Letní škola psaní: 7 kreativních aktivit, které tě nakopnou

Léto je se svými dlouhými dny a přirozeně pomalejším rytmem ideální čas na to, vyhrnout si rukávy a ponořit se do psaní. Přinášíme ti proto tipy na to, jak využít letní dovolenou k rozvoji svých spisovatelských schopností a přiblížit se (víceméně bezbolestně) ke svému snu o vydání vlastní knihy.

1. Vyraz na cesty

Pojďme to vzít od těch nejpříjemnějších aktivit. 🙂 Léto je samozřejmě jako stvořené k tomu, poznávat svět, ať už to znamená výlet do přírody, nebo dovolenou u moře. A kdo jsme, abychom tě nutili sedět u stolu a psát a psát a psát? Malá přestávka může nakonec přinést lepší výsledky než každodenní dril. Změna prostředí ti nejen, že přinese novou inspiraci pro psaní, ale také ti pomůže si odpočinout a nabrat síly. Obojí pak využiješ při psaní skvělého příběhu. Tak na co čekáš? Vyraz do světa!

2. Zatni zuby a strhni náplast

Možná to znáš – na knize pracuješ měsíce, nebo dokonce roky, ale pořád nevidíš světlo na konci tunelu. A čím víc psaní odkládáš, tím víc se ti do něj nechce. Jestli tě to uklidní – potýká se s tím snad každý spisovatel. Psaní knihy je ale jako sundání náplasti – bolet to bude v každém případě, ale můžeš si vybrat, jestli to uděláš rychle, nebo svoje utrpení budeš protahovat. Proto využij toho, že máš spoustu času a jsi příjemně předávkovaný/á vitaminem D, a doťukni to. V článku Jak si přes léto udržet psací formu (a příliš se u toho nezapotit) pro tebe máme návod, jak co nejlíp na to.

3. Otoč list

Začni psát něco úplně nového – nový příběh – nebo zkus třeba úplně jiný žánr. Je to osvěžující a může to znovu podnítit tvoji kreativitu a vášeň pro psaní. Prací na novém projektu navíc získáš novou perspektivu a nápady. A nakonec uvidíš sám/sama, jestli se budeš chtít k rozpracované knize vrátit, nebo usoudíš, že tudy už cesta nevede. 

4. Oživ svůj příběh nečekanou zápletkou

Na psaní knihy je těžké začít, pak je taky dost náročné knihu dokončit a úplně nejtěžší je to všechno mezi tím. 🙂 Většina dobrých příběhů nesleduje jednoduchou cestu z bodu A do bodu B (dokonce ani tehdy, když společenství různě velkých mužů přenáší prsten z jednoho místa na druhé. ;-)) Ve skutečnosti je na cestě vždy několik odboček a vedlejších cestiček. A právě ty dělají z předvídatelného a nudného příběhu knihu, kterou si čtenáři budou pamatovat. Posuň i ty svůj příběh novým směrem a inspiruj se místem, které během léta navštívíš, zážitkem z dovolené nebo třeba člověkem, kterého na svých cestách potkáš.

5. Přečti si knihu (ne tu svoji)

Spisovatelé nejen píší, ale – světe, div se – také čtou. Nebo by alespoň měli. Stephen King v knize O psaní píše: „Pokud nemáte čas číst, nemáte čas (nebo nástroje) ani psát. Jednoduché.“ Čtení nejenže zlepšuje tvou představivost a slovní zásobu, ale taky tvoji schopnost psát. Dobře psát. Během čtení se učíš novým stylům psaní, žánrům, skladbě vět a obecně se zbystří tvoje spisovatelské a redaktorské oko. Léto a dovolená se pro čtení skvěle hodí, tak proč toho nevyužít?

6. Oprav, co se dá

Možná je tvůj první návrh hotový, ale úpravám se stejně nevyhneš. Tak proč nespojit příjemné s užitečným a nezaměřit se na revizi svého příběhu? To můžeš dělat odkudkoli, stačí nějaký klidnější koutek a něco dobrého k jídlu a k pití. 🙂 

7. Prodej se

V neposlední řadě se můžeš zaměřit na svojí prezentaci, respektive prezentaci tvojí knihy. Zapracuj na svých sociálních sítích nebo webových stránkách. Obojí je důležité pro budování komunity čtenářů, která je pro budoucí úspěch tvého díla klíčová.

Pro další tipy mrkni do článku Sedmero nápadů, co dělat, když se ti do psaní nechce (nebo to prostě zrovna nejde). 🙂 A kdyby se ti nechtělo nic z toho, tak si dej zkrátka pauzu a naber síly na podzimní tvůrčí maraton.

Knihu už máš napsanou? Tak se rovnou zaregistruj a splň si sen o vydané knize!