým rokem, a excentrický majitel a zachránce opuštěných koček proto nejdůležitější knihy uchovává právě ve staré gondole, ve vanách a v lodích. Jestli mají kočky plovací vestičky, nevíme.

Info: V mapě je to tady. A tady je web: Libreria Acqua Alta.

3 •— Život je jen komedie

El Ateneo Grand Splendid. Buenos Aires, Argentina

Sto let staré divadlo přetvořené na knihkupectví. Teatrální stavba od architektů Peróa a Armengola Torrese se na konci dvacátých let minulého století změnila na kino. Do Argentiny tehdy právě dorazily první zvukové filmy. K druhému znovuzrození pak došlo v roce 2000, kdy z El Atenea architekt Fernando Manzone vytvořil jedno z nejkrásnějších knihkupectví na světě.

Před dvaceti lety se argentinská ekonomika hroutila, ale tady se zrovna eleganci a vznešenost podařilo udržet.
Foto: Jorge Láscar / Wikimedia Commons

Stojí to za to. Knihkupectví se stalo jednou z největších turistických atrakcí v Buenos Aires. Každý rok přivítá přes milion návštěvníků. Ale neboj, je tu majestátní ticho jako před začátkem představení. Obdivovat můžeš vysoké malované stropy, balkony a řezby. Zůstala dokonce i divadelní opona. Jeviště se používá jako čítárna a kavárna, bývalé herecké šatny jsou k dispozici jako malé studovny. V kavárně si objednej cafecito a nasávej. Atmosféru.

Info: Ošklivý, ale užitečný web El Alteneo je tady.

4 •— Čínský knihomolismus

Zhongshuge. Jang-čou (Yangzhou), Čína

Knihkupectví a knihovna v Jang-čou v Číně stvořily bibliofilský sen. V černých zrcadlových podlahách se odrážejí policemi pokryté zdi a vytvářejí iluzi nekonečného tunelu plného knih. Tvar světelného prvku na podlaze vytváří pocit řeky, která vtahuje návštěvníky dovnitř budovy. Celá budova funguje jako architektonická iluze, ale současně si najdeš místo pro odpočinek a pokojné pročítání objevených skvostů.

Kdysi vynalezli papír a teď nás už zase předhánějí.
Foto: Shao Feng

Tunel byl dokončen v roce 2016 podle návrhu architektonického studia X+Living v Šanghaji a hlavního designéra Li Xianga. Křivolaký interiér má připomínat romantickou scenerii nedaleké řeky Jang-c’-ťiang a klenutý interiér spodní část mostních oblouků.

Info: Na mapě najdeš Zhongshuge tady.

5 •— Člun, který se změnil na knihkupectví

Word on the Water. Londýn, Velká Británie

Holandský člun z dvacátých let minulého století většinou kotví uprostřed kancelářských věžáků uhlazené kancelářské oblasti King’s Cross. Na Word on the Water najdeš kultovní beletrii i knížky pro děti.

Knihy jsou samozřejmě narvané uvnitř lodi, ale pokrývají i vnější stěny, takže je loď jasně rozpoznatelná zdálky.
Foto: Facebook Word on the Water

Obchod je otevřen už deset let. Nejdřív se majitelé museli neustále přesouvat a utíkat před úřady, ale nakonec se díky kampani fanoušků a příznivců obchodu našlo volné kotviště na Regent’s Canal. Je to ale mnohem více než knihkupectví. V zimě prskající krbová kamna nabízejí útulek knihomolům všech věkových skupin a v létě se na střeše konají koncerty i přednesy básní. To všechno spojené s veselým hýkáním okolních kachen a labutí. Romantika jako labuť.

Info: Nejbližší metro je King’s Cross St Pancras, pak jdi po značkách ke kanálu. Plán akcí najdeš na lodním Facebooku.

6 •— Kolotoč světla cestou do Karpat

Cărturești Carusel. Bukurešť, Rumunsko

Nádhernou budovu z roku 1903 postavila rodina řeckých bankéřů. V padesátých letech ji komunisté znárodnili a postupně nechali rozpadnout. Po smrti diktátora trvalo dalších čtyřiadvacet (!) let právních bitev a hrabání se v dokumentech v pochybných archivech, než se vnuk původních majitelů domohl jejího vrácení.

Cărturești Carusel znamená „Kolotoč světla“. To by sedělo.
Foto: Mihai Petre / Wikimedia Commons

Povedlo se to v roce 2007. Staronový majitel se pustil do neuvěřitelně nákladné rekonstrukce a místo přeměnil na knihkupectví. Takové, jak vypadá dnes. Velký otevřený prostor, bílé zdobené balkony a všude sloupoví. V nejvyšším patře je čajovna s výhledem na poklidný mumraj celého knižního království.

Info: Web Cărturești Caruselu je zde a mapa tady.

