Jak si přes léto udržet psací formu (a příliš se u toho nezapotit)?

Léto je oficiálně tady. Konečně nastal čas zpomalit, odpočinout si a… ztratit veškerou motivaci dělat cokoli, co zavání povinnostmi. Ne že by snad bylo něco špatného na tom, stát se pravidelným návštěvníkem místního koupaliště, avšak pokud chceš knihu dokončit ještě v tomto životě, bylo by dobré nevypínat systém úplně a zůstat alespoň v režimu nízké spotřeby. 

Buďme realisté. Je velmi nepravděpodobné, že si během letních měsíců vyhrneš rukávy a budeš chrlit jednu stránku za druhou, koneckonců k čemu by jinak bůh stvořil sychravé podzimní dny, že? Existuje však celá řada jednoduchých způsobů, jak neustrnout a udržet si bystrou mysl a kreativního ducha, aniž by bylo nutné se sedřít. A naštěstí jsme tu my, abychom se o ně s tebou podělili.

Stanov si cíl aneb Slibem nezarmoutíš

Je mnohem snazší udržovat jakoukoli rutinu, když si stanovíš cíle, které si můžeš na denní nebo týdenní bázi odškrtávat. A protože sejde z očí, sejde z mysli, měj svůj to-do list pěkně na očích. Nalep ho na lednici, na psací stůl, na psa, zkrátka kamkoli, kde ho nepřehlédneš. A ať už si dáš cíl jakýkoli, v první řadě se ujisti, že je realistický. Namísto psaní 500 slov každý den, začni s 250. Není nic víc demotivujícího, než když ti začne ujíždět vlak hned při prvním pokusu.

Sdílené neštěstí je poloviční neštěstí

No, takhle přesně se to možná neříká, ale něco na tom bude. Povzbudit ke psaní by tě mohli tvoji soutrpníci v nejrůznějších spisovatelských kruzích. Až už se rozhodneš přidat se do facebookové skupiny, nebo se zúčastníš online či offline workshopu, ostatní spisovatelé tě mohou motivovat nejen svými výkony, ale i očekáváními. Stačí, když si na sebe upleteš dostatečně dlouhý bič.

V lelkování je síla

Ať už se chystáš na dovolenou, nebo ne, sbírej inspiraci, kde se dá. Pokud se chystáš cestovat a nechce se ti s sebou brát notebook, zabal si alespoň sešit a piš si deník. Rozhlédni se kolem sebe, hledej zajímavá místa, poslouchej, pozoruj gesta, povídej si s místními. Později můžeš svoje postřehy využít ve svém psaní. Dovolená ale netrvá věčně. Ve skutečnosti značnou část léta trávíme v práci nebo zavření doma přitisknutí na větrák a pouhá myšlenka na psaní po nás stéká stejně jako krůpěje potu. Inspirace však číhá všude. Léto přímo vybízí trávit více času venku, tak toho využij. Nastraž třeba po cestě do práce všechny svoje smysly a začni věnovat pozornost svému okolí. Inspirovat tě můžou třeba formace mraků, vůně linoucí se z tvé oblíbené pekárny nebo řev tvého nadřízeného, až přijdeš pozdě.

Změna neuškodí

Nikdo neříká, že musíš při psaní sedět za stolem přikovaný k židli. Psát se dá všude a změna prostředí může být víc než prospěšná, proto se neboj svoje místa pro práci střídat. Třeba J. K. Rowling psala Harryho Pottera po kavárnách, Ernest Hemingway na svých románech pracoval vestoje, Agatha Christie často psávala v hotelích a třeba Mark Twain měl pro psaní vyhrazenou místnost na palubě své lodi. Pokud nemáš loď, nezoufej, ještě není nic ztraceno. Celkem obstojně se dá psát na balkoně, v parku, v kavárně nebo třeba v knihovně.😉 Jestliže ti změna prostředí nevyhovuje, zkus chvíli pracovat na něčem úplně jiném. Svoji rozepsanou novelu dej na čas stranou a místo toho napiš scénář k divadelní hře, básničku nebo třeba recenzi restaurace, ze které sis posledně kromě prázdné peněženky odnesl/a břichabol. Práce na úplně jiném projektu ti může vnuknout dobrý nápad nebo dát novou perspektivu.

Léto může být skvělou příležitostí, jak se v psaní posunout dál, ale není třeba to lámat přes koleno. Někdy je lepší nedělat nic, aby k tobě mohla přijít inspirace a nápady se mohly usadit. Jestli se cítíš unavený/á a do psaní se ti nechce, tak se zkrátka nenuť. Užívej si dlouhé letní dny plnými doušky, a uvidíš, že až si v září sedneš ke svojí knize, budeš nabitý/á energií a stránky budou přibývat samy.🙂

Knihu už máš napsanou? Tak se rovnou zaregistruj a splň si sen o vydané knize!