S čistou hlavou jde všechno líp. I psaní. Jak si utřídit myšlenky a lépe se soustředit?

Chceš pracovat na novém románu, ale hlavou se ti honí tisíce myšlenek? Dělá ti problém udržet pozornost? Každý den nám mozek zahlcují tuny informací a podnětů, které mu brání ve zpracování těch důležitých, právě aktuálních. Co s tím? Neurovědci a psychologové mají odpovědi.

Text: Viola Černodrinská

V praxi to funguje následovně: chceš napsat úvod ke knize, jejíž příběh už dlouho nosíš v hlavě, ale místo soustředěné práce ti myšlenky pořád odbíhají jinam. K Instagramu, Facebooku nebo k tomu, co se včera stalo ve světě. Podle Matěje Krejčího, autora knihy DigiDetox – jak na digitální minimalismus, strávíme bloumáním po sociálních sítích a internetu obecně celých jedenáct let života. Výsledkem je nesoustředěnost, zhoršená schopnost dotáhnout věci do cíle a taky tak trochu bordel v hlavě.

Příliš mnoho informací

Na tenhle mumraj si ale zaděláváme sami, když se snažíme být pořád v obraze a plnit úkoly co možná nejrychleji. E-maily radši čteme už po cestě do práce a během pracovního oběda zvládneme omrknout, co zrovna jedí influenceři, nakoupit jídlo na víkend i nové dlaždice do předsíně.

V mozku se při tom vyplavuje stresový hormon kortizol a vzniká takzvaná reakce fight-or-flight („bojuj, nebo uteč“), kterou už před sto lety popsal americký fyziolog Walter Cannon. Mozek neumí rozeznat, zda jde člověku o život, nebo jestli jde jen o stresovou situaci. Na sociální „hrozbu“ tak reaguje stejně jako na hrozbu toho, že nebude mít přístup k jídlu nebo pití. Všechny informace pro něj mají stejnou váhu. Pak není divu, že jsme často napjatí a hůř se soustředíme. Takže co s tím?

1 •— Neboj se lelkovat

Kdy jsi naposledy nedělal(a) vůbec nic? Bez mobilu v ruce, bez otevřeného laptopu na stole, bez sluchátek v uších? „Mnohé výzkumy ukazují, že lidé raději vykonávají nějakou činnost, i když je jim nepříjemná, než aby nedělali nic. Nicnedělání je ve skutečnosti navýsost kreativní stav,“ píše Matěj Krejčí v příručce DigiDetox.

Některé úkoly vyžadují víc času a kapacity, než kolik máš zrovna k dispozici, a mozek si tak část „práce“ odkládá na později. Proto je tak důležité lelkovat a spát. Zatímco ty zdánlivě nic neděláš, mozek pracovat nepřestává a věnuje se hlavně dvěma činnostem. Sleduje okolí a promýšlí vše důležité, na co jindy nemá čas (životní cíle, plány a přání). Jednoduše: abys mohl(a) nad životem přemýšlet z odstupu, musíš se naučit někdy nedělat vůbec nic.

„Digitální technologie mají zásadní vliv na to, jak spíme, jaké máme vztahy i jak pracujeme,“ říká Matěj Krejčí.
Foto: Nathalie Peyrichout

2 •— Dej šanci meditaci

Snižuje se při ní aktivita pravé přední mozkové kůry, která je spojena s negativními emocemi a pocity vyčerpání. Naopak se posiluje aktivita stejné části mozku na levé straně. Ta je zase spojena s pocity štěstí, nadšení a energie. Potvrdila to i jedna kontrolovaná studie amerických psychologů. Máš pocit, že meditovat musí být strašná nuda? Zkus následující.

Pořiď si aplikaci Headspace, která tě provede procesem každodenních krátkých meditací. Celé to zabere maximálně patnáct minut. Možná se po první z nich nebudeš cítit tak uvolněně, jak si představuješ, ale věř, že po čase budeš o spoustu vtíravých a nechtěných myšlenek lehčí. Vybrat si můžeš i ze širokého spektra dalších aplikací, zkus třeba Smiling Mind, Buddhify, Mindfulness nebo Calm

3 •— Omez sociální sítě

Neurolog Martin Jan Stránský tvrdí, že když dáme závislého na heroinu a častého uživatele sociálních sítí do tunelu magnetické rezonance, v mozku se rozsvítí úplně stejné trasy. Časem tak na sítích vzniká stejná závislost jako na tvrdých drogách. 

Pokud nemáš sílu z nich nadobro odejít (řekněme si to upřímně: z čeho by pak žila Kim Kardashian?), zkus jejich každodenní prohlížení aspoň omezit. Vyhraď si na ně třeba hodinu denně. Po nějaké době zjistíš, jak moc ti ubíraly čas, který můžeš věnovat třeba právě nicnedělání, promýšlení knihy nebo rovnou psaní.

4 •—Kašli na multitasking

Své denní činnosti se snaž co nejvíce zjednodušit a naplánuj je tak, ať jich nemusíš dělat několik najednou. Při čištění zubů neotvírej pracovní e-maily. Nesoukej do sebe croissant za běhu přes přechod. Radši vstaň o něco dřív, udělej si dobrou snídani a opravdu si ji vychutnej! Ve stejném vědomém rytmu zamiř do práce, kup si po cestě dobrou kávu a klidně si ji vypij na lavičce v parku. Ideálně bez mobilu.

Možná ti ze začátku bude chybět scrollování na webu, poslouchání písniček a telefonování s kamarády, ale uvidíš, že si časem zvykneš, stane se z toho příjemný rituál, za který tě tvůj mozek odmění. Třeba tím, že k tobě najednou připluje múza nebo si ujasníš strukturu románu, na kterém pracuješ.

Marie Kondo je expertka na úklid domácnosti, ale její metody se dají aplikovat i na úklid mysli. Fakt.
Foto: Diarmuid Greene / Flickr

5 •—Pořádně se vyspi

Vědci si pořád ještě nejsou jisti tím, proč nám vlastně evoluce nadělila spánek. Že je ale životně důležitý, dokazuje fakt, že většina savců po týdnu beze spánku prostě zemře. Skoro všichni živočichové mají vnitřní mechanismus, který se synchronizuje s čtyřiadvacetihodinovým cyklem rotace Země. A právě ten může za naše denní rytmy. 

Jenže. Podle studie spánkových matematických modelů, která vyšla v časopise Journal of the Royal Society Interface, spíme dnes v průměru o dvě hodiny méně než před šedesáti lety, za což může naše závislost na digitálních technologiích i rozpor s biorytmy.

Na nedostatek spánku si dej pozor, v dlouhodobém měřítku ti může celkem zavařit. Přerušovaný nebo nedokonalý spánek spojují odborníci s chronickou únavou, častějším výskytem psychických poruch a celkově vyšší nemocností, což ti psaní knihy zrovna neulehčí.

6 •— Najdi svoje flow

Ideálním stavem pro koncentrovanou práci je stav flow neboli plynutí. Stav, kdy můžeš trávit hodiny a hodiny činností, která tě plně pohlcuje, a nemusíš od ní uhýbat k ničemu jinému. Během flow se deaktivují oblasti mozku, které zprostředkovávají funkce sebereflexe a uvažování. Necítíme tak nudu ani strach ze selhání a práce nás jednoduše baví.

Aby ses do flow dostal(a), je potřeba mít na začátku čistou hlavu (viz tipy výše) a před sebou úkoly, které jsou mírně náročnější, než na jaké si myslíš, že máš schopnosti. A právě takové jsou ideální výzvou.

Takovou výzvou může být i psaní knihy. A potom její vydání. Ale neboj, nenecháme tě v tom plavat. Zaregistruj se, nahraj svůj rukopis a vydej knihu s Pointou.