7 •— Bílý jako papír i světlo

Xi’an Zhongshu. Si-an, Čína

Pravověrným knihomolům se při pohledu na fotku níže svírá žaludek, ale papír je opravdu na začátku bílý a námi oblíbenou zahnědlou antikvariální patinu získává až stářím. Takže proč neudělat nové knihkupectví brutálně zářící světlem?

To není záběr z filmu 2001: Vesmírná odysea, ale knihkupectví budoucnosti.
Foto: Wutopia Lab

V Si-anu, hlavním městě provincie Šen-si, vybudovali nový obchod s knihami ze tří set tun oceli. Čínské designérské studio Wutopia Lab pro zvýšení světelného efektu použilo 30 tisíc metrů světelných LED proužků, a svítí tak úplně všechno. Spirálové schodiště, vchod i elegantně zalomené křivky regálů obchodu s plochou 6 100 metrů čtverečních. Vlastně to asi není špatné místo pro užívání si radosti z potištěného papíru.

Info: Na mapě tohle nekompromisní knihkupectví najdeš tady.

8 •— Zastávka cestou do Compostely

Urueña, Španělsko

Tohle není jeden obchod. Tohle je středověká vesnice, které se přeměnila na obchod s knihami. Urueña má na směšných 188 obyvatel slušných dvanáct knihkupectví. Jsou tu obnovené středověké hradby, křivolaké uličky a k tomu vyhřátá Kastilie, takže atmosféra je zaručená. Knihkupectví se specializují na všechna možná témata od dětských knih přes víno po býčí zápasy.

Muzea, antikvariáty, nakladatelství… Všechno se tu točí kolem knížek. Mezi popíjením vína si dáš workshopy na témata, jako je vázání knih a kaligrafie, ale taky si třeba střihneš nějaký festival s četbou a hudbou. To je fuk, že tomu nerozumíš, Instagram to ocení.

Po středověkých hradbách se dá obejít skoro celá vesnice.
Foto: Facebook

Do Santiaga de Compostela je to odsud jen čtyři sta kilometrů. Že by startovací čára tvého letního putování? A jestli je to na tebe už moc umčo, jdi na druhou stranu Španělska, do Ferrari Landu. Místní roller coaster Red Force v parku Porta Ventura tě za pět sekund rozpálí do rychlosti 180 km/h. I o tom se píšou knížky.

Info: Webovky vesnice Urueña tady. Stránky Porta Ventura tady

9 •— Miliony knih v detroitském železobetonu

John K. King Books. Detroit, Michigan, USA

Mohl jsem doporučit slavné knihkupectví Strand v New Yorku s osmnácti miliony knih. Novými, použitými i vzácnými. Mohl jsem popsat Powell’s Book Store, obří antikvariát v Portlandu. Mohl jsem vychválit krásu největšího venkovního knihkupectví na světě Bart’s Books v Kalifornii. Většina jejich sortimentu se prodává stylem „vem si knížku a hoď za to něco do plechovky“. Mohl jsem nabídnout obrovský Barnes & Noble na Union Square v New Yorku. Ale ne. Přišlo mi, že je to všechno až příliš vymazlené. Z USA jsem radši vybral syrový Detroit.

V bývalé detroitské fabrice možná potkáš i upíry z Jarmuschova filmu Přežijí jen milenci.
Foto: Instagram @johnkingbooksdetroit

Starou železobetonovou továrnu Advance Glove koupil starožitník John K. King a s personálem dvaceti zaměstnanců, se dvěma psy a dvěma kanárky tu spravuje obchod s milionem použitých, vzácných i neobyčejných knih, fotografií a dokumentů. Dům od střechy po suterén plní dalšími a dalšími unikáty. Dveře si tu podávají rockeři, senátoři i Ryan Gosling. Epický!

Info: Podívej se na web obchodu, e-shop a Instagram.

10 •—Bezbožný kostel plný božích knih

Boekhandel Dominicanen (Selexyz Dominicanen). Maastricht, Nizozemsko

Kostel v centru historického Maastrichtu byl postaven jako klasické zbožné místo dominikánů, jenže pak se zalíbil Napoleonu Bonapartovi. Když vůdce při invazi v roce 1794 spatřil vysoký klenutý strop a velkou otevřenou kapli, pochopil potenciál ve formě skvělého úložného řešení (a to ještě tehdy neměli vysokozdvižné vozíky ani dvanáctimetrové regály). Odsvěcený kostel později sloužil jako sklad i úschovna kol. 

Gotické monstrum bylo přetvořeno na krásně nablýskaný obchod.
Foto: Facebook Boekhandel Dominicanen

Až v roce 2005 se na stavbu vrhnul tým architektů Merkx+Girod na zakázku řetězce knihkupectví Selexyz. Proto, aby získali větší prostor na knihy, vestavěli doprostřed kostela třípatrový regálový ostrov. Kostelní výklenky dnes slouží jako čítárny a na místě, kde byl původně oltář, je stylová kavárna s velkým centrálním stolem ve tvaru kříže. Církev prská, ale my říkáme: „Boží!“

Info: Web knihkupectví Selexyz Dominicanen. V mapě tady.