Je nám rok! Slavili jsme s autorkami Prosecca do žíly i Letušky z economy

Přesně rok od spuštění Pointy uplynul v úterý 17. září. Takové jubileum se musí oslavit, a to jsme taky udělali. V prostorách tiskárny Libertas jsme si symbolicky přiťukli s novináři, autory, knižními kolegy a dalšími spřízněnými dušemi. Na panelu zasedly autorky dvou zatím nejúspěšnějších vydaných knih.

„S uplynulými dvanácti měsíci mám spojených hned několik emocí: radost, pýchu, obrovský vděk a pokoru,“ uvedla setkání šéfka Pointy Veronika Mahdalová. „Pyšná jsem na celý tým Pointy i službu samotnou. A vděčná jsem všem, kteří do toho s námi už šli. Autorů teď máme kolem sto sedmdesáti, zásadní jsou pro nás samozřejmě také knižní kolegové a v neposlední řadě čtenáři. Bez nich by knihy v crowdfundingovém modelu nemohly vycházet.“

Připomněla, že na Pointě už proběhlo 28 úspěšných předprodejů, vyšlo třináct knih a dalších sedm má do distribuce vstoupit ještě před koncem letošního roku. „I tahle čísla nám ukazují, že na českém knižním a startupovém trhu skutečně bylo místo pro projekt, který knihy vydává trochu jinak a autorům pomáhá plnit literární sny.“

První rok fungování uzavírá Pointa ještě radostněji díky nominaci v mezinárodní soutěži Central European Startup Awards (hlasovat pro nás můžeš ještě do 20. září). Knížka O nebi a zemi aneb meteorologické pohádky je zase nominovaná do katalogu Nejlepší knihy dětem 2018/2019.

Veronika Mahdalová sfoukla svíčku na historicky prvním, ale určitě ne posledním narozeninovém dortu Pointy.
Foto: Mischa Babel

Když už tě nečte jenom máma

O výhodách, ale i úskalích crowdfundingu promluvila dvojice autorek z naší „stáje“. Obě uspěly díky vtipným, někdy tragikomickým a často blogově pojatým příběhům z vlastního života. Obě už mají za sebou první dotisk.

„Na úplném začátku pro mě bylo překážkou to, že se neumím moc prodávat. Díky Pointě už mi to jde mnohem líp,“ vysvětlila Petra Jirglová, která zažívá čtenářský i mediální úspěch s knihou Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte. „Jsem na ni pyšná a mám dobrou zpětnou vazbu. Sebevědomí mi samozřejmě dodává i fakt, že už čekám dokonce na druhý dotisk knížky.“ 

Zatímco Petra Jirglová zkušenosti s publikací i s reakcemi čtenářů sbírala už díky osobnímu blogu, Nika Mišjaková si zprvu psala jenom do šuplíku. „Nenapadlo mě, že by to mohlo zajímat ještě někoho kromě mojí mámy,“ smála se během diskuze. Svoje zážitky, především popisy tragikomických rande z Tinderu, začala do knižní podoby přelévat právě na pobídku Veroniky z Pointy. Tak vzniklo Prosecco do žíly.

Povedený předprodej i popularita samotné knihy, který vyšla na začátku léta, prý předčily její očekávání. „Postupně slavím první úspěchy. Třeba když mě na Instagramu poprvé označil někdo, koho jsem neznala,“ dodala s nadsázkou.

Zleva: moderátor Robin Hendrych, šéfka Pointy Veronika Mahdalová, autorky Petra Jirglová a Nika Mišjaková.
Foto: Mischa Babel

Román i průvodce po kavárnách

Zdárné financování má na úspěchu lví podíl, po něm ovšem následuje období usilovné práce na knize. Právě tahle etapa je u nás stejně klíčová jako u tradičního nakladatelství. S kolegy, které si na platformě našel, autor prochází všemi stadii výroby – od prvních úprav rukopisu s redaktorem až po poslední vysázený znak.

Nika Mišjaková i Petra Jirglová se shodly, že knižní tým dávaly dohromady intuitivně. „Já ho sestavovala jako jedna z prvních autorů na Pointě. Byla to výzva, ostatně řízení týmu taky, ale také to byla obrovská zkušenost,“ prozradila autorka Letušky z economy, která už má v hlavě další knižní projekt. „Lidi, které jsem tehdy našla, jsou se mnou dodnes a doufám, že budeme spolupracovat i příště.”

„Já jsem ilustrátorku Denisu Klimentovou objevila na Instagramu,“ vzpomíná Nika Mišjaková. „Dnes je po ní na Pointě obrovská poptávka.“ Zbytek týmu sestavila z ostřílených profíků, kterých je na platformě plno. „Líbí se mi i to, jak široká je škála žánrů a projektů, se kterými na ni jako autor můžete přijít. Můžete vydat román – nebo třeba průvodce po kavárnách,“ uzavřela referencí na úplně první knihu, co na Pointě vznikla: Prague Coffee Guide od Veroniky Tázlerové.

Jaký projekt máš v hlavě ty? Založ si profil, nahraj ukázku a druhý rok fungování s námi odstartuj už v roli autora.

Foto: Mischa Babel