Co bych si přála vědět při předprodeji. Vzkaz o rok mladší Elle

crowdfunging očima mladé autorky

Jmenuji se Ella Fever, je mi sedmnáct a před rokem jsem na Pointě i já měla svůj předprodej. Kniha Třeťák se zaměřuje na dospívání dvou dívek, Míši, která je trans, a Eriky, která je jako z divokých vajec. Když jsem dostala možnost se o své crowdfundingové zkušenosti podělit, rozhodla jsem se napsat článek, což je pro mě vlastně úplná „žurnalistická“ premiéra. Doufám, že vzkaz o rok mladší Elle dokáže trošku upokojit úzkost všech autorů, které předprodej teprve čeká, a třeba jim být i malou inspirací, jak na něj. 

Tak jo, Ello. Je to tady. Máš obálku, máš rukopis a za chvíli bude dvanáct hodin, šestnáctej prosinec, kdy se spustí tvůj předprodej. Snad jsi nic nepodcenila. Lidem jsi dala vědět ještě před začátkem kampaně, napsala jsi několika knižním blogerům a skoro nikdo tě neodmítl. Natočila jsi pár Reels na Instáč, i když jsi pořádně nevěděla, jak se to dělá. Babička ti místo kapesnýho koupí deset knížek, musí to vyjít. Seminář, který sama Pointa pořádá, ti pomohl načerpat vědomosti, jsi v kontaktu s autory, jejichž předprodej byl úspěšný. Nevíš, co víc můžeš udělat, ale je tady jediná věc, která ti pomůže, až to nebudeš čekat. Facebookové skupiny. Jak ty zaměřený na queer tematiku, tak na knihy. Verunka (bývalá bookstagramerka, která se pro projekt nadchla) někdy v lednu zasdílí předprodej a díky tomu se za den vybere asi deset tisíc, ale to ty ještě nevíš, tak se klepeš strachy.

Jeden z prvních Reels, které jsem na podporu knížky v předprodeji natočila. 

Tak trochu si ale přece jenom říkáš, jestli jsi o knize lidem nezačala říkat moc pozdě. Že to bude YA román s trans tematikou, jsi veřejnosti řekla někdy v půlce listopadu, kdy jsi knihu editovala, a chodily ti zprávy, že se lidi těší, ale bude to stačit? Postupně jsi odkrývala všechny aspekty knihy. Lidé se týden co týden mohli těšit na něco nového o knize. Nejdřív název knihy, pak jména postav, jejich shipname. Obálku jsi teasovala už od skic, v té jsi nacházela jistotu. Všechny odpočty do začátku předprodeje na storýčkách, které tvoji přátelé sdíleli zase do svých příběhů. Víš, že pár z nich právě zuřivě efpětkuje i pointí web s kartama v rukou.

Založila sis kvůli předpodeji dokonce i TikTok a držela ses trendů, natočila pár vtipných videí o knížce, a jedno z nich díky algoritmu docela vyletělo. Měla jsi z toho dobrý pocit, protože se o tobě dozvěděli zcela neznámí lidé. Ale taky se na tebe svalila vlna hatu, za téma, že vypadáš jako kobyla, že ti podřežou kočku. TikTok je dobrý sluha, ale zlý pán. Díky algoritmu se tvoje videa dostanou k hodně lidem, pokud budou vyhodnocena, jako že jsou zajímavá. Zároveň je to ale síť plná nenávisti a každej ti napíše cokoliv.

A tady je moje nejúspěšnější TikTok video. 

O sdílení jsi poprosila Transparent, TakyTrans, Lenku Královou, Eriku Stárkovou a několik dalších organizací, hlavně proto, že kniha řeší trans téma. Taky spoustu knižních influencerů, předprodej sdílel i Lukefry, Jeroným Široký a taky Eliss books. Trochu jsi musela vysvětlovat, proč píšeš o trans tématu, když jsi cis, ale nakonec to dobře dopadlo a tvoji snahu přijalo okolí docela pozitivně.

Příspěvek @eliss_books, která mě v předprodeji podpořila. 

Na offline komunikaci jsi mohla úplně zapomenout, přece jenom lidi, který jsi chtěla oslovit, stejně tak jako ty sama, offline skoro neexistujou. Navíc ta pandemie tě stejně jako všechny držela zavřenou doma, a ty jsi tak mohla úzkostlivě kontrolovat web předprodeje.

A pak se to vybere, do posledního halíře, a ještě o něco víc. 

Hrozně tě to překvapí, protože cíl byl větší než osmdesát tisíc. Nejdůležitější bylo vytrvat. Trochu jsi dostala pocit, že po pár dnech o předprodeji musí už vědět úplně všichni, ale nebylo to tak. To jenom ty jsi v tom pořád žila, ale vlastně je nejdůležitější pořád oslovovat další a další lidi. Nacházet nový cesty, jak lidi oslovit. A taky fungoval Facebook, síť, na který jsi vždycky jenom kvůli narozeninám kámošů.

Ve škole to všichni vzali docela v pohodě, máš na umprumce přece jenom moc fajn zázemí. Jaký štěstí, že ses nerozhodla ještě před delší dobou jít na gympl. Ale jsi nervózní, ještě víc než před začátkem. Lidi to teď budou číst. Doopravdy. A sice jsi dávala knihu přečíst pár lidem, hlavně trans lidem, aby ti řekli, jestli nešíříš dezinformace, ale co když se to nikomu nebude líbit?

Je něco, co bys měla udělat jinak? Vlastně milion věcí, a vlastně nic. Předprodej běžel přes Vánoce, možná bys ráda věděla, jak by to probíhalo v jiném období.

Výroba knihy byla náročná, to už ti bylo sedmnáct. Jeden malej člověk na to nestačí, navíc předpokládám, že bys zapomněla, kolik věcí se sešlo, hlavně v květnu a v červnu, takže jsi vydaní týhle knížky málem nepřežila (tak trochu doslova). Než se kniha pustila do tisku, bylo třeba ohlídat každé písmenko, každé slovo a každý řádek.

A pak se kniha dostala na pulty, lidi si ji začali kupovat. (A většina z nich dobrovolně.)

Se školou jsi to kloubila fakt špatně a snad jsi nezapomněla, že jsi skoro rupla. Jsem ráda, že sis uvědomila, že kritika není hate, myslím, že ses díky týhle zkušenosti dost posunula. Máš, a vlastně obě máme před sebou ještě neskutečně dlouhou cestu, stejně jako všichni ostatní, kteří chtějí vydat knihu skrz Pointu, třeba už kvůli volnosti, kterou by jinde neměli.

Zpětně si přeju, aby ses tolik nestresovala a zachovala si chladnou hlavu, ale jsem na tebe pyšná, jen tak někdo to nezvládne